Jak wzmocnić własnego ducha ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jak wzmocnić własnego ducha ?

Postautor: methyl » 10 lut 2011, 20:15

sigma pisze:methyl napisał(a):
... Żadna medytacja, żadne czary mary fiku miku ...

Z kim tu dyskutować ?

Tu trzeba się brać za robotę a nie dyskutować :twisted:.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Melys » 10 lut 2011, 20:18

jb3 pisze:Chodzi mi o stronę moralną. Wałkowane tu i ówdzie "być miłosiernym/pomagać innym". Poddałem moją "wiarę" weryfikacji - nie widzę sensu nazywania siebie spirytystą, skoro nie będę przejawiał określonych postaw przypisywanym spirytystom. Oczywiście nikt nie jest idealny, ale jeżeli chodzi o mnie, to z miłosierdziem wobec innych jest dosyć krucho (nie będę się wdawał w szczegóły)

jb3 może podaj szczegóły właśne / mój niepokój wzrasta / może ja też powinnam się nad tym zastanowić - tylko nie wiem nad czym?
co to znaczy - z miłosierdziem wobec innych jest dosyć krucho
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 10 lut 2011, 20:32

jb3 pisze: z miłosierdziem wobec innych jest dosyć krucho

Myślę, że jb3 stawia sobie wysoko poprzeczkę... Ja sam mam wiele problemów z wcielaniem w życie nauk moralnych płynących ze spirytyzmu, więc coś o tym wiem. Ale trzeba pamiętać, że na naszej planecie większość wcielonych duchów to duchy niedoskonałe, więc wszyscy jedziemy na tym samym wózku de facto :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: orystes » 10 lut 2011, 21:44

Śmerfuś pisze:Jak wzmocnić własnego ducha ?

Moim zdaniem duch jest mocny u każdego z nas gdyż zgromadził doświadczenia z co najmniej kilkunastu/kilkudziesięciu wcieleń. To co nam najbardziej przeszkadza to ograniczenia w naszej świadomości, percepcji, pamięci jakie stwarza nam materia. I tutaj nie zgodzę się że medytacja lub inne tego typu ćwiczenia nie pomagają. Pomagają znacznie, gdyż regularnie praktykowane powodują że wzrasta nasza świadomość jako istot duchowych. Bez tej świadomości nie jesteśmy w stanie postępować zgodnie z moralnymi postulatami spirytyzmu. Moim zdanie wiele osób zresztą nie tylko wśród spirytystów przecenia znaczenie teorii nie popartej żadną lub tylko znikomą praktyką.
Pozwolę sobie zacytować kogoś z innej bajki:

"Mówiąc ogólnie: równowaga po między wiedzą i byciem (praktyką) jest nawet ważniejsza niż odrębny rozwój każdej z nich.I dlatego odrębny rozwój wiedzy i bycia nie jest w ogóle potrzebny, mimo że właśnie ten jednostronny rozwój wydaje się ludziom szczególnie pociągający."
Gurdżijew

Mówi się że jeden obraz warty jest tysiąca słów, a jedno doświadczenie warte jest tysiąca obrazów. Jeżeli do naszego postępu użyjemy tylko słów (książki filmy itd) to łatwo możemy w swoich dążeniach ponieść fiasko, ale jeśli wesprzemy się doświadczeniem wszystko stanie się znacznie łatwiejsze. Jednak jak udało mi się zaobserwować w polskim spirytyźmie o te doświadczenia wcale nie tak łatwo więc zachęcam choćby do tych kontrowersyjnych ćwiczeń propagowanych przez Moena. Może nie zdobędzie się w ten sposób wielu informacji na temat tamtej strony ale zacznie się zmieniać nasza świadomość a to już pierwszy krok do sukcesu. Zresztą każdy pewnie znajdzie coś dla siebie. Praktyka na pewnym etapie moim zdaniem jest niezbędna, to trochę tak jak z nurkowaniem nawet po przeczytaniu tony literatury na ten temat nie zostanie się płetwonurkiem ;)
orystes

Postautor: jb3 » 10 lut 2011, 21:58

.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 11:10 przez jb3, łącznie zmieniany 1 raz
jb3

Postautor: Voldo » 10 lut 2011, 22:10

Jeśli chodzi o medytację - jeśli ktoś odczuwa potrzebę, to czemu nie. Ale jak już tutaj ogólnie wiadomo, trzeba łączyć medytację z pracą, i wtedy będzie elegancko :)

jb3 - najważniejsze jest jedno - podążanie za głosem własnego serca. W końcu nie ważne czy jest się katolikiem, muzułmaninem, świadkiem Jehowy, rastamanem czy spirytystą. Byleby być dobrym człowiekiem. To jest w życiu najważniejsze.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 10 lut 2011, 23:25

Dzisiaj na spotkaniu spirytystycznym rozmawialiśmy o zaakceptowaniu swojego życia, takim jakie jest i to jest prawdziwa droga do rozwoju duchowego. Wszystkie trudności życia/ włącznie z chorobami/, które spotykamy na naszej drodze są nauka, do samodoskonalenia.
Ja osobiście myślę, ze gdy przełamiemy się i pogodzimy z tym co mamy, nasze życie stanie się lżejsze
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 10 lut 2011, 23:40

Zbyszek pisze:Ja osobiście myślę, ze gdy przełamiemy się i pogodzimy z tym co mamy, nasze życie stanie się lżejsze

No na pewno przyjęcie tego co jest, jest pomocne.
Bo nie zastanawiamy się ciągle "a dlaczego jest tak a nie inaczej", tylko po prostu idziemy przed siebie i przyjmujemy wszystko co oferuje nam to istnienie. Godzimy się z tym, więc jest nam lżej. Bo widzimy w tym głęboki sens, naukę, a nie cierpienie i ból.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Śmerfuś » 11 lut 2011, 00:37

A tak sie chciałem zapytać : Wy od duchów czerpiecie swoją wiedze, czy z książek ? Rozmawiacie z duchami, czy jest to kontakt innego rodzaju ? Słyszałem coś o talerzykach, które pokazują odpowiedź ducha na tak lub nie, ale podobno przez medium moze przemawiać duch ?
Śmerfuś

Postautor: methyl » 11 lut 2011, 11:15

Śmerfuś pisze:Wy od duchów czerpiecie swoją wiedze, czy z książek ?

Na szczęście z książek. :)
Nie mam na tyle "czystego" charakteru aby podejmować próby tego typu kontaktów.
jb3 pisze:Gwoli ścisłości - katolikiem nie jestem, do tego etapu już nie powrócę

Witaj w klubie! :mrgreen:
jb3 pisze:Oślepiony przez światło nie wiem gdzie iść, krążę w kółko przewracając się co jakiś czas.

Jeszcze parę okrążeń i wszystko bedzie jasne.
Wieczność to wystarczająco dużo czasu by poznać i zrozumieć istotę rzeczy. ;)
jb3 pisze:chcę działać, ale do niczego się nie zmuszać.

Jesli naprawdę chcesz działać, to nie bedziesz sie do niczego zmuszać :mrgreen:.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi