Jak wykonać seans spirytystyczny

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jak wykonać seans spirytystyczny

Postautor: soldado » 16 sie 2015, 17:11

Achill pisze:Rozumiem Twój punkt widzenia, ale czy nie obawiasz się , że w niewlaściwych rękach ta wiedza mogłaby być niebezpieczna? Czy bilans dobrych i zlych skutkó wyszedłby zdecydowanie na plus?
Nie jestem za blokowaniem dostepu do takich danych - po pierwsze przeklamują rzeczywistość (Ktoś kto wyrobi sobei zdanie o spirytyzmie tylko na podstwia KD rzeczywiście może uważać to za z lekka "różową" wersję). po drugie wiedza nie zaszkodzi jeśli ten kto zdobywa wiedzę jest dojrzały i odpowiedzialny.

Rzecz w tym ze mając osobę niedojrzałą i nieodpowiedzialną to mówienie o drodze ku moralności nei zaszkodzi, ale rozmowa czy nawet tylko o lektura o wywolywaniu niskich bytow nie daje nam nawet takiej gwarancji.

Jeżeli miałbyś małego krokodyla tak od jajka i karmiłbyś go do wieku powiedzmy 3 lat i p tym czasie on odgryzłby Ci rękę, to czy miałbyś do niego pretensję ?
Miałbyś pretensję, że tak zrobił, że taki jest ?
Nie mógłbyś mieć do niego pretensje, bo taka jest jego natura.
Ta natura sprawia, ze nie jest dżentelmenem, nie atakuje osób dojrzałych, nie atakuje osób wybiórczo i tych, którym to się należy.
Atakuje wszystkich, dokładnie wszystkich, gdy nadarzy się tylko do tego dogodna okazja, bo... taka jest jego natura.
Tak właśnie działają demony, dlatego nie powinno być żadnych ograniczeń w tym, jak je zwalczać.
Czasem w życiu warto jest się zgubić, by móc się na nowo odnaleźć
soldado
Moderator forum.

Postautor: Achill » 16 sie 2015, 17:26

ok.
Jednakże spirytyzm daje odpowiedź i na to. Człowiek podążający droga rozwoju duchowego, może być atakowany ale jesli rozumie i praktykuje ideę rozwoju moralnego to wyjdzie z tego calo, a jeśli czegoś nie rozumie to w wyniku starcia z "demonami" będzie sie mógł tego nauczyć.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: soldado » 16 sie 2015, 17:48

Achill pisze:ok.
Jednakże spirytyzm daje odpowiedź i na to. Człowiek podążający droga rozwoju duchowego, może być atakowany ale jesli rozumie i praktykuje ideę rozwoju moralnego to wyjdzie z tego calo, a jeśli czegoś nie rozumie to w wyniku starcia z "demonami" będzie sie mógł tego nauczyć.

nie...
Nie daje odpowiedzi, bo nigdzie nie przeczytałem, że są demony i nigdzie nie przeczytałem nic o nich i nigdzie nie przeczytałem jak się przed nimi bronić.
soldado
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 16 sie 2015, 17:59

soldado pisze:Nie daje odpowiedzi, bo nigdzie nie przeczytałem, że są demony i nigdzie nie przeczytałem nic o nich i nigdzie nie przeczytałem jak się przed nimi bronić.

Możesz zajrzeć np. tutaj:
Rozdział XXIII "Księgi Mediów" pt. "O opętaniach", podrozdział pt. "Środki zaradcze"
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: soldado » 16 sie 2015, 18:13

cthulhu87 pisze:
soldado pisze:Nie daje odpowiedzi, bo nigdzie nie przeczytałem, że są demony i nigdzie nie przeczytałem nic o nich i nigdzie nie przeczytałem jak się przed nimi bronić.

Możesz zajrzeć np. tutaj:
Rozdział XXIII "Księgi Mediów" pt. "O opętaniach", podrozdział pt. "Środki zaradcze"

Zajrzałem i przeczytałem jeszcze raz o opętaniu zwyczajnym, fascynacji, zawładnięciu, przyczynach opętania i środkach zaradczych.
Przeczytałem o niskich bytach, niskich duchach, które są tego sprawcami.
Jednak w tym rozdziale nie przewinęło się ani raz słowo demon.
soldado
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 16 sie 2015, 18:16

soldado pisze:Jednak w tym rozdziale nie przewinęło się ani raz słowo demon.

Możesz zamazać korektorem słowo "duch" i wpisać "demon". Będzie bez różnicy ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: soldado » 16 sie 2015, 18:23

cthulhu87 pisze:
soldado pisze:Jednak w tym rozdziale nie przewinęło się ani raz słowo demon.

Możesz zamazać korektorem słowo "duch" i wpisać "demon". Będzie bez różnicy ;)

Nie ponieważ między duchami niższymi i demonami jest przepaść.
To nie te same byty.
Jeżeli nie byłoby różnicy, to pewnie gdzieś byłoby w tej Księdze o tym wspomniane ?
soldado
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 16 sie 2015, 19:00

Trzeba tylko wziąć pod uwagę to że spirytyzm uważa że byty zwane demonami nie istnieją. Chodzi mi tu teraz o te które są skazane na wieczną mękę i wieczne zło.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: soldado » 16 sie 2015, 19:39

Pawełek pisze:Trzeba tylko wziąć pod uwagę to że spirytyzm uważa że byty zwane demonami nie istnieją. Chodzi mi tu teraz o te które są skazane na wieczną mękę i wieczne zło.

Dlatego tak jak napisałem, dla mnie jest to, aż za bardzo ,,różowe''.
Trzeba być ignorantem, żeby przejść obojętnie obok opętań demonicznych.
soldado
Moderator forum.

Postautor: Pawełek » 16 sie 2015, 19:56

Soldado mógłbyś napisać jak odróżnić opętanie demoniczne od opętania przez ducha?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi