2 pytania początkującego

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: 2 pytania początkującego

Postautor: Voldo » 11 lis 2010, 17:38

atalia pisze:Myślę,że w tym sensie tak wysoce rozwiniętymi Duchami byli wszyscy wielcy nauczyciele ludzkości,oczywiście to mój prywatny pogląd.

Ludzkości w sensie tylko tej ziemskiej, czy tak ogólnie ludzi na wszystkich planetach?

atalia pisze:Niektórzy twierdzą ,że to właśnie Chrystus był najwyżej rozwinietym Duchem,jaki kiedykolwiek pojawił się na Ziemi.

Hm, w sumie to jest bardzo możliwe.

atalia pisze:A z tą edycją ,Voldo,to trzeba umieć. :)

Jak masz swój post, to spójrz na prawy dolny róg, i tam masz "Cytuj", a obok tego masz "Edytuj", wchodzisz, edytujesz, zatwierdzasz i jest :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 11 lis 2010, 22:05

Voldo,na temat innych planet to wolałabym się w ogóle nie wypowiadać.No ale jeśli istnieją tam jakies formy życia inteligentnego,zapewne też mają oni swoich przywódców duchowych.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 11 lis 2010, 23:23

Hm...
Już się trochę zaplątałem...
Jak to w końcu z tym Jezusem dla Ciebie jest?
Czy jest to najbardziej rozwinięty Duch Czysty tak ogólnie ogólnie ze wszystkich które istnieją, czy też najbardziej rozwinięty Duch Czysty ze wszystkich opiekunów naszej planety?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 11 lis 2010, 23:25

sigma pisze:
konrad pisze: ... Nieco później Kardec napisał jednak artykuł, z którym ja w pełni się zgadzam, w którym analizuje tę postać i stwierdza, że Jezus Bogiem nie był ... W kolejnych dziełach spirytystycznych odnajdujemy też informację o tym, że Jezus jest przewodnikiem naszej planety, ale pojawiają się też gdzieś tam informacje, że nie działa sam ...

A gdzie konkretnie można to przeczytać ? Bo ja myślę że, podobnie jak np. w Brazylii, w Polsce byłoby to interesujące.

Co do Boskości Chrystusa to jest o tym cały artykuł w "Dziełach pośmiertnych". Może go przetłumaczę kiedyś i dam do kwartalnika, choć nie wiem, czy naczelny przyjmie :D

Co do jego działania jako przewodnik, to są na ten temat drobne wzmianki w "Ewangelii według spirytyzmu" np. fragment o tym, że to Jezus kieruje przemianą moralną na Ziemi. Jest też troszkę o tym w książce "W stronę światła" Chico Xaviera i Emmanuela, która opisuje historię ludzkości. To była jedna z pierwszych książek Chico, którą przeczytałem i bardzo mi się podobała. Zawiera opis historii ludzkości z duchowej perspektywy tak mniej więcej do początku XX wieku... Nie ma niestety nic o II wojnie światowej, bo książka powstała jeszcze przed jej wybuchem.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 11 lis 2010, 23:27

Słyszałem taką opinię, że Jezus stał się pierwszym Chrystusem, czyli pierwszym całkowicie oczyszczonym Duchem, ale traktuję to jako ciekawostkę.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 12 lis 2010, 09:28

LF,podoba mi się ta opinia,a Voldo(Voldowi?)powiem,że postac Jezusa rozpatruję tylko w odniesieniu do naszej planety,do innych planet(czy też światów)za daleko,by wydawac jakiekolwiek sądy.
Czy Bóg,Tworca Wszechrzeczy i Prapoczątek naprawdę przybrał ciało ludzkie,by zstąpić na ziemię?
Ośmielę się powiedzieć(nie urażając niczyich uczuć),że nie wydaje się to prawdopodobne.Ale z drugiej strony Bog jest wszechmocny i gdyby chciał...
Raczej chyba jednak wysłał swoją cząstkę,Syna nad Synami,by zaprowadził porządek na Ziemi i oswiecił zapyziałą duchowo ludzkosć...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 12 lis 2010, 12:05

atalia pisze:Voldo(Voldowi?)

Hm, sam mam kłopoty jak odmieniać mój nick :P Ale może być jak mówisz - "Voldowi" :)

atalia pisze:powiem,że postac Jezusa rozpatruję tylko w odniesieniu do naszej planety,do innych planet(czy też światów)za daleko,by wydawac jakiekolwiek sądy.

Aha, dobrze, to już się wszystko wyjaśniło :)
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 12 lis 2010, 12:13

Kochany Voldo,myślę,że tak naprawdę nic się nie wyjaśniło,o niektórych sprawach mozna rozmawiać tylko w kategoriach wiary.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 12 lis 2010, 20:11

atalia pisze:Kochany Voldo,myślę,że tak naprawdę nic się nie wyjaśniło,o niektórych sprawach mozna rozmawiać tylko w kategoriach wiary.

W sumie to chciałem tylko wiedzieć, czy postrzegasz Jezusa jako Ducha najbardziej rozwiniętego ze wszystkich Duchów (w sensie takim, że żaden Duch nigdy, przenigdy nie będzie mógł być tak rozwinięty jak on, że jakoby jest faworyzowany przez Boga), czy też tylko z tych, które opiekują się Ziemią. A to się wyjaśniło, czyż nie?
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nangaparbat » 12 lis 2010, 23:45

To chyba sie nie uda rozwiazac tego kim/czym tak naprawde jest Jezus, fajnie by bylo miec jakies odniesienie do faktow... Bo po chrzescijansku to on jest Bogiem.

A i jeszcze jedno kim/czym jest Duch Święty ??

Po prawicy Boga zasiada Jezus a co z Duchem Świętym ??

To jest bardzo istotne dla mnie wiec jesli jest taka mozliwosc otrzymac jakies konkretne odpowiedzi bede bardzo wdzieczny ;")
Nangaparbat

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi