Reinkarnacja i prawo karmy...

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Reinkarnacja i prawo karmy...

Postautor: Natasza » 03 paź 2015, 22:24

Bóg to nie Jahwe (JHWH) ? hmm a jak brzmi jego imię? Czegoś nie doczytałam w Biblii?
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: OneNight » 04 paź 2015, 08:24

Jego imię to Jothawuha[jhwh]
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Nikita » 04 paź 2015, 09:37

Natasza na Ziemi powstaly rozne religie i rozne nazwy, ktore ludtzie Bogu dali....Czy naprawde myslisz, ze Bog stworca calego wszechswiata ograniczylby sie do jednej religii? To ludzie dali mu tysiace imion i sa one pewnei prawdziwe bo odnosza sie do tego samego jedynego Boga. Ale Bog jest ponad tym wszytskim. On posyla na Ziemie wysokie dusze aby nam pomagaly znalesc droge a Jezus to tylko jedna z wielu takich dusz. Nie wiem czy Bog ma jakies imie....Bog jest Bogiem dla chrzescijan i dla muzulmanow i dla hindusow....itd....i dla istot z innych planet....Naperawde myslisz, ze tylko religia chrzescijanska jest ta jedyna prawdziwa?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Pawełek » 04 paź 2015, 09:49

Natasza pisze:Bóg to nie Jahwe (JHWH) ? hmm a jak brzmi jego imię? Czegoś nie doczytałam w Biblii?

To prawda. Bóg "biblijny" ma na imię Jahwe, tak samo jak "islamski" ma na imię Allah. Szczerzę mówiąc powoli się zastanawiam nad tym czy można traktować że mówią o tym samym Bogu, bo tak przez ostatnie stulecia "ściągnęli" Go do postaci ludzkiej że nie dorastają do pięt prawdziwemu stwórcy...
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: gaba75 » 04 paź 2015, 10:54

Nikita, zaraz coś napiszę to się uśmiejesz. Rzeczywiście nie mają racji ci co piszą o Angeli Merkel, bo wcieleniem Hitlera jest ta co mnie urodziła. Hihihihi. Tak na poważnie to cale bym się nie/zdziwiła gdyby tak było. Nie ma nic nienormalnego w Angeli Merkel, za to, Wałęsa mnie przeraża. Kwaśniewski uważam że jest wcieleniem Piłsudskiego. Niesiołowski to chyba był błaznem nadwornym, bi inteligencją nie błyszczy a błaźni z reguły bywali inteligentni. Hitler to może był w piprzednim wcieleniem św. Józefa itp itd. Oglądaliście ten film Pizza w/Auschwitz, obejrzyjcie, naprawdę. Najlepszy tekst który mnie rozbawił i scena ti to jak pan głosno i wyraźnie oświadczył że uciekł śmiercii zaśmiał się. Po co płakać, użalać się skoro żyjemy. Żyjemy po to, żeby czegoś nauczyć innych, żeby dać przykład i podzielić się wiedzą. Co dobre a co nie.
gaba75

Postautor: Krzysztoff » 04 paź 2015, 20:33

Natasza pisze:wczoraj pewna zreinkarnowana dusza zabiła choćby w Stanach 9 niewinnych dzieciaków i 7 katuje się teraz w szpitalu na stołach operacyjnych. wyjasnij mi sens zarówno ofiar jak i samego wcielonego zła , które wróciło znowu w zaświaty.

Dusze które wcieliły się w dzieci które zginęły oraz rodzice którzy teraz cierpią mogli mieć wielkie długi z poprzednich żyć. Tylko reinkarnacja może wyjaśnić właśnie taką tragedię. Cierpienie tutaj może być rodzajem lekcji dla kogoś kto nie nauczył się szanować cierpienia innych i musi się tego nauczyć przez własne cierpienie.

Czy uważasz , że ten człowiek który dokonał zabójstwa zasługuje na piekło ? Być może był chory psychicznie już od urodzenia, jeżeli taki się urodził , to kto jest winny ? Wtrącenie tego człowieka na wieczność w męki było by niewyobrażalnym okrucieństwem . Sprawiedliwy Bóg da mu szansę na odkupienie, być może w przyszłym życiu ten człowiek będzie musiał pracować na rzecz innych i w taki lub inny sposób nauczyć się szanować ludzkie życie .

Piszesz , że wierzysz w Niebo , my też wierzymy w Niebo ale na niebo trzeba zasłużyć , trzeba do niego dorosnąć duchowo
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Natasza » 05 paź 2015, 19:44

reinkarnacja to wydumana filozofia, nie przekonuje mnie to za grosz o czym piszesz Krzysztoff- totalnie nie zrozumiała koncepcja jak juz wcześniej pisałam nielogiczna , niespójna i zaprzeczająca ideologii jaką próbują ludzie jej nadać, do tego jak można zbrodnie i zbrodniarza usprawiedliwiać zaszłością - i ta wizja boga który molestuje psychicznie i fizycznie ludzi nie okazując mi miłosierdzia i końca kary - mówię ze to perpetum mobile , ja idę do Nieba a Wy reinkarnujcie- moja religia daje mi Raj
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: cthulhu87 » 05 paź 2015, 19:51

Natasza pisze:reinkarnacja to wydumana filozofia, nie przekonuje mnie to za grosz o czym piszesz Krzysztoff- totalnie nie zrozumiała koncepcja jak juz wcześniej pisałam nielogiczna , niespójna i zaprzeczająca ideologii jaką próbują ludzie jej nadać

a mogłabyś rozwinąć myśl?

,
do tego jak można zbrodnie i zbrodniarza usprawiedliwiać zaszłością

Tylko że w wypowiedzi Krzysztofa nie padło nigdzie słowo "usprawiedliwienie". Słowa "usprawiedliwienie" użyłaś Ty. Nikt nie neguje, że zbrodnia jest czynem hańbiącym człowieka i godnym pogardy. Co do tego zgadzają się raczej wszyscy: reinkarnacjoniści, zwolennicy istnienia tylko "jednego życia", nawet ateiści. Jedyne, o czym można tu powiedzieć, to wyjaśnienie, a nie usprawiedliwienie. Jeśli materialiści wyjaśniają zbrodnie czynnikami środowiskowymi, reinkarnacjoniści mają takie samo prawo wyjaśniać je w szerszym kontekście (być może nawet interpretacje te nie są wobec siebie sprzeczne).

- i ta wizja boga który molestuje psychicznie i fizycznie ludzi nie okazując mi miłosierdzia i końca kary - mówię ze to perpetum mobile , ja idę do Nieba a Wy reinkarnujcie- moja religia daje mi Raj

Myślę, że założenie, iż istnieje jedno życie (a więc są równi i równiejsi) czyni Boga istotą jeszcze bardziej niesprawiedliwą i okrutną, o ile ludzkie pojmowanie można w jakikolwiek sposób przyłożyć do spraw transcendentnych.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 05 paź 2015, 20:30

Bez reinkarnacji wszelkie rozwazania na temat nieskończonej dobroci i sprawiedliwości Boga tracą sens.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Pablo diaz » 05 paź 2015, 21:45

Istnieje wiele przypadków osób pamiętających swoje poprzednie wcielenia.Szczególnie małe dzieci .
Kilka dni temu odwiedziłem znajomych ,których dziecko rozmawia z Duchem o imieniu Czasza .Czasza tak twierdzi Kostek jest jego przyjacielem z poprzedniego życia .Duch Czasza codziennie odwiedza swojego wcielonego przyjaciela Kostka ,gdzie bawią się razem.
Kolega Czasza towarzyszy Kostkowi nawet na mieście. Kostek mówi do swojej mamy ,,zobacz mamo Czasza z nami idzie,,
niestety znajoma A. nie widzi Czaszy ,ale jest w pełni przekonana ,że Kostek mówi prawdę.
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi