Zło

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Zło

Postautor: danut » 01 lut 2017, 18:24

Paranoja, żegnam. Choć jeszcze raz powtórzę, jeśli nie wyrzuci się ze swojej duszy, nie oczyści jej, nie uprzątnie z niej tego co ją zabrudza nadal nie może się powiedzieć ze jest się równy temu kto jest czysty i dobry, ze należy się do tej samej grupy. Dla takiej natury nie ma miejsca w naprawdę pięknym świecie otoczonym samą miłością i dobrem.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Natura_ludzka

i zdanie :"Ja to widzę wyraźnie, bo z "chwastu pszenica nie wyrośnie"- zła natura jednostki bez względu na ilość swoich odrodzeń będzie wciąż złą naturą, będzie posiadać te same skłonności aż do całkowitego przeobrażenia się jej, lub do totalnego swojego upadku, aż do oddzielenia jej z pola nie dla niej przygotowanego i wytępienia jej jak chwastu.

Czy pojmowanie, ze zło nigdy nie zostanie pokonane, zła natura zniszczona i ma takie same prawo by istnieć, a nawet potrzeba ją pielęgnować, bronic i usprawiedliwiać jest słuszne? Dawno pisałam -- Nie karmcie zła!
danut

Postautor: Xsenia » 01 lut 2017, 22:59

Zło nie istnieje bez dobra i dobro nie istnieje bez zła.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: soldado » 01 lut 2017, 23:04

Xsenia pisze:Zło nie istnieje bez dobra i dobro nie istnieje bez zła.

Od wieków jing i jang i aż do końca czasów.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: danut » 01 lut 2017, 23:08

Xsenia napisałam w pierwszym poście tego tematu
danut pisze:Wydaje się, że zło jest produktem ubocznym tworzenia i dotąd istnieć będzie dopóki ten proces nie zakończy się.

Ty piszesz

Bo taki świat znamy, ale jeśli ma istnieć jakiś większy cel w tym wszystkim, to dla tego zła nie powinno być " miejsca w naprawdę pięknym świecie otoczonym samą miłością i dobrem." - A tego oczekujemy.
Ostatnio zmieniony 01 lut 2017, 23:09 przez danut, łącznie zmieniany 1 raz
danut

Postautor: Xsenia » 01 lut 2017, 23:09

soldado pisze:

Amen :D
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: soldado » 01 lut 2017, 23:11

Xsenia pisze:
soldado pisze:

Amen :D

To takie proste, ale aż nieraz ciężko to zrozumieć. :D
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: amiko » 01 lut 2017, 23:45

soldado

Jing jest dobrem,a jang złem,czy jest odwrotnie?
amiko

Postautor: Xsenia » 02 lut 2017, 00:09

Amiko znasz symbol jing-jang? Co on oznacza? Jeśli nie to poczytaj trochę na ten temat. Warto :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Estia72 » 02 lut 2017, 07:07

Xseniu a co jest zlego w slowie poniewierany zyd, znienawidzony przez essesmana zyd czy zydzi? Czy slowo panstwo zydowskie jest obrazliwe? Wykasowalas w moim watku te slowa jak by byly czyms negatywnym, czy slowo polak, niemcy rowniez sa czyms negatywnym? Wiec skad ta cenzura?...nie rozumiem Twojej decyzji..... :roll: Nawet w encyklopedii masz w terminologii holokaust "zaglada zydow" i jakos nikt tego nie uznaje za obraze czy rasizm? Od kiedy slowo zyd jest obrazliwe, czy slowo chrzescijanin, katolik , islamista lub buddysta to rowniez obraza?Nie przesadzasz z ta cenzura? Czy ja gdzies w zdaniu napisalam ze zydzi to jacys tacy zli i owacy...? Podalam kontekst znienawidzony zyd poprzez essesmanow , czy mialam napisac znienawidzony izraelczyk kiedy to jeszcze przed wojna jak i wczasie nie istnialo panstwo izrael...czy moze mialam napisac znienawidzony przez nazistow judaista...lub wyznawca judaizmu, talmudysta...? Pokaz mi gdzie slowo zyd jest slowem obrazliwym? Istnieje w polsce w wawie
"muzeum historii zydow polskich" a Ty twierdzisz ze slowo zyd jest obrazliwe??? :o :shock:
"Na poczatku Bog ktory jest plomieniem stworzyl Niebo i Niebian"
Awatar użytkownika
Estia72

Postautor: czarnyMag » 02 lut 2017, 10:21

Estia72 pisze:Xseniu a co jest zlego w slowie poniewierany zyd, znienawidzony przez essesmana zyd czy zydzi? Czy slowo panstwo zydowskie jest obrazliwe? Wykasowalas w moim watku te slowa jak by byly czyms negatywnym, czy slowo polak, niemcy rowniez sa czyms negatywnym? Wiec skad ta cenzura?...nie rozumiem Twojej decyzji..... :roll: Nawet w encyklopedii masz w terminologii holokaust "zaglada zydow" i jakos nikt tego nie uznaje za obraze czy rasizm? Od kiedy slowo zyd jest obrazliwe, czy slowo chrzescijanin, katolik , islamista lub buddysta to rowniez obraza?Nie przesadzasz z ta cenzura? Czy ja gdzies w zdaniu napisalam ze zydzi to jacys tacy zli i owacy...? Podalam kontekst znienawidzony zyd poprzez essesmanow , czy mialam napisac znienawidzony izraelczyk kiedy to jeszcze przed wojna jak i wczasie nie istnialo panstwo izrael...czy moze mialam napisac znienawidzony przez nazistow judaista...lub wyznawca judaizmu, talmudysta...? Pokaz mi gdzie slowo zyd jest slowem obrazliwym? Istnieje w polsce w wawie
"muzeum historii zydow polskich" a Ty twierdzisz ze slowo zyd jest obrazliwe??? :o :shock:

temat jest "grząski" po prostu. Lepiej nie podawać przykładów ze słowem na literę "Ż" :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi