Maire pisze:nawiązując nieco do wypowiedzi Konrada dodam, że jedną z 'najatrakcyjniejszych' cech spirytyzmu jest jego elastyczność. każdy odnajdzie w nim coś, czego szuka. nieważne czy będzie to pocieszenie, odpowiedź na nurtujące pytanie czy zaspokojenie zwykłej, ludzkiej ciekawości.
sooleyman pisze:w spirytzmie nie powiedziano jeszcze ostatniego słowa i chyba długo takie zamknięcie i wyjaśnienie wszystkiego w tych sprawach nie nastąpi.

Witaj
Nie zgadzam się z tym, co napisałaś. Spirytyzm, według mnie, nie jest elastyczny, przekazy duchów wyższych są spójne, w większości jednoznaczne, nie pozostawiają zbyt wiele miejsca na domysły, czy puste dywagacje. Nie opisują duchowej rzeczywistości korzystając z rozbudowanej symboliki, jak na to miejsce w Biblii, co sprzyja wielorakości interpretacji, przez co było i jest tyle pomieszania. Zależy mi na rozwoju spirytyzmu w Polsce i ważne jest dla mnie z jakiego powodu ktoś sięga po wiedzę zawartą w książkach np Allana Kardeca, czego tam szuka i ważniejsze jeszcze, co tam znajduje. Większość osób interesuje się spirytualizmem ze względu na emocje, które towarzyszą wywoływaniu duchów. W rozmaitych książkach szukają instrukcji jak taki seans przeprowadzić. Obawą napawa mnie fakt, że w końcu takie instrukcje znajdują, sprawdzają ich skuteczność, komplikują sobie czasem poważnie z tego powodu życie i że może to wydawać się dla kogoś nieważne...
Dużo pomyślności życzę
eśli chodzi o tą elastyczność Maire miała na myśli, że spirytyzm jako filozofia nie ogranicza się i każdemu pomoże, a każdy ma swoją drogę.

konrad pisze:sooleyman pisze:w spirytzmie nie powiedziano jeszcze ostatniego słowa i chyba długo takie zamknięcie i wyjaśnienie wszystkiego w tych sprawach nie nastąpi.
W książce Kardeca "Geneza", która traktuje o powstawaniu świata, jest wiele informacji na temat naszego Układu Słonecznego, które choć przekazane przez Duchy teoretycznie wyższe, zostały podważone przez astronomię. W tym przypadku nie ma jednak co załamywać rąk i na kpiny wszystkich przeciwników związane z tymi właśnie stwierdzeniami, odpowiedzieć, że po prostu Duchy podały niewłaściwą informację, a ponieważ naukowo stwierdzono, że jest inaczej, nikt ze Spirytystów nie będzie się upierał przy tym, ile księżyców ma ta, czy inna planeta.
Sądzę jednak, że w kwestiach takich jak reinkarnacja, czy innych podstawowych zasadach przekazanych nam ze świata duchowego, nie będzie większych zmian.

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości