Tzw. USTĘPSTWA - byle do przodu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Tzw. USTĘPSTWA - byle do przodu

Postautor: neuron » 06 paź 2016, 10:29

Pawełek pisze:Zacznijmy od tego, że jest wielu spirytystów będących jednocześnie katolikami Jedno nie wyklucza drugiego, ale najwidoczniej dalej sporo osób o tym nie wie.

dokładnie tak ......

agnieszkag pisze:No co Ty Pawelku

A co z reinkarnacja ?
A druga kwestia- przeciez kk zabrania jakichkolwiek kontaktow z odcielesnionymi.
W mojej wiosce ksiadz by mnie pogonil z kosciola za te niecne praktyki....

nikomu nic do tego w co wierzysz i kim jesteś , to Twoja sprawa , tym bardziej księdzu nic do tego ........
co z reinkarnacją ?? a co ma być ?? w końcu najwieksze świeto w chrześcijanstwie to uczczenie zmartwychwstania , co to wg Ciebie jest ??
to oczywiście są symbole bo jezus był symbolistą a sam krzyż jest dopełnieniem symbolu "samsary" koło życia .....znane w buddyzmie ......

widzisz , u Ciebie w wiosce ksiądz by Cie pogonił a ja rozmawiałem o tym z kilkoma z nich i żaden nawet o tym nie pomyslał , widać ksiądz ..ksiedzu nie równy ....
kwestia interpretacji ....
relatywizm moja droga ,zwykly relatywizm , nie musisz sie bac ksiedza ..... nie ma czego
Nie można się przygotować do skoku w przepaść

droga w górę i droga w dół jest tą samą drogą
neuron

Postautor: stefan12 » 06 paź 2016, 10:32

Nie można być spirytystą teoretykiem?
Pomiędzy spirytyzmem, a nauką KK są obszary wspólne i rozbieżne.
Nie widzę potrzeby by kategorycznie opowiadać się tylko za jedną z tych nauk.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: agnieszkag » 06 paź 2016, 10:44

Niestety , nie relatywizm, Neuronie.
Nie relatywizm.
Widocznie miales okazje trafic na ksiezy o otwartych umyslach.
Nie mowie ze wiara katolicka jest zla.
Nikogo nie oceniam.
Smiem tylko twierdzic, ze znani mi katolicy , na samo slowo spirytyzm reaguja niemalze panika .
agnieszkag

Postautor: Mirek » 06 paź 2016, 11:20

agnieszkag pisze:Niestety , nie relatywizm, Neuronie.
Nie relatywizm.
Widocznie miales okazje trafic na ksiezy o otwartych umyslach.
Nie mowie ze wiara katolicka jest zla.
Nikogo nie oceniam.
Smiem tylko twierdzic, ze znani mi katolicy , na samo slowo spirytyzm reaguja niemalze panika .

A dlaczego tak się dzieje? Z powodu braku wiedzy i utożsamiania spirytyzmu z okultyzmem.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: neuron » 06 paź 2016, 11:39

Mirek pisze:A dlaczego tak się dzieje? Z powodu braku wiedzy i utożsamiania spirytyzmu z okultyzmem.

a czyja to wina ??

neuron

Postautor: Pawełek » 06 paź 2016, 13:52

agnieszkag pisze:No co Ty Pawelku

A co z reinkarnacja ?

Spirytyzm nie narzuca nam tego byśmy wierzyli we wszystko o czym mówi, w przeciwieństwie do innych religii. Możesz być sympatykiem moralności zawartej w spirytyzmie, która według mnie jest wyjaśnieniem moralności z Biblii i jej rozwinięciem, a jednocześnie negować reinkarnacje, ponieważ po prostu Ci to nie pasuje - to nic złego. Całe życie szukamy swojego miejsca. Niestety kościół neguje cały spirytyzm, nie biorąc pod uwagę samej jej filozofii, moralności którą przekazuje.

agnieszkag pisze:A druga kwestia- przeciez kk zabrania jakichkolwiek kontaktow z odcielesnionymi.

KK zabrania, bo tak jest napisane w Biblii. Haczyk jest w tym, że o tym mowa w starym testamencie, a w dzisiejszych czasach wiele z zakazów tam napisanych i tak jest łamanych i jakoś nikt na to nie zwraca uwagi. Trzeba zadać w takim wypadku pytanie, czy obowiązuje bardziej prawo mojżeszowe, czy ewangeliczne.

agnieszkag pisze:W mojej wiosce ksiadz by mnie pogonil z kosciola za te niecne praktyki....

Pogonił by Cię pewnie dlatego, że sam nie zagłębił się w spirytyzm. Osobiście kiedyś również myślałem, że to tylko "wywoływanie duchów" czy zabawa z nimi. Po tym co potem odkryłem zdałem sobie sprawę jak (niestety) kościół swoją propagandą zatuszował to co przekazuje prawdziwy spirytyzm, a nie to co jest przedstawione w filmach lub książkach-horrorach. Niemniej jednak ja jako spirytysta jestem świadomy tego, że spirytyzm to nie zabawa. Mówię tu oczywiście o kwestii praktycznej. Wiele osób "bawi" się w wywoływanie duchów i (posłużę się tu kolokwializmem) zabierają się do tego od d*** strony, przez co potem skutki są takie a nie inne: nieprzespane noce, wyczuwanie czyjejś obecności, koszmary, a ostatecznie opętanie czy choroba psychiczna. Ja się nie dziwię kościołowi, że tego zabrania. W końcu nie wszyscy ludzie mają "rozum" do takich spraw. Smutne, ale niestety bardzo prawdziwe droga Agnieszko.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: neuron » 06 paź 2016, 13:55

Pawełek pisze:Spirytyzm nie narzuca nam tego byśmy wierzyli we wszystko o czym mówi, w przeciwieństwie do innych religii.

znajdz błąd .......

neuron

Postautor: Pawełek » 06 paź 2016, 13:57

neuron pisze:
Pawełek pisze:Spirytyzm nie narzuca nam tego byśmy wierzyli we wszystko o czym mówi, w przeciwieństwie do innych religii.

znajdz błąd .......

Masz na myśli, że uznałem spirytyzm jako religie? :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: neuron » 06 paź 2016, 13:58

Pawełek pisze:Masz na myśli, że uznałem spirytyzm jako religie?

to sugestia

neuron

Postautor: Pawełek » 06 paź 2016, 14:04

neuron pisze:
Pawełek pisze:Masz na myśli, że uznałem spirytyzm jako religie?

to sugestia

To powiem tak: spirytyzm jako doktryna filozoficzna nie narzuca żadnych dogmatów, w przeciwieństwie do światowych religii w których niema miejsca na nic innego.

Czy teraz lepiej? ;)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi