Natura..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Natura..

Postautor: atalia » 15 gru 2014, 22:34

Powinieneś był ściśle sprecyzować, co to są "rzeczy zgodne z naturą", bowiem brak precyzji wypowiedzi prowadzi do nieporozumień. To taka uwaga na przyszłosć.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 16 gru 2014, 07:35

To nie są nieporozumienia, to ożywiona dyskusja.
Jeżeli jakaś modyfikacja ma nastąpić, to natura sama to uczyni. Człowiek z ograniczoną wiedzą nigdy nie dokona tak perfekcyjnego połączenia. Widać to już na przykładzie samego zapłodnienia w sposób naturalny i chociażby IN VITRO.
Natura sama wyselekcjonuje najsilniejszego plemnika, który zapłodni jajeczko. Człowiek nie jest w stanie wybrać tego właściwego.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 16 gru 2014, 11:01

A myślałam, ze jesteś zaprzysiegłym kreacjonistą. Uznanie zaś roli natury w procesie biologicznym czyni z Ciebie ewolucjonistę, jakby nie patrzył. Sam niedawno mówiłeś " ewolucji i kreacji nie da się połączyć, jedno wyklucza drugie".
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 16 gru 2014, 11:16

I dalej tego się trzymam. Nie uznaję, że ze skały po przez małpę powstał człowiek. Tak samo jak kot nie może ewoluować w psa. To się nie zmieni co najmniej do przejścia na drugą stronę, gdy nie poznam prawdy. Ewolucje natury, którą można udowodnić i zaobserwować, to ewolucja w obrębie jednego gatunku. Ona następuję właśnie po przez kreacjonizm. Tak uważam i tak myślę. Ty możesz mieć swoja prawdę.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 16 gru 2014, 14:34

Czyli musisz przyznac, ze jedno nie wyklucza drugiego?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 16 gru 2014, 16:02

Zawsze mówiłem, że nie akceptuję darwinowskiej ewolucji. Inna ewolucja jest możliwa.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: atalia » 16 gru 2014, 21:34

Aha, sprawa jasna! I po co było tak się zapierać? Nota bene, ja też nie akceptuję wersji Darwina, raczej skłaniam się w stronę ewolucji inspirowanej ze świata duchowego.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 16 gru 2014, 21:35

Mirek pisze:Zawsze mówiłem, że nie akceptuję darwinowskiej ewolucji. Inna ewolucja jest możliwa.

To zrobiłeś spory krok do przodu. Gratuluję
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 16 gru 2014, 21:37

Zresztą mówiac o ewolucji nigdy nie użyłam okreslenia "ewolucja darwinowska".
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 16 gru 2014, 21:38

atalia pisze:Aha, sprawa jasna! I po co było tak się zapierać? Nota bene, ja też nie akceptuję wersji Darwina, raczej skłaniam się w stronę ewolucji inspirowanej ze świata duchowego.

Myślę, że dobór naturalny jest faktem i nie da się wyjaśnić bez doboru naturalnego zjawiska np. mimikry czy istnienia organów szczątkowych u zwierząt. Ale na pewno dobór naturalny nie jest jedynym czynnikiem ewolucji i bardzo możliwe, że jest ona inspirowana z drugiej strony.

Spirytyzm wcale nie musi prowadzić do zupełnej negacji doboru naturalnego. polecam tę książkę:
Obrazek
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi