Czy jestesmy sami w materii?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy jestesmy sami w materii?

Postautor: sigma » 07 paź 2010, 14:31

Nikita pisze: ... W sredniowieczu ludzie slepo wierzyli w Boga, cechowalo ich myslenie magiczne ...

Dzisiaj z punktu widzenia odniesienia do tego co pozadoczesne ludzie stoją przed większymi wyzwaniami niż kiedyś. Nie potrafią już wierzyć w to co ich przodkom podsuwano do wierzenia jako "... jedynie słuszne, jedynie zbawcze ...". Zbyt wiele z tego czego dawniej nauczano okazało się obiektywną nieprawdą żeby mieć zaufanie do kogokolwiek.

Wielu ludzi po prostu unika zastanawiania się nad tym co będzie po śmierci. Tak przynajmniej mówią ...

A w magię trochę dziś ludzie też uciekają :).
Ostatnio zmieniony 07 paź 2010, 15:13 przez sigma, łącznie zmieniany 1 raz
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: konrad » 07 paź 2010, 15:10

Myślę, że w dzisiejszym świecie wciąż jest mnóstwo ludzi przesiąkniętych agresją i niechęcią do innych, ale jest o wiele więcej ludzi, którzy skupiają się na czynieniu dobra w porównaniu z tym, co działo się w średniowieczu i wcześniej. Kiedyś np. zabójstwo było w sumie na porządku dziennym, dziś już jest patologią.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 07 paź 2010, 17:45

konrad pisze:Myślę, że w dzisiejszym świecie ... jest o wiele więcej ludzi, którzy skupiają się na czynieniu dobra w porównaniu z tym, co działo się w średniowieczu i wcześniej ...

Możliwe. A dlaczego tak myślisz ?

konrad pisze: ... Kiedyś np. zabójstwo było w sumie na porządku dziennym, dziś już jest patologią.

Wojna domowa w Jugosławii ...

Wojny na Dalekim Wschodzie ...

Wojny na Bliskim Wschodzie ...

Ameryka Południowa z jej problemami ...

Afryka z jej problemami ...

Szeryfie, gdzie Ty żyjesz ?
Piotr

sigma

Postautor: Luperci Faviani » 07 paź 2010, 18:59

Na świecie jest jeszcze wiele zła, ale czy ma to oznaczać, że ludzkość nie staje się lepsza?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 07 paź 2010, 19:22

Piotr

sigma

Postautor: konrad » 07 paź 2010, 20:03

sigma pisze:
konrad pisze:Myślę, że w dzisiejszym świecie ... jest o wiele więcej ludzi, którzy skupiają się na czynieniu dobra w porównaniu z tym, co działo się w średniowieczu i wcześniej ...

Możliwe. A dlaczego tak myślisz ?

konrad pisze: ... Kiedyś np. zabójstwo było w sumie na porządku dziennym, dziś już jest patologią.

Żyję w kraju, w którym od 65 lat nie było wojny. Podaj mi jeden kraj w Europie średniowiecznej, gdzie przez tyle lat wojny nie było...
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 07 paź 2010, 20:38

Oto najlepszy dowód na postęp cywilizacji :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pax_Europea
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: sigma » 07 paź 2010, 20:45

konrad pisze:
sigma pisze:

Żyję w kraju, w którym od 65 lat nie było wojny. Podaj mi jeden kraj w Europie średniowiecznej, gdzie przez tyle lat wojny nie było...

Żyjemy tu, całkiem chyba nam z tym fajnie, pewnie tak samo fajnie byłoby w Niemczech albo UK ...

Czy Ty Szeryfie naprawdę myślisz że to wszystko ma związek z postępem moralnym ? Bo jeżeli o mnie chodzi to ja to widzę jako okazję, szansę, chwilę wytchnienia, coś jeszcze ... Ale postęp moralny ?

A może ja Ciebie powinienem zabrać w jakieś miejsca w których po prostu nie byłeś ? Napisz, proszę, a może się ośmielę na taką wycieczkę. W gruncie rzeczy to będzie eskapada po miejscach mojego dzieciństwa...

Stare kamienice Warszawy, familoki Górnego Śląska czy Zagłębia ... Jaka to właściwie różnica ?
Piotr

sigma

Postautor: konrad » 07 paź 2010, 20:50

sigma pisze:A może ja Ciebie powinienem zabrać w jakieś miejsca w których po prostu nie byłeś ?

Oj, ja mógłbym Cię zabrać w parę miejsc, w których wizyta zmieniłaby Twoje spojrzenie na nasz skromny kraj... I doceniłbyś spokój, który u nas panuje :D I dzięki temu dostrzegam też powolny postęp moralny, który zachodzi przynajmniej w cywilizacji zachodu - tę najlepiej znam, więc tutaj najłatwiej mi cokolwiek porównywać.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 07 paź 2010, 21:02

Szeryfie, ta rozmowa mi przypomina naszą bezpośrednią rozmowę pod mostem Poniatowskiego:

konrad pisze: ... mógłbym Cię zabrać w parę miejsc, w których wizyta zmieniłaby Twoje spojrzenie na nasz skromny kraj... I doceniłbyś spokój, który u nas panuje ...

A gdzie ja napisałem że ja nie doceniam tego spokoju ? I skąd właściwie można to wywnioskować pośrednio z tego co napisałem ? Rozumiem że nie będziesz miał kłopotów ze wskazaniem mi tego.

konrad pisze: ... I dzięki temu dostrzegam też powolny postęp moralny ...

Nikt Ci tego nie zabrania.

ps.: Oczekuję na odpowiedź. TU, NA TYM FORUM. NIE GDZIE INDZIEJ.

ps.: Fajnie że się poznajemy.
Piotr

sigma

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi