Pytanie do praktyków

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pytanie do praktyków

Postautor: czarnyMag » 08 lut 2016, 15:18

Krzysztoff pisze:Jest jakiś błąd systemu, niektórzy mają problem z wysyłką pw.
To pewnie ten błąd u ciebie się ujawnił

Pewnie tak. Tylko zastanawia mnie czemu "moderator X" informuje mnie priv że nie blokuje mi wypowiedzi priv do np. "ciebie" - nie jest to "nienormalne" ? :) (po tym jak piszę priv do Ciebie - moderator pisze priv do mnie gdzie informuje mnie że nie blokuje mojego piiv do Krzysztoff :lol:
A z skąd (rzekomy "moderator" wie że ja piszę np. priv do akurat ciebie :lol: ZWŁASZCZA ŻE MOJA PRYWATNA POCZTA ODNOTOWUJE ŻE MÓJ "priv" nie dotarł do odbiorcy ale dotarł za to do moderatora :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ale spoko - ale (moderator) powinien mnie zablokować skoro uważa że zabrudzę Twoją płaszczyznę postrzegania nie? :twisted:

Innymi słowy "moderator" skoro nie zgadza się z praktyczną wiedzą (bo jednak nie do obalenia przez tzw. media "miłości" wiedzą - media które "pomagają popapranym bytom - być może w swojej fantazji") to REALNE medium takie jak ja które jednak nie wierzy w tzw. "pomaganie duchom" bo widzi to co za tzw. "różowymi okularami" widzą wszyscy :) niech mnie po prostu "zabuguje" jako wypatrzenie i po krzyku :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pablo diaz » 08 lut 2016, 21:08

czarnyMag pisze:
Pablo diaz pisze:
Arronax pisze:Wbrew waszym docinkom to bardzo poważne pytanie. Czemu niektóre znane osoby, zajmujące się życiem po śmierci, po niej jakby milkną. Ciekawa sprawa ...

Może gdzieś padła już odpowiedź, Forum to jak wielka płynąca rzeka, nie wszystko się pamięta ;) .

Kilka przekazów od Kardeca tłumaczono na j.polski,na forum można je odnależć.

A mógłbyś je przytoczyć lub choćby podać link ? Bardzo proszę.

Nie czytam wszystkich postów na forum ,więc może zdarzyć się ,że nie odpowiadam na komentarze.
Przepraszam :)

Jeden z przekazów Kardeca:

Przykład jest najpotężniejszym środkiem propagacji.

Przychodzę do was moi przyjaciele ,aby mówić do was przez kilka minut.Na ostatniej sesji nie odpowiedziałem,
ponieważ byłem zajęty w innym miejscu.Nasza praca jako Duchy jest znacznie szersza niż można przypuszczać,a instrumenty,aby przekazać nasze myśli nie są zawsze dostępne.Muszę dać wam kilka wskazówek na temat marszu ,który należy wykonać przed publicznością z zamiarem postępu pracy,której poświęciłem moje życie cielesne.Przede wszystkim moją radą jest ,abyście byli tolerancyjni,miłowali się,oraz darzyli sympatią wszystkich,także tych niewierzących.
Kiedy widzicie niewidomego na ulicy pierwszym wrażeniem jest współczucie.Niech będzie tak samo z braćmi,których oczy są
zamknięte przez ciemność ignorancji lub niedowierzania.Litujcie się zamiast pobudzać wotum nieufnośći.
Waszą słodką postawą pokażcie ,jak wytrzymać ciężkie chwile tego życia,niech wasza pokora,radość będzie przykładną korzyścią jaką Bóg wam posyła.Pokażcie ,że jest w was zalążek wyższej zasady,duszy posłusznej prawu i prawdzie wyższej;jakiej jest spirytyzm.
Gazety ,książki,oraz publikacje różnego rodzaju są potężnymi mediami ,aby wprowadzić światło prawdy na całym świecie ,ale większym, bardziej poufnym ,oraz dostępnym dla wszystkich jest przykład dobroczynności,łagodności i miłości.
Spirytyści,wy wszyscy jesteście braćmi w zrozumieniu świętego terminu.Prosząc was ,abyście się wzajemnie miłowali
przypominam Boskie słowo ,Tamtego ,który tysiąc osiemset lat temu pierwszy raz przynióśł ziarno równości na Ziemię.
Wcielajcie Jego prawo ,bo ono jest wasze.Ja tylko zaproponowałem kilka z niektórych Jego nauk.
Jako mroczny operator Tamtego Mistrza ,Wyższego Ducha emanującego zródłem światła ,odbijałem światło ,jak świetlik świętojański odbija światło gwiazdy.Lecz gwiazda świeci w niebie,a świetlik w ciemnościach na Ziemi.
Taka jest różnica.
Kontynuujcie nauki ,które wam zostawiłem.Niech najdoskonalsze ,szczere, pełne współczucia poświęcenie się ideałom wyższym panuje między wami.
Ach! Gdy wszyscy ludzie zrozumieją treść słówa miłosierdzie na Ziemi nie będzie więcej żołnierzy ani wrogów:
wszyscy będą braćmi ,nie będzie już niespokojnych i irytujących spojrzeń:ponieważ będzie tylko przychylny front ku Bogu!
Dziękuję do usłyszenia przyjaciele.

(Wiadomość otrzymana od Allana Kardeca na sesji w Paryskim Towarzystwie Spirytystycznym dnia 30 kwietnia 1869 roku)
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 08 lut 2016, 22:33

Ja już od dłuższego czasu zadnego PW nie mogę wysłać, więc pewnie nie jest to żaden spisek... ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: czarnyMag » 24 lut 2016, 14:21

Mam pytanie:
Tzw. wolna wola wg. Ewangelii - ma odzwierciedlenie w dziełach Kardeca? Bo jeśli ma to czemu wcielony w ciało duch nie miałby prawa kosztem swojego wcielenia/wcieleń nie podjąć wyzwania i dowiedzieć się wszystkiego co jest tylko w stanie (ponoć się nie cofamy). Czemu miałby się bać czegokolwiek - wiedzy? Są media (ludzie uprawnieni do kontaktu z "zaświatem") I są inne metody na tą samą wiedzę :twisted:
A jeśli wolna wola nie jest potwierdzona w dziełach A. Kardeca - to też czym ryzykujemy gdy puszczamy wodze (ponoć się nie cofamy) i idziemy po tą wiedzę choćby do piekła?! (a spirytyzm nie wierzy w piekło). Bo czymże Ja ryzykuję?! Chwilowym "zastojem" - wszyscy idą na przód do czystości a ja w tym momencie stoję (nie cofamy się :) i gwiżdżę....ale kiedy "baranki idą do przodu" ja wyciągam całe garście zakazanej wiedzy" :lol: Innymi słowy ogranicza mnie tylko chrześcijaństwo bo spirytyzm mówi ( że się nie cofamy :) a skoro się nie cofamy - to moje czyny są tak naprawdę moją prywatną sprawą nieprawdaż? :)
A jeśli ja umrę z tą wiedzą a ty bez niej to wg. A.K. odrodzimy się ty bez niej a ja z nią - to kto będzie wtedy na górze?! (choćbym miał kolejne wcielenie pod górkę a Ty z górki - to Ty nadal niczym ameba a ja już z "wiedzą" - zabawne :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 24 lut 2016, 16:54

Bo byśmy tej wiedzy nie zrozumieli. Gdybyś kilka tysięcy lat temu powiedział rodzinie zamordowanego mężczyzny że nie mogą zabić osoby, która odebrała im go, to by Cię wyśmiali, bo dla nich byłaby to niesprawiedliwość. Oko za oko, ząb za ząb. Dzisiaj nadal istnieją ludzie nie rozumiejący miłosierdzia, więc nie oczekuj, że nawet jakbyś poznał wszelką wiedzę to byś ją zrozumiał na aktualnym etapie. Tak jak kiedyś wspominałem: dziecko z przedszkola czytające podręczniki akademickie - nic z nich nie zrozumie bez podstawowej wiedzy którą nabywa po drodze życia.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 24 lut 2016, 17:18

No tak...ale jest multum tzw. nawiedzonych domów na całej Ziemi. A są tam duchy które po swej śmierci nie weszli w "jasność" bo się bali. Większość z nich nie ma pojęcia co dalej i co mają robić?! A dzieje się tak bo nie mają żadnej wiedzy :) A ci co akurat żyją oddają się różnym namiętnością np. spirytyzmowi, buddyzmowi czy szamanizmowi tak w ciemno z dobrodziejstwem inwentarza :) ryzykując jednym wcieleniem jak w grze losowej gdzie ceną jest życie. A jakby mieli wiedzę to wybrali by właściwą drogę już na wstępie i nie popełniali błędów. Kolejny przykład braku rozeznania: do UE przybywają wyznawcy innej religii a głowy kościoła mówią "rok miłosierdzia i miłości" :), spirytyści i buddyści pokój, równowaga itd. a pewne media coś diametralnie przeciwnego i od tej wiedzy będzie zależało twoje życie :)
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Pawełek » 24 lut 2016, 17:25

Te duchy i tak prędzej czy później zmienią zdanie :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: czarnyMag » 11 kwie 2016, 09:05

Inne pytanie w temacie:
Spotkałem się tu z wypowiedziami tzw. mediów które niczym "jedyna prawdziwa prawda" wypowiadają się w temacie istot wyższych. Np.: "duchy lubią też bardzo osoby tzw. uduchowione, te które wierzą w boga, bogów, świętych itp. siły
wykorzystują to malując im projekcje rzekomych kontaktów z duszkiem, a nawet i świętym objawionym :) ukazuje im się świetlista postać w powłóczystej szacie, hologramy są najbardziej wziętym gadżetem, wykorzystywanym nie tylko przez duszki"
Ale przecież "mediumizm" to nic innego jak subiektywna wiara we własne umiejętności których zresztą nie da się udowodnić na poziomie że tylko ty i ty masz rację a inni się oczywiście mylą - a potwierdzenie tego nawet przez inne zaprzyjaźnione medium dowodzi tylko tyle że oba media się darzą sympatią i być może obaj są "rolowani" przez duchy wyższe intelektualnie!
Tak samo ludzie wyznający inny sposób "patrzenia w astral" potrafią się zjednoczyć w grupę która zresztą ma odmienne spojrzenie na wyżej wymienioną kwestię :D
A co do "hologramy są najbardziej wziętym gadżetem, wykorzystywanym nie tylko przez duszki":
Nigdy jeszcze nie słyszałem by hologram kogokolwiek uzdrowił lub wskrzesił ale negowanie innego spojrzenia jest powszechnym narzędziem walki stosowanym przez duchy niższe opętujące :) A nie wiara we własne opętanie nie stanowi jeszcze dowodu na brak opętania :o
Medium to nie wyższa istota rozwojowo jak się często wydaje takim osobą lecz człowiek widzący, słyszący, odczuwający odmienne energie lub jak kto woli duchy - Nic więcej! Nie nauczyciel który posiadł jedyną prawdziwą wiedzę którą ma się z "nami prostaczkami" dzielić. Bo jaką wiedzę może posiąść tzw. medium widząc duchy ogrodników, robotników czy prawników którzy żyli tu niczym w matrixie zielonego pojęcia nie mając o niczym - cóż "oni" teraz takiego wiedzą miotając się w ciemnościach czego my wcieleni nie wiemy?! A medium niskich duchowo wibracji przyciąga duchy o podobnej wibracji :twisted: Bo tu na ziemi - nie musicie nas czarować są tylko duchy o jednakowej wibracji - taka planeta :lol:
Owszem są tu również media nadające na wyższych częstotliwościach lecz co znamienne - ci nigdy nie negują np. Jezusa czy inne autorytety, niczego też pod "płaszczykiem" jedynej prawdziwej oświeconej prawdy nie narzucają innym lecz delikatnie przedstawiają swój punkt widzenia z którym po namyśle nie sposób się nie zgodzić - więcej z ich wypowiedzi przebija się równowaga (zrównoważenie psychiczne). Ta niemalże "świetlistość" przebija się z każdej ich wypowiedzi i skromność.
Słyszałem natomiast że każdy świat posiada swojego Boga (swojego opiekuna), a ten opiekun objawia się zgodnie z kultywowaną wiarą na danej planecie, w danej społeczności - a można go tylko odróżnić po czynach.
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Natasza » 11 kwie 2016, 16:03

czarny magu- dlaczego przerzucasz moje wypowiedzi - nie podpisując , że są moimi? chcesz dyskutować o mnie beze mnie za moimi plecami?
czar twojej magii marnie się więc prezentuje , co się tak czaisz? magu? słówka słóweczka słóweczka, gadżety... biała kula i okraszana mowa , a na końcu i tak czarna magia

i dla jasności: nie nazywaj mnie medium
jedne z ulubionych piosenek gdy jestem w moim świecie gdzie stawiam milion pytań
Mylene Farmer-Jean Louis Murat ,, Regrets,,
Enigma ,, Why?,,
Daniel Bloom , Mela Koteluk ,, Katarakta,,
Awatar użytkownika
Natasza

Postautor: czarnyMag » 13 kwie 2016, 17:17

Natasza pisze:czarny magu- dlaczego przerzucasz moje wypowiedzi - nie podpisując , że są moimi? chcesz dyskutować o mnie beze mnie za moimi plecami?
czar twojej magii marnie się więc prezentuje , co się tak czaisz? magu? słówka słóweczka słóweczka, gadżety... biała kula i okraszana mowa , a na końcu i tak czarna magia

i dla jasności: nie nazywaj mnie medium

No cóż, chyba się już wygadałem Nataszo na maxa. Teraz kolejny A.K. musi napisać kolejną książkę w temacie spirytyzm by cokolwiek wnieść do tematu który jest tak samo zastały obecnie jak Żywoty Świętych o których można dyskutować i dyskutować ale niczego się nie osiąga oprócz dyskutowania. Można się z nimi zgadzać lub nie ale i tak pozostają tylko wiarą lub nie wiarą.
Co do Ciebie to przedstawiłem pewien punkt widzenia nie odnosząc się do nikogo personalnie by nikogo nie obrazić :)
Ale pokuszę się konkretnie do Ciebie o pytanie osobiste (jak jesteś za pan brat z duchami) podaj imię tej która mi się ukazała (w którą nie wierzysz) odwracając mój system wartości w wielki bajzel (ale pozytywny bajzel :twisted: Każde tzw. prawdziwe medium mogłoby spokojnie o to zapytać swych duchowych rozmówców, swego duchowego ja lub samego Kardeka jakby mogło :D (ale pewnie o takie "pierdoły" nikt nie zapyta bo to nie zabawy tylko bardzo poważne istoty które dużo wiedzą na wszystkie tematy na które wie pytany, lub na które nikt nic nie jest w stanie powiedzieć - nie? mylę się?! :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi