Maryja

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Maryja

Postautor: Achill » 15 sty 2015, 17:28

fiu fiu... odpowiedź za 100 punktów. Mało kto potrafi udzielić odpowiedzi, zastanawiając się nad tym co ta druga osoba mysli. i zrobić to celnie.
bernadeta1963 pisze:Achill. Jeśli nawet nie wierzysz w to co ja i tak wierzysz w coś ,co pozwoliło ci być porządnym człowiekiem

To najprawdziwsza prawda...
bernadeta1963 pisze:i tam w zaświatach dumni są z tego co osiągnąłeś :)

... a to już niekoniecznie.

Mirku... nie mam problemu z Maryją, zastanawia mnie tylko istota tego kultu. Zastanawia skąd się u ludzi wziął ten pomysł. Jezsu przeciez nigdy nie prosił nikogo o czczenie jego matki. To oczywiście moje własne rozmyślania filozoficzne. I myślę, że Bernadeta wystaraczająco dobrze to ujeła.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 15 sty 2015, 17:41

Też się nad tym zastanawiam i dochodzę do wniosku, że ludzie religijni potrzebują wiedzieć jak wygląda osoba, do której się modlą. Bóg jest bezosobowy i Go nie widać.
Zauważ, że tylko kult Maryi i świętych jest w KK?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 15 sty 2015, 17:47

Mi nie przeszkadza kult Maryjny bo ja wiem, ez Maria matka Jezusa nie byla zwykla kobieta. Zadanie wychowania wysokiej duszy nie daje sie byle komu... :) A kult Maryjny to potrzeba kobiecego aspektu Boskosci...bo Bog to nie tylko Bog Ojciec i Syn....to takze Matka i Corka....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Achill » 15 sty 2015, 18:46

Mirek pisze:Zauważ, że tylko kult Maryi i świętych jest w KK?

to było pytanie? jesli tak to chyba nei rozumiem.
wydaje mi się jednka że kult świętych choć nei w tak rozbudowanej formie istnieje i w innych odłamach chrześcijaństwa - w szczególności tych odkatolickich (reformacyjnych)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 15 sty 2015, 18:59

To nie było pytanie. Zamiast . wcisnąłem ? :-[
Tylko w KK. Protestanci nie używają żadnych wizerunków.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Xsenia » 16 sty 2015, 12:09

Achill pisze:zastanawia mnie tylko istota tego kultu

Nikita pisze:A kult Maryjny to potrzeba kobiecego aspektu Boskosci...bo Bog to nie tylko Bog Ojciec i Syn....to takze Matka i Corka....

No dokładnie. W większości religii jest kult faceta. Podrzucenie Marii chrześcijankom miało na celu utożsamianie się kobiet właśnie z nią. Cudowna mamusia, która z pokorą i religijnością wychowała wspaniałego synka. Takie miały być wszystkie kobiety: uległe, pokorne, słuchające "głosów wyższych" (aniołów, a jak ich brakło, to księży, biskupów itd.).

Ja osobiście jednak wolę kult Matki Ziemi.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: światowid » 16 sty 2015, 12:38

kult Matki Ziemi jest popularny na całej kuli ziemskiej. Jakkolwiek nazywany, jakkolwiek czczony.. od zarania dziejów...

Kult Maryi jest, hm.. lokalny i mam nadzieję że chwilowy.
szkoda wielka że wiara i wiedza naszych przodków została zdeptana.
Awatar użytkownika
światowid

Postautor: Hansel » 17 sty 2015, 07:29

Achill pisze:piszecie że byla niezwykłą kobietą? dlaczego?
bo urodzila i wychowała Chrystysa, no cóz wiele kobiet roddzi i wychowuje aniołki ;)

Ale Jezus chyba nie wybrał by sobie matkę kogoś kto nie był by wcieleniem jakiegoś bardzo dobrego Ducha ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: gaba75 » 17 sty 2015, 22:22

Czy jesteście pewni, że to Jezus zaplanował sobie Maryję, jako swoją matkę. Ja jestem pewna, że nie.
gaba75

Postautor: Mirek » 17 sty 2015, 22:34

światowid pisze:Kult Maryi jest, hm.. lokalny i mam nadzieję że chwilowy.

Lokalny, tzn. tylko w Europie?
Czemu masz taką nadzieję? Przeszkadza Ci Maryja w czymś?
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi