SEX

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: SEX

Postautor: danut » 13 sty 2016, 17:11

cthulhu87 pisze:Tylko, że sam autor stwierdza, że to dziedzina wiedzy, która musi się rozwijać, skoro więc nie jest to "ostatnie słowo", to w żadnym razie nie należy traktować Księgi Duchów jak słowo objawione i do wierzenia podane.

Świetnie, to za to go pochwalę, ale przyglądając się choćby wypowiedziom tu na forum to tak właśnie paradoksalnie jest ona traktowana przez niektórych.

danut pisze:Mam swoje rozpoznanie i podział .

cthulhu87 pisze:Tzn? Chętnie przejrzę i może się zachwycę ;)

Gdy to zapiszę, wtedy będziesz się mógł zachwycać, lub bulwersować, a jak na razie nie mam na tyle siły, chęci i zapału, który byłby wymagany przy tego typu opisach.
danut

Postautor: fruwla » 13 sty 2016, 17:20

danut pisze:Gdy to zapiszę, wtedy będziesz się mógł zachwycać, lub bulwersować, a jak na razie nie mam na tyle siły, chęci i zapału, który byłby wymagany przy tego typu opisach.

Mnie na przyklad na razie wystarczylaby krotka klasyfikacja dla orientacji, nie daj sie dlugo prosic ;) Danut.
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: cthulhu87 » 13 sty 2016, 17:29

Danut, to zwróciłaś uwagę na te komentarze, w których Kardec stwierdza, że klasyfikacja jest rzeczą umowną, czy nie zwróciłaś? Może warto przeczytać w końcu?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pawełek » 13 sty 2016, 17:37

Mam nadzieję że pisząc "Przejrzałam" masz na myśli, że przeczytałaś całą i zrozumiałaś w niej zawarte odpowiedzi od duchów.

Co do klasyfikacji - czy to coś złego? Chciał pomóc osobom które mogą mieć kontakt z duchami by potrafiły odróżniać je w pewien sposób, a także by nam - ludziom - łatwiej było to wszystko ogarnąć. Poza tym, wszystko co znajduje się w księdze duchów, łącznie ze wszystkimi wyjaśnieniami od strony autora, były "przejrzane" przez duchy, które pomagały w tworzeniu tego dzieła, aby nie było żadnych "haczyków" oraz sprzecznych ze sobą informacji :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 13 sty 2016, 17:59

fruwla pisze:
danut pisze:Gdy to zapiszę, wtedy będziesz się mógł zachwycać, lub bulwersować, a jak na razie nie mam na tyle siły, chęci i zapału, który byłby wymagany przy tego typu opisach.

Mnie na przyklad na razie wystarczylaby krotka klasyfikacja dla orientacji, nie daj sie dlugo prosic ;) Danut.

Tak na szybko bez zastanawiania się i z pamięci? :D A to już się robi według Twoich życzeń - Przede wszystkim duchy świetliste to efekty światła powstałe z zaburzeń odbioru przez nasz mózg docierających do niego bodźców i zaraz znajdą się osoby, które dołączą do tego otoczkę przez własną zarozumiałość i swoim rozumieniem, widzeniem i wiarą zrobią z tego ducha.

duchy złośliwe - najczęściej myślokształty słane ku nam przez złorzeczących nam, mogą mieć one nadane właśnie przez nich najróżniejsze kształty, tworzą się na podobieństwo i obrazują duszę swojego właściciela, a nie jego samego takim jak tutaj wygląda.

aniołki, diabełki, wodniki, strzygi, przeróżne istotki - duchy natury, duchy miejsca - skupienie nadmiaru emocji i pozostawienie jej w jakimś miejscu i już z tego samego coś próbuje się czasem utworzyć.

zmarli - jakimi byli za życia takimi pozostają przez jakiś czas po śmierci, a kiedy nie połączą się od razu ze swoją wyższą świadomością, to ta cząstkowa tutejsza świadomość zostanie rozwiana, rozpadnie się ona na cząstki i jest przejmowana przez nadal tu żyjących.

Wyższe świadomości- posiadają ciała, potrafią oddziaływać na naszą " materię", rozmawiać, przekraczać rożne rzeczywistości i pokonywać czas.
danut

Postautor: Pawełek » 13 sty 2016, 18:03

W jaki sposób wyrobiłaś sobie taki pogląd? Tzn. czy sama do tego doszłaś, czy jakieś książki to dobrze opisują?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 13 sty 2016, 18:15

Pawełek pisze:W jaki sposób wyrobiłaś sobie taki pogląd? Tzn. czy sama do tego doszłaś, czy jakieś książki to dobrze opisują?

Sama go sobie wypracowałam, dostrzegłam i nie wyobraziłam. ;)
danut

Postautor: fruwla » 13 sty 2016, 18:22

Bardzo dziekuje, blyskawicznie i interesujaco. :D
Aaaaale mialam cicha nadzieje na cos "nowego- nieznanego"....
Jesli chodzi o wodniki, strzygi i tym podobne, to mialam raz jedyny szczescie zobaczyc w glebokim lesie (niestety z daleka) kolorowego krasnoludka z siwa broda i kosturem. Nikt mi w to nie wierzy a i sama zaczynam watpic :?

danut pisze:

duchy złośliwe - najczęściej myślokształty słane ku nam przez złorzeczących nam, mogą mieć one nadane właśnie przez nich najróżniejsze kształty, tworzą się na podobieństwo i obrazują duszę swojego właściciela,

Musze lekko sprostowac- Mysloksztalty sa przewaznie wytwarzane przez sama osobe , ktora potem otaczaja i kiedy nabiora mocy , zaczynaja miec nad nia wladze.
Mysloksztalty osob podobie myslacych potrafia sie laczyc, te negatywne - niszczac
a te pozytywne np: modlitwa lub medytacja (Nikita - pokoj na swiecie) uzdrawiajac
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Mirek » 13 sty 2016, 18:24

Tym, ktorzy nie rozumieją tego co pisze danut, bo jest to trochę chaotyczne dla lepszego zrozumienia praw natury i czym jest Bóg, polecam książki: "W domu Boga" i "Wspólnotę z Bogiem" Neala D. Walscha. Naprawdę wartościowe pozycje i wiedza, której na próżno szukać u Kardeca.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 13 sty 2016, 18:31

Ot tak, Bóg miał zachciankę i postanowił, że ta rodzina przeżyje taką traumę?

Świat jest niedoskonały. Bóg uczynił go możliwie najlepszym.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi