Sytuacja na Ukrainie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sytuacja na Ukrainie

Postautor: soldado » 26 lut 2022, 22:58

Wszedłem przed chwilą na strony Nautilusa, a tam taki artykuł:

KLIK

Aż mnie trochę wmurowało.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: agnieszkag » 27 lut 2022, 19:10

Bardzo dziwna sytuacja, pisałam wczoraj tego samego posta i trzy razy to przepadło, nie wysłalo się.
To spróbuje jeszcze raz.
Na bakier mam z reinkarnacja i karma.
Trudno mi to zrozumieć, że np mam koleżankę Niemke , która jest wspaniała i dobra osoba. Nagle umiera jej rodzina i ona cierpi, to mam to tłumaczyć tym że jej pra pra dziad kokaborowal z nazistami?
Tak samo teraz wkurzaja mnie gadki o banderowcach i Wołyniu jak na ulicach rozstrzeliwani są ludzie, cywile, dzieci.

Piszę, bo w tym obliczu cierpienia i tragedii, są ludzie , którzy są bohaterami przywracajacymi wiarę w ludzkie dobro.
Dziękuję tym co przyjeżdżają na granicę i stoją tam z kocami i ciepłymi posiłkami.
Dziękuję kolegom ze strony na której smieszkujemy, oni wdzieraja się busami na terytorium Ukrainy i z narażeniem życia, szukają ludzi, którym trzeba pomóc.
W taki oto sposób przywieźli do Polski samotna 85 letnia kobietę.
Dziękuję siostrze mojej przyjaciółki, która sama jest biedna, a wczoraj nakupila słodyczy i rozdawała je ukraińskim dzieciom w Przemyślu.
Dziękuję mojej grupie ratującej bezdomne psy, że czekają z jedzeniem na granicy na psy z ewakuowanych ukraińskich schronisk dla zwierząt.
agnieszkag

Postautor: Xsenia » 27 lut 2022, 19:21

To są po prostu lekcje do przerobienia w tym życiu.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: agnieszkag » 27 lut 2022, 19:34

Cześć Xseniu
Czyli wierzysz w prawo karmy ?
Jakie lekcje mają do przerobienia zabite na wojnie dzieci ?
agnieszkag

Postautor: Nikita » 27 lut 2022, 19:46

Ja tez wierze w prawo karmy czyli akcji i reakcji. W Biblii pisze: Jak posiejesz tak zbierzesz. To jest sprawiedliwe bo ci co dzisiaj zabijaja dzieci , musza to samo odcierpiec. Te dzieci co dzis gina kiedys tez zabijaly inne dzieci albo doroslych jako ludzie w poprzednich zyciach. Wiem, ze to trudne ale to bardziej sprawiedliwe niz slepy los, ktory pozwala jednym zyc w spokoju i blogosci a innym cierpiec. Jak wytlumaczyc inaczej te wielka niesprawiedliwosc , ktora jest na swiecie? Przypadkiem, slepym losem, albo jak mawiaja katolicy: Niezbadane sa wyroki Boze?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Xsenia » 27 lut 2022, 22:10

agnieszkag pisze:Czyli wierzysz w prawo karmy ?
Jakie lekcje mają do przerobienia zabite na wojnie dzieci ?

Tak, wierzę. Albo nie nie wierzę, tylko to wiem i jestem o tym przekonana, po własnych doświadczeniach życiowych. Wiem, że prawo karmy istnieje. I moje decyzje podejmuję w oparciu o tą wiedzę.

W reinkarnację też wierzę. Zazwyczaj gdy dzieci umierają, to znaczy że miały coś z poprzedniego życia do odpracowania. Ale to też lekcja dla rodziców, którzy muszą przeżyć żałobę. I jednocześnie lekcja życiowa dla tych, którzy zabili. Myślisz że na nich to nie zrobiło wrażenia? To też jest lekcja dla nich. I od ich decyzji będzie zależało jak tą lekcję przejdą. Czy czegoś ich nauczy, czy niczego. Poza tym spirytyzm mówi, że śmierć to nie koniec. To po prostu przejście z jednego życia w drugie. To smutne i straszne, że dzieci też umierają, ale wszyscy kiedyś umrzemy i spotkamy się na drugim świecie.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 28 lut 2022, 14:50

Agnieszko jeszce chcialam cos dodac. To, ze reinkarnacja istnieje nie oznacza, ze mozemy sobie pomyslec, ze to taka karma i nic nie robic. Nie nie. Karma istnieje ale milosierdzie tez istnieje. I jezeli ktos cierpi ten zasluguje na pomoc. Prawo karmy pomaga tylko zrozumiec niesprawiedliwosc tego swiata. Ale nie oznacza, ze mamy sie ze wszystkim godzic... ;)
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Siewiczpl » 28 lut 2022, 20:43

Xsenia pisze:Wiem, że prawo kary istnieje. I moje decyzje podejmuję w oparciu o tą wiedzę.

Prawo karmy, to nie jest prawo kary którą znamy z nazwy. Sama ideologia gniewnego karającego Boga zaprzecza Spirytyzmowi, a przynajmniej odmiany nie Chrześcijańskiej.

Pozdrawiam
Wszystko przeminie.
Awatar użytkownika
Siewiczpl

Postautor: Xsenia » 28 lut 2022, 23:19

Oczywiście miałam na myśli karmy a nie kary. Literówka :) Tak się zdarza, jak ktoś szybko pisze. Już poprawiłam.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Nikita » 01 mar 2022, 16:43

Siewicz jestes buddysta?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi