Xsenia pisze:Czy naprawdę uważasz, że na forum spirytystycznym powinno się rozmawiać tylko i wyłącznie o naukach spirytyzmu?
Nie uważam tak i już pewne rozwiązanie zaproponowałem Marcinowi w prywatnej wiadomości. Tylko Xseniu popatrz: jest dział "spirytyzm", a nie "wszystkie teorie rzeczywistości"
Xsenia pisze:To gdzie jest ta otwartość spirytyzmu i brak egoizmu? Z tego co wiem, to spirytyzm niczego nikomu nie narzuca na siłę. A jedyne co robi, to przedstawia swoje koncepcje, a człowiek albo je przyjmuje w całości, albo je w całości odrzuca, albo przyjmuje tylko część, jak to jest w moim przypadku.
Xseniu, a pokażesz mi w którym swoim poście, narzucałaś coś komuś? Lub mówiłaś, że to poglądy drugiego człowieka to kłamstwo, a Twoje są jedyne i prawdziwe? Bo ja takiego nie pamiętam, i to w Tobie niesamowicie szanuję, bo można z Tobą prowadzić naprawdę porządną dyskusję nie polegającą na tym "kto ma rację", ale na tym "jak poskładać nasze poglądy, byśmy uzyskali kompromis".
Xsenia pisze:Po drugie sami spirytyści na świecie nie mogą dojść do jednoznacznego stanowiska w niektórych sprawach, to w końcu o jakim to spirytyzmie piszesz? O spirytyzmie tylko i wyłącznie Kardeca, Chico i Divaldo?
O każdym. Tylko kładę nacisk na to, że pojęcie "spirytyzm" wprowadził Allan Kardec, więc to jest niejako podstawa wszystkiego, na pewno wszystkiego co wiąże się z tym pojęciem. Tak uważam.
Xsenia pisze:No wybacz, ale gdy widzę coś na własne oczy i wiem z własnego doświadczenia, i z własnej wiedzy o świecie, to choćby nie wiem jak święty człowiek próbowałby przekazywać coś totalnie sprzecznego, to będę pisała że to bzdury. Natura też ma własne prawa i spirytyzm nie może im przeczyć. Przynajmniej dla mnieZ drugiej strony, skoro widzisz trawę zieloną, to dlaczego masz ufać komukolwiek, że jest niebieska?
Kłopot zaczyna się, gdy dwie osoby mają "takie doświadczenia"
Xsenia pisze:I dobrze by było jeśli chcecie przekazywać nauki spirytyzmu, by to się znalazło w poście. Np. "w ksiazce Divaldo pisał tak i tak", " według Kardeca ta teoria brzmi tak i tak".
I ja staram się tak robić
Jestem tylko człowiekiem, ale staram się