LIPIEC 2009 - Spirytyzm - dla kogo?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: LIPIEC 2009 - Spirytyzm - dla kogo?

Postautor: cthulhu87 » 16 sty 2010, 13:34

Sebastian pisze:Trochę dystansu...

Sebastian, musisz przyzwyczaić się do nad wyraz żywego, ekspresyjnego języka w wypowiedziach Vinitora, okraszonego wybitnie zgryźliwymi metaforami, dzięki czemu rzeczy małe (ulotki) i nieistotne mogą urastać do skali kosmicznej. Ja liczę po cichu, że Vinitor zrobi nam przyjemność i w jego postach znajdzie się ciut mniej wykwintnej prozy poetyckiej, a więcej konkretów, na które - już całkowicie poważnie - bardzo trafnie zwraca uwagę, za co mu dziękuję, bo to wszakże skłania do myślenia.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: vinitor » 16 sty 2010, 15:25

cthulhu87 pisze:Ja liczę po cichu, że Vinitor zrobi nam przyjemność i w jego postach znajdzie się ciut mniej wykwintnej prozy poetyckiej, a więcej konkretów,

W życiu obok rąbania drwa, trzeba umieć dostrzegać też piękno tego świata, sztukę stworzoną przez Stwórcę. Nie jestem artysta malującym gdzie popadnie, łamiącym ławki, kopającym rynny, rozwalającym szyby w wiatach, używający przemocy, kopcącym papierosem komuś pod nosem, popisującym się posiadaniem wieży w domu lub odtwarzacza w samochodzie, aby cała okolica słyszała. Jeżeli ktoś przepada za stylem dzisiejszych mediów, to nic na to nie poradzę. Sztampa i stwarzanie pozorów i ten "górnolotny" wolny wybór jest bardziej umiłowanym środkiem wyrazu. A niech tam. Każdy idzie własną ścieżką i nic mi do tego. Słowa tez nic nie znaczą, bo podobno najważniejsza jest intencja. I pytanie: Po czym poznać, ze ta, czy inna wypowiedź miała taką, a nie inną intencję? Albo inaczej: Czy jest do udowodnienia. że tam i ów nie było takiej i takiej intencji? Reakcja, Dobór słów, szczególny tono temu towarzyszący daje pogląd w tej sprawie. Pycha nie jest synonimem skromności. Pożyjemy, zobaczymy....
A co do konkretów. Żałuję lecz kontaktów z Duchami nie mam i nic nowego nie wymyślę. Pozostaje przeżuwanie posiadanej karmy. Zapraszam do wspólnego posiłku.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: cthulhu87 » 16 sty 2010, 15:32

vinitor pisze:Nie jestem artysta malującym gdzie popadnie, łamiącym ławki, kopającym rynny, rozwalającym szyby w wiatach, używający przemocy, kopcącym papierosem komuś pod nosem, popisującym się posiadaniem wieży w domu lub odtwarzacza w samochodzie, aby cała okolica słyszała.

Wymiatasz:)
vinitor pisze:Jeżeli ktoś przepada za stylem dzisiejszych mediów, to nic na to nie poradzę.

Ja zdecydowanie bardziej preferuję styl Schultza czy Grabińskiego, niż Katarzyny Grocholi, ale nie chodzi mi o ocenę popisów językowych, tylko o zwykłą, sprawną komunikację międzyludzką na forum. ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Jul » 17 sty 2010, 05:29

Sebastian pisze: Młodzi ludzi są bombardowani setkami idei i przeróżnymi systemami wartości. Natomiast Ci starsi na hasło "spirytyzm", "reinkarnacja" czy "Duch" uciekną z krzykiem albo równie głośno nas wyśmieją.

Byłbym ostrożny w tym poglądzie. Od paru lat koresponduję z ponad osiemdziesięcioletnim panem mieszkającym na emigracji w USA, który opublikował niedawno książkę w wydawnictwie "Nieznanego Świata", korzysta z forów ezoterycznych, czytał także nasze spirytystyczne teksty, które mu się podobały i podzielił się także własnym doświadczeniem w tym zakresie.
Jul

Postautor: Sebastian » 17 sty 2010, 15:45

Oczywiście nie stwierdziłem, że WSZYSCY tacy są. Nie przeczę, że jest też duża grupa osób seniorów interesujących się spirytyzmem i ezoteryką.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 17 sty 2010, 17:59

Generalizowanie jest zawsze ryzykowne, ale z drugiej strony ciężko go czasem uniknąć.

Ja bym podzielił naszych rodaków pod względem spirytyzmu na kilka grup (wiek tu nie gra zbyt dużej roli, choć zapewne jest tak, że starsi czy młodsi będą należeli bardziej do jednej albo drugiej grupy):

1) Ludzie, którym wszystko jedno - najliczniejsza grupa
2) Ludzie silnie wierzący, którzy uznają spirytyzm za grzech i boją się go
3) Ludzie, którzy uważają spirytyzm za bzdurę, czasem nawet coś na ten temat wiedzą - do nich można zaliczyć np. naukowców, zwolenników mentalizmu itp.
4) Ezoterycy - akceptują spirytyzm, ale często dodają do niego milion rzeczy, które nie mają ze spirytyzmem wiele wspólnego
5) Ludzie poszukujący odpowiedzi na pytania dotyczące życia po śmierci, sensu życia itp. które w spirytyzmie tę odpowiedź znajdują - tu niektórzy spirytyzm już znają, niektórzy nań jeszcze nie trafili
6) Zwolennicy manifestacji i wywoływania Duchów - ich spirytyzm interesuje tylko z tej perspektywy; szybko się nim nudzą i szukają nowych wrażeń

Myślę, że członkowie naszego forum znajdują się w grupach (4), (5) i (6). Zdarzały się też pojedyncze jednostki należące do grupy (3).

Wydaje mi się że potencjalnie grupą docelową dla spirytyzmu jest grupa (5), ale nie pogardzałbym też pozostałymi, zwłaszcza grupą (4), która kryje w sobie duży potencjał. Wiele osób zainteresowanych ezoteryką, gdy odnajdują uporządkowaną teorię spirytystyczną, całkowicie się w niej odnajdują.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi