Spotkania

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spotkania

Postautor: Maire » 23 lip 2008, 13:42

Ze mną przybędą prawdopodobnie dwie osoby.
Obrazek
Awatar użytkownika
Maire

Postautor: sooleyman » 29 lip 2008, 17:03

Toruń jest w miarę blisko Warszawy, jest nas dwóch praktyków i znawców tematu (domeną jednego jest psychiatria i psychologia, domeną drugiego - bioenergoterapia i radiestezja - obaj czynnie praktykujemy medytację i hipnozę); mamy parę osób zainteresowanych tematem i miejsce do sporadycznych spotkań (nawiedzona piwnica na toruńskiej starówce!!!! na codzień służąca jako klub, pub czy coś w tym guście) - lokal nie jest zbytnio komercyjny i reklamowany, więc czasem możemy uprosić u właścicielki zwinięcie na kilka godzin czy dobę działalności w lokalu i zorganizowanie czegokolwiek, co dotyczy spirytyzmu, na przykład spotkanie tematyczne, niekoniecznie seans. Gdyby to nie doszło do skutku, chętnie dojedziemy do Warszawy - na Podkarpacie niestety zbyt daleko :-(
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: konrad » 29 lip 2008, 17:24

Super! Mam nadzieję, że wkrótce uda się zorganizować jakieś spotkanie także w Toruniu. Bardzo cieszy, że na mapie Polski można zaznaczać powoli coraz więcej spirytystycznych miejsc :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sinsemilla777 » 30 lip 2008, 19:14

Mysle ze uda mi sie w listopadzie dotrzec do Warszawy :)
Awatar użytkownika
Sinsemilla777

Postautor: wodnik » 01 sie 2008, 23:20

Maire pisze:nawiązując nieco do wypowiedzi Konrada dodam, że jedną z 'najatrakcyjniejszych' cech spirytyzmu jest jego elastyczność. każdy odnajdzie w nim coś, czego szuka. nieważne czy będzie to pocieszenie, odpowiedź na nurtujące pytanie czy zaspokojenie zwykłej, ludzkiej ciekawości.

Witaj
Nie zgadzam się z tym, co napisałaś. Spirytyzm, według mnie, nie jest elastyczny, przekazy duchów wyższych są spójne, w większości jednoznaczne, nie pozostawiają zbyt wiele miejsca na domysły, czy puste dywagacje. Nie opisują duchowej rzeczywistości korzystając z rozbudowanej symboliki, jak na to miejsce w Biblii, co sprzyja wielorakości interpretacji, przez co było i jest tyle pomieszania. Zależy mi na rozwoju spirytyzmu w Polsce i ważne jest dla mnie z jakiego powodu ktoś sięga po wiedzę zawartą w książkach np Allana Kardeca, czego tam szuka i ważniejsze jeszcze, co tam znajduje. Większość osób interesuje się spirytualizmem ze względu na emocje, które towarzyszą wywoływaniu duchów. W rozmaitych książkach szukają instrukcji jak taki seans przeprowadzić. Obawą napawa mnie fakt, że w końcu takie instrukcje znajdują, sprawdzają ich skuteczność, komplikują sobie czasem poważnie z tego powodu życie i że może to wydawać się dla kogoś nieważne...
Dużo pomyślności życzę
wodnik

Postautor: knyp » 04 sie 2008, 06:35

Jeśli chodzi o tą elastyczność Maire miała na myśli, że spirytyzm jako filozofia nie ogranicza się i każdemu pomoże, a każdy ma swoją drogę. Wiele więcej nie powiedziałem niż Maire ale to nic :D, a co do spirytualizmu to się trochę różni troszkę od spirytyzmu i pasowałoby znać tą różnicę :P chyba, że tylko ja ją sobie wmówiłem ?
Życie po życiu, ratunek w beznadziei,
Bez tego nie ma sensu być.
To proste, a jak trudne do przyjęcia.
Awatar użytkownika
knyp

Postautor: sooleyman » 04 sie 2008, 08:51

Knyp, nic dodać nic ująć, zgadzam się z Tobą w pełni - w spirytzmie nie powiedziano jeszcze ostatniego słowa i chyba długo takie zamknięcie i wyjaśnienie wszystkiego w tych sprawach nie nastąpi. Dlatego wszystko jest otwarte, dyskusja się toczy, badania nad tematem też. Nie można dogmatyzować, mówiąc językiem sportowym - dopóki piłka w grze, wszystko jest możliwe... a przecież duch wieje kędy chce :-)
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: konrad » 04 sie 2008, 19:21

sooleyman pisze:w spirytzmie nie powiedziano jeszcze ostatniego słowa i chyba długo takie zamknięcie i wyjaśnienie wszystkiego w tych sprawach nie nastąpi.

Rzeczywiście... To bardzo ważne stwierdzenie... W książce Kardeca "Geneza", która traktuje o powstawaniu świata, jest wiele informacji na temat naszego Układu Słonecznego, które choć przekazane przez Duchy teoretycznie wyższe, zostały podważone przez astronomię. W tym przypadku nie ma jednak co załamywać rąk i na kpiny wszystkich przeciwników związane z tymi właśnie stwierdzeniami, odpowiedzieć, że po prostu Duchy podały niewłaściwą informację, a ponieważ naukowo stwierdzono, że jest inaczej, nikt ze Spirytystów nie będzie się upierał przy tym, ile księżyców ma ta, czy inna planeta.

Sądzę jednak, że w kwestiach takich jak reinkarnacja, czy innych podstawowych zasadach przekazanych nam ze świata duchowego, nie będzie większych zmian. Co najwyżej reguły zostaną nieco lepiej wyjaśnione, a niektóre niefortunne słowa typu "kara" (które według mnie nie powinno istnieć w dziełach Kardeca, bo nikt nie powinien być skazywany na żadną karę - po prostu się uczymy), zostaną zastąpione tymi, które lepiej wyrażają zasady dobra i miłości rządzące naszym światem.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Maire » 10 sie 2008, 11:15

Witaj
Nie zgadzam się z tym, co napisałaś. Spirytyzm, według mnie, nie jest elastyczny, przekazy duchów wyższych są spójne, w większości jednoznaczne, nie pozostawiają zbyt wiele miejsca na domysły, czy puste dywagacje. Nie opisują duchowej rzeczywistości korzystając z rozbudowanej symboliki, jak na to miejsce w Biblii, co sprzyja wielorakości interpretacji, przez co było i jest tyle pomieszania. Zależy mi na rozwoju spirytyzmu w Polsce i ważne jest dla mnie z jakiego powodu ktoś sięga po wiedzę zawartą w książkach np Allana Kardeca, czego tam szuka i ważniejsze jeszcze, co tam znajduje. Większość osób interesuje się spirytualizmem ze względu na emocje, które towarzyszą wywoływaniu duchów. W rozmaitych książkach szukają instrukcji jak taki seans przeprowadzić. Obawą napawa mnie fakt, że w końcu takie instrukcje znajdują, sprawdzają ich skuteczność, komplikują sobie czasem poważnie z tego powodu życie i że może to wydawać się dla kogoś nieważne...
Dużo pomyślności życzę

wodniku, nie zrozumiałeś tego, co miałam na myśli, ale ...

eśli chodzi o tą elastyczność Maire miała na myśli, że spirytyzm jako filozofia nie ogranicza się i każdemu pomoże, a każdy ma swoją drogę.

knyp wszystko trafnie wyjaśnił :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Maire

Postautor: cthulhu87 » 11 sie 2008, 12:45

konrad pisze:
sooleyman pisze:w spirytzmie nie powiedziano jeszcze ostatniego słowa i chyba długo takie zamknięcie i wyjaśnienie wszystkiego w tych sprawach nie nastąpi.

W książce Kardeca "Geneza", która traktuje o powstawaniu świata, jest wiele informacji na temat naszego Układu Słonecznego, które choć przekazane przez Duchy teoretycznie wyższe, zostały podważone przez astronomię. W tym przypadku nie ma jednak co załamywać rąk i na kpiny wszystkich przeciwników związane z tymi właśnie stwierdzeniami, odpowiedzieć, że po prostu Duchy podały niewłaściwą informację, a ponieważ naukowo stwierdzono, że jest inaczej, nikt ze Spirytystów nie będzie się upierał przy tym, ile księżyców ma ta, czy inna planeta.

Sądzę jednak, że w kwestiach takich jak reinkarnacja, czy innych podstawowych zasadach przekazanych nam ze świata duchowego, nie będzie większych zmian.

To mnie właśnie zastanawia. O ile dane na temat struktury wszechświata czy życia na innych planetach i ich właściwościach (m.in. Księga Duchów I, 55; I,56; I,57; I 58) można dość łatwo podważyć opierając się na metodach naukowych (chociażby sondy kosmiczne potwierdziły, że nie na wszystkich planetach jest życie;) ), to najbardziej aktualna pozostaje nauka o moralności (np. prorocze wręcz komunikaty o karze śmierci!). Jeśli natomiast chodzi o zagadnienia wkraczające już w sferę wiary, jak reinkarnacja - są one niemożliwe do zweryfikowania, trudno by ktoś je podważył czy potwierdził. Cały czas mam wrażenie, że w terminologii czy treści komunikatów traktujących o kwestiach naukowych, książki Kardeca tkwią głęboko w XIX wieku, natomiast znacznie wyprzedzają epokę pod względem etycznym.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi