Spojrzenie na istoty z zaświatów nie przypominające ludzi

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spojrzenie na istoty z zaświatów nie przypominające ludz

Postautor: danut » 20 lis 2016, 15:43

neuron pisze:
danut pisze:Neuron - a gdzie chcesz uciekać? Nie ma ucieczki od życia, musisz się z nim zmierzyć.

nie wiem, nie mam pojecia , chyba chcialbym uciec z tego wszechświata

człowiekowi wydaje sie ze smierc uwalnia a tu zasadzka , z deszczu pod rynne

"Jako w Niebie tak i na Ziemi." "Co rozwiążecie na Ziemi będzie i rozwiązane w Niebie" :D Dlatego ucieczka nie ma sensu to chowanie się przed deszczem pod rynnę.
Neuron tu rozwiązujemy problem, tu trzeba nam się uwolnić od cieni. Dla nich stwórzmy osobne miejsce, niech taplają się one we własnym błotku i nie dostarczajmy im energii swojej. Chociaż i to jest bardzo trudne, bo próbują też wyważać drzwi do innych rzeczywistości i czasami prześlizgują się i tam za nami. Zamykajmy je im pod nosem :).
danut

Postautor: 1Prawda1 » 20 lis 2016, 15:44

Nie można oczekiwać, że filozof zstąpi w mroki jaskini z pochodnią wiedzy
i światłem prawdy, a przykuci kajdanami obywatele powitają go z radością, jako
wyzwoliciela. Filozof dobrze wie, że aby rozpoznać prawdę, trzeba w jakiś sposób
już ją znać lub przynajmniej posiadać mocne przekonanie, że nie są nią opinie
i mniemania rozpowszechnione w społeczeństwie. Mieszkańcy jaskini musieliby
zatem najpierw wyjść z jaskini ku światłu prawdy, aby zrozumieć swój aktualny
stan. Dopóki tego nie zrobią, wszelkie przekonywanie, że tkwią w mrokach fałszu
nie odniesie żadnego skutku.
Można powiedzieć, że jest to starożytna polemika z oświeceniowym pro
-
jektem edukacyjnym. U Platona napotykamy znaczny pesymizm co do kwestii
powszechnego oświecenia społeczeństwa. Właściwie w całej starożytności pa
-
nowało dosyć powszechne przekonanie, że edukacja skierowana do wszystkich
ludzi musi zakończyć się klęską. Wykształcenie są w stanie zdobyć tylko nieliczni
obywatele, którzy charakteryzują się wyjątkowymi zaletami intelektualnymi i mo
-
ralnymi. Z tego powodu antagonizm pomiędzy filozofią a życiem politycznym,
czyli pomiędzy grupką wykształconych i ogromną rzeszą niewykształconego
motłochu, jest trwały i nieusuwalny. W systemach demokratycznych przybiera
on różne formy prześladowania filozofii przez społeczeństwo polityczne.
Co prawda Platon usiłuje zasugerować, że przynajmniej wybranych
obywateli, tych, którzy najlepiej się do tego nadają, powinno się edukować pod
przymusem dla dobra społecznego.

http://repozytorium.ukw.edu.pl/bitstream/handle/item/1601/Mordarski%20Filozofia%20a%20polityka.%20Analiza%20jaskini%20Platona.pdf?sequence=1
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: 1Prawda1 » 20 lis 2016, 16:16

Kolejne o Platonie:

Uczeń kroczy za swoim mistrzem kierowany uczuciem
miłości do rzeczy doskonalszych
34

to miłośnik odczuwa pragnienie posiadania tego, co
widzi w swoim nauczycielu: doskonałej postawy moralnej, wiedzy, mądrości, równo
wagi itd.

https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/3192/%C5%9Awiat%C5%82o-Pi%C4%99kno.pdf?sequence=1

Na pierwszy plan wysuwa się stosowana przez Platona metoda dialektyczna. Polegała ona na znajdywaniu w procesie dyskusji logicznych zależności zjawisk. Według Platona dialektyka pomija zjawiska i sięga świata idei

http://www.politeja.pl/2007/10/porownanie-koncepcji-platona-i-arystotelesa/
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 20 lis 2016, 18:32

Chciałabym odnieść się tu, bo w tamten temat nie zamierzam już więcej wchodzić, do ostatniego doświadczenia Esti. Słusznie tam pogrubiła ten ważny szczegół odnośnie tej osoby, która miała spowodować u niej chorobę, ten że ta osoba uważa siebie za kogoś kto uzyskał wyższy stopień duchowości, yy - i to uderzyło mnie natychmiast włączając alarm. Choć możliwe jest, że to jednak nie ona spowodowała u Esti chorobę a zwykły wirus np. grypy jelitówki, to jej mocne oddziaływanie na Estię jest tym właśnie wyrażone, że Estia uwierzyła w tę jej niby moc. Takie mamy kwiotki :D . A to nasze uwierzenie takim osobom przecież pozwala im działać i obdarowuje archontów siłą.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 20 lis 2016, 18:55

Bez przesady Danutko z tymi wnioskami ; ) Nie masz pojęcia do jakiej prawdy mogłem dojść na przykład ja, nie wejdziesz do mojego umysłu i nigdy nie ocenisz. Musisz troszke pokory użyć wreszcie. Nie jesteś, bo taka jest natura człowieka, zdolna ujrzeć to co widzi ktoś inny w duszy. Przestań wyłapywać błędy innych i sprawdź czy przypadkiem wreszcie (w ramach odbicia od monotonii) może nie mylisz się Ty ; ). To taka dobra rada ode mnie, nie piszę tego ani trochę w złości, piszę to bo Cię lubie i chce Ci pokazać, że Twoje myślenie czasem odbiega od możliwości. Zobaczysz, że kiedyś może przyjść taka sytuacja, że gdzieś się bardzo pomyliłaś, że za daleko zabrnęłaś w swoją pewność. Poza tym zwróć uwagę na obrażanie moich uczuć religijnych w których jest zawarte zaprzeczenie mojej miłości do Boga, do Nieba, że to jest jak piszesz niefajnie ''niby-prawda''. Można by zagrać z Tobą w taką krótką grę:

Czy ja mam rację co do Prawdy którą podpieram w filozofii Platońskiej?

- Odpowiadasz Danuto: Nie.

Teraz Ty piszesz: Prawda wygląda tak i tak, Natasza i Prawda i wszyscy inni w poglądach tylko ''bujają w prawdach'' Ah niech oni tu nie piszą takich rzeczy, wszystko to niby-prawdy!

- Ja odpowiadam: ... wielokropkiem..
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 20 lis 2016, 19:11

Nie zmuszaj mnie do pokory Prawdo, bo ja nie narzucam innym swojego zdania. Zdania opartego na solidnej obserwacji i doświadczeniu z życia wziętego. To co piszę o innych opieram o ich własne wypowiedzi, które bardzo często obrazują bardzo dokładnie to z czym oni mają do czynienia.

Co mnie obchodzi Twoja filozofia platońska, jesteś nią zafascynowany, to jest to Twoja sprawa i nie mnie jest Tobie wmawiać, że jest to źle, czy dobrze. Sam wybierasz i o sobie decydujesz sam, uważam takie podejście za słuszne, reaguje wtedy gdy ktoś dosłownie ingeruje w życie innych i wiem jak on to robi, w przeciwieństwie do Ciebie, bo według Ciebie kto nie uznaje ją( tą przestarzałą filozofię) za wyznacznik prawdy ten prawdy nie zna i niemożliwe jest także to bym ja wiedziała to co wiem.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 20 lis 2016, 19:17

Od dwóch użytkowników tego forum otrzymałem pokorę (czyli wyrozumiałość) co do moich przeżyć duchowych. Byli to Nikita i cthulhu87. W zupełności mi to wystarczy.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 20 lis 2016, 19:19

Ja też mam wyrozumiałość do Twojej postawy, ale co to ma wspólnego z moim uniżeniem się przed Tobą czyli z pokorą względem Ciebie? :shock:
danut

Postautor: 1Prawda1 » 20 lis 2016, 19:22

Napisz mi czy zależy Ci na odpowiedzi, bo muszę się skupić nad tym by dokładnie Ci to opisać. Napisz również, czy po moim poście który zamieszczę nie pojawią się zdania typu ''niby-prawda'' ''zmuszanie do mojej prawdy'' itp.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 20 lis 2016, 19:28

Ale to nie jest temat o Platonie, bym ja musiała się skupiać czy w oparciu o moją wiedzę mogę mu przytaknąć czy przeciwstawić się i przeprowadzić wywód zaprzeczający jego stwierdzeniom. Przecież nie muszę chyba zgadzać się z nim jak małpka w każdej rzeczy? Mam swój rozum, czy uważasz ze go nie mam?
Tak samo nie mogę ci odpowiedzieć z góry jak zareaguję na Twój opis, przecież nie wiem co chcesz napisać, to jak to mam od razu przyjmować stanowisko na tak lub nie nie wiedząc co masz do powiedzenia? Nie stosuje takich praktyk, ludzi najpierw trzeba wysłuchać.
danut

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi