Jak wykonać seans spirytystyczny

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jak wykonać seans spirytystyczny

Postautor: Krzysztoff » 16 sie 2015, 21:22

soldado pisze:demony są o wiele sprytniejsze niż duchy, o wiele bardziej potrafią zaszkodzić, o wiele bardziej tak jak napisałem mają działanie destrukcyjne.

demon nigdy nie przestanie, bo... taka jest jego natura.

Jaką masz pewność co do jego natury ?

Patrząc z boku na alkoholików w zaawansowanym stadium można by znaleźć pewną analogię , taki człowiek to istny demon w ludzkiej skórze, bezwzględnie niszczy całe swoje otoczenie, w wielu przypadkach to ludzie inteligentni , profesorowie, doktorzy, biznesmeni, patrząc na nich widzimy że nigdy się nie poprawią.

W grupach AA można usłyszeć wiele historii jakie "cuda" i niestworzone wyczyny potrafią zrobić ludzie uzależnieni żeby tylko zaspokoić swój nałóg.

Mimo to jest pewna grupa która z nałogu wychodzi i stają się normalnymi ludźmi , dopiero wtedy widzimy że to nie były żadne "demony" lecz ludzie którzy stali się podobni do demonów gdyż w pewnych sytuacjach nie potrafili się inaczej zachować.

Mnie nie przekonuje dualistyczna wizja świata (walka dobra ze złem), przeczy idei Boga sprawiedliwego i miłosiernego (o czym pisał Kardec)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: soldado » 16 sie 2015, 21:35

Pawełek pisze:Ale przecież istnieją duchy niższe, które chcą opętywać ludzi i doprowadzać do ich śmierci dla samego zabijania. Co masz na myśli że demon wygląda inaczej niż duch nieczysty?

Wygląd bardziej podobny do zmutowanego zwierzęcia niż do człowieka.

Jaką masz pewność co do jego natury ?

Patrząc z boku na alkoholików w zaawansowanym stadium można by znaleźć pewną analogię , taki człowiek to istny demon w ludzkiej skórze, bezwzględnie niszczy całe swoje otoczenie, w wielu przypadkach to ludzie inteligentni , profesorowie, doktorzy, biznesmeni, patrząc na nich widzimy że nigdy się nie poprawią.

W grupach AA można usłyszeć wiele historii jakie "cuda" i niestworzone wyczyny potrafią zrobić ludzie uzależnieni żeby tylko zaspokoić swój nałóg.

Mimo to jest pewna grupa która z nałogu wychodzi i stają się normalnymi ludźmi , dopiero wtedy widzimy że to nie były żadne "demony" lecz ludzie którzy stali się podobni do demonów gdyż w pewnych sytuacjach nie potrafili się inaczej zachować.

Mnie nie przekonuje dualistyczna wizja świata (walka dobra ze złem), przeczy idei Boga sprawiedliwego i miłosiernego (o czym pisał Kardec)

Zawsze każdy alkoholik, nawet najgorszy może się ,,nawrócić''.
demon nigdy tego nie zrobi, bo taka jest jego natura.
Nie można z nim iść na układy, wypatrywać zrozumienia.
demony są narzędziami w rękach Boga, zresztą tak samo jak i Anioły.
Mają ludzi doświadczać, m.in. dzięki złym doświadczeniom możemy się bardziej rozwinąć, paradoks, co ?
demony mogą dokładnie tyle, na ile Bóg im pozwala.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 16 sie 2015, 21:41

Sam nie wiem co o tym myśleć :|. Jakoś nie potrafię się do tego przekonać.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: soldado » 16 sie 2015, 21:44

Pawełek pisze:Sam nie wiem co o tym myśleć :|. Jakoś nie potrafię się do tego przekonać.

Zawsze jestem zdania, że najlepsza jest praktyka od jakiejkolwiek teoretycznej wiedzy.
To najlepsza z nauk.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 16 sie 2015, 21:54

Możliwe, ale czy to znaczy że mam dać się opętać...? Albo że mam zobaczyć osobę opętaną...? Nie wiem co tu by mogło określać wiedzę praktyczną...
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 16 sie 2015, 22:06

Demon jest inną istotą, która się nie wciela?

Skąd ta wiedza?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Krzysztoff » 16 sie 2015, 22:14

soldado pisze:Zawsze każdy alkoholik, nawet najgorszy może się ,,nawrócić''.
demon nigdy tego nie zrobi, bo taka jest jego natura.
Nie można z nim iść na układy, wypatrywać zrozumienia.
demony są narzędziami w rękach Boga, zresztą tak samo jak i Anioły.
Mają ludzi doświadczać, m.in. dzięki złym doświadczeniom możemy się bardziej rozwinąć, paradoks, co ?
demony mogą dokładnie tyle, na ile Bóg im pozwala.

Wypowiadasz się dosyć autorytarne na ten temat, natomiast żeby potwierdzić swoją tezę musiał byś obserwować grupę "demonów" przez jakieś milion lat .

Z punktu widzenia naszego krótkiego żywota musimy przyznać że mało wiemy, ja opieram się na logice , więc uważam że wszystkie istoty się zmieniają choćby przez to że doświadczają , czyli zdobywają nowe doświadczenie i nową wiedzę , uczą się .

Ucząca się istota a jak twierdzisz demony są inteligentne musi dostrzec że zło jest bez sensu i powoduje cierpienie (także u czyniącego zło) , więc logicznym jest że wszystkie istoty myślące dążą do Boga.

Swoją drogą w świetle powyższego artykułu http://www.portal.spirytyzm.pl/mysl-i-twory-umyslowe/

pytanie jest jaki wpływ mają ludzie obsesyjnie myślący o szatanie i demonach , jakie tworzą struktury myślowe ?
Czy opętania demoniczne to nie broniąca się przed laicyzacją właśnie taka struktura myślowa naszego kręgu kulturowego ?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pablo diaz » 16 sie 2015, 22:25

Księga duchów Allan Kardec

Pytanie 474. Jeœli więc właśœciwie nie można mówić o zawładnięciu czy
współzamieszkiwaniu Duchów w jednym ciele, to czy jedna dusza
może być uzależniona od jakiegoœ Ducha, będąc mu podporządkowana
lub przez niego opętana w taki sposób, że jej wola zostanie niejako sparaliżowana?

„Tak, i są to prawdziwe opętania; zauważ jednak, że do dominacji
tej dochodzi wyłącznie przy udziale osoby podporządkowanej — czy to
wskutek słabośœci, czy na jej wyraŸżne życzenie. Często za opętanych
uważano epileptyków lub osoby chore psychicznie, które potrzebują
nie tyle egzorcyzmów, co lekarstw”.

Okreśœlenie opętany w potocznym rozumieniu zakłada istnienie demonów, to jest
istot z natury złych, oraz zamieszkiwanie jednej z tych istot w jednym ciele z duszy
człowieka. Ponieważ tego rodzaju demony nie istnieją, a dwa Duchy nie mogą na zmianę korzystać z tego samego ciała, to opętani w takim właœśnie sensie tego słowa nie istnieją. Okreśœlenie opętany należy rozpatrywać wyłącznie w kategoriach całkowitego uzależnienia duszy od niedoskonałego Ducha, który ją sobie podporządkowuje.

Nie zaprzeczam Soldado ale... ale nigdy nie spotkałem żadnego demona ,a duchy i to bardzo złośliwe jak najbardziej -sporo,a nie dawno patrząc ,bo dwa dni temu ściągnął mnie z łóżka i odstawił na baczność w odległości dwóch metrów (w ułamku sekundy)
Nic ,stałem blady i nie mogłem się ocknąć przez dwie minuty. Przełożyłem z nim rozmowę na następny dzień i najwyrażniej mu się to nie spodobało :lol:

Jednak ,także nie spotkałem się w świecie mediów spirytystów z tym o czym piszesz .Nie jestem wielkim znawcą mediumizmu ,nie wszytko wiem , znam i zbadałem,więc nie zwracaj na mnie uwagi :)
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 17 sie 2015, 03:51

Koledzy podjęli tu bardzo wązne argumenty. Ludzie (tudzież duchy) sami wobec siebie potrafią zachowywac się diabelsko źle, reszty dokonuje strach i niezrozumienie bo i się nawet mawia, że strach ma wielkie oczy. Demonizujemy to co nie jest dla nas zrozumiałe.
Nie znając zjawiska nazywamy to demonami.
A dla mnie moga istnieć niskie i co za tym idzi bardzo złośliwe lub nawet złe duchy, które po prostu uparcie będa twierdziły że są czyms większym. NIe bez powodu jednym z najpoważniejszych zarzutów pod adresem wszelkiej maści złych istot jest nie to że bładzą, lecz że w błedzie trwają ;)

Wszystko co napisales o demonach moze byc prawdą:
sa narzedziem boga. - każdy duch jest narzedziem boga - narzedziem w swoim wlasnym samodoskonaleniu ;)
nie dokonuja rozwoju - Tak rozumiane "demoniczne" postacie są w pewnym sensie dnem dna w hierarchii moralnej duchów. gdyż duchy takie nie akceptują istnienia rozwoju przez co nie podejmuja nawet prób poprawy.

Mam jeszcze takie pytanie (troche zmodyfikowane to ktore juz wcześniej padło)
1)Na czym polega rzeczywista różnica między zdolnościami ducha niskiego a demona? tak konkretnie gdybyś mógł mi podac 3 znane przykłady czego nie może zrobić duch niski i złośliwy a demon juz tak. (może poprzez analize konkretnych przypadków uda nam się dojść do wskazania czyja interpretacja jest najbliższa prawdy ;) )
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Arronax » 18 sie 2015, 07:28

Ja zanim trafiłem na książki spirytystyczne zaczynałem właśnie od egzorcyzmów (czytanie, przeglądanie, szukanie informacji) i do dziś żywo czytam na ten temat.

Z tego co do tej pory ustaliłem wydaje się baardzo prawdopodobne, że istnieją istoty po prostu złe, inne od niskich duchów. I dopiero teraz widzę, że na forum ktoś ma podobne zdanie Soldado. Niektóre przypadki bardzo ciężko wytłumaczyć działalnością niskich duchów...

Tylko jak wytłumaczyć ich stworzenie, bunt wobec Boga i przydatność? To by znaczyło, że Bóg stworzył istoty nierozwojowe, z gruntu złe i zadające cierpienie.

A Bóg to miłość ...
Awatar użytkownika
Arronax

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi