Odpowiedź jednego z katolików na temat reinkarnacji

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Odpowiedź jednego z katolików na temat reinkarnacji

Postautor: Mirek » 13 maja 2015, 12:28

Nie jest też w porządku, że nie daje się dziecku wyboru jakim językiem chce mówić tylko uczy go narodowego.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 13 maja 2015, 12:31

Mirek pisze:Nie jest też w porządku, że nie daje się dziecku wyboru jakim językiem chce mówić tylko uczy go narodowego.

Człowiek musi mówić w jakimś języku. Natomiast doskonale może żyć bez kościoła katolickiego i jego dogmatyki, wbijanej do głowy za młodu (bo starego trudniej indoktrynować). Faktycznie zresztą większość ludzi na Ziemi świetnie radzi sobie bez kościoła, więc nie jest to instytucja niezbędna do życia.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Xsenia » 13 maja 2015, 13:03

cthulhu87 pisze:Natomiast doskonale może żyć bez kościoła katolickiego i jego dogmatyki, wbijanej do głowy za młodu (bo starego trudniej indoktrynować). Faktycznie zresztą większość ludzi na Ziemi świetnie radzi sobie bez kościoła, więc nie jest to instytucja niezbędna do życia.

Bez Kościoła Katolickiego da się żyć. Ale nie da się żyć bez jakiś dogmatów. Nie zabijaj. Nie rób drugiemu co tobie nie miłe. Jakieś podstawy muszą istnieć.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: cthulhu87 » 13 maja 2015, 13:08

Xsenia pisze:le nie da się żyć bez jakiś dogmatów

Pewnie, że się da

Xsenia pisze:Nie zabijaj. Nie rób drugiemu co tobie nie miłe

To nie dogmaty, ale zasady etyczne. Wymienione przez Ciebie zasady równie dobrze można wyprowadzić drogą rozumowania w tzw. etyce świeckiej, niezwiązanej z kościołem.

Xsenia pisze:Jakieś podstawy muszą istnieć.

podstawy czego? Podstawą jest odróżnienie między tzw. "prawdami objawionymi" a moralnością ludzką
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 13 maja 2015, 13:31

cthulhu87 pisze: Faktycznie zresztą większość ludzi na Ziemi świetnie radzi sobie bez kościoła, więc nie jest to instytucja niezbędna do życia.

Ciekawe czy po śmierci nadal tak uważają, że lepiej było żyć bez kościoła i wiary.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: cthulhu87 » 13 maja 2015, 13:40

stefan12 pisze:Ciekawe czy po śmierci nadal tak uważają, że lepiej było żyć bez kościoła i wiary.

Myślę, że po śmierci nadal tak uważają, podobnie jak miliony ludzi, którzy umarli przed powstaniem kościoła i miliony, które umrą, gdy od setek lat nie będzie już żadnego katolika na Ziemi
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 13 maja 2015, 13:45

To znaczy, Stefan, bez jedynej prawdziwej wiary czy bez wiary w ogóle?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Mirek » 13 maja 2015, 14:05

cthulhu87 pisze:
Xsenia pisze:le nie da się żyć bez jakiś dogmatów

Pewnie, że się da

Tylko co to za życie jest wtedy ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: cthulhu87 » 13 maja 2015, 14:08

Mirek pisze: cthulhu87 pisze:

Xsenia pisze:
le nie da się żyć bez jakiś dogmatów

Pewnie, że się da

Tylko co to za życie jest wtedy ;)

Takie, w którym sam odpowiadasz za swoje myśli, poglądy i ich uzasadnienie, nie zrzucając tej odpowiedzialności na innych.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 13 maja 2015, 14:12

Tu się z Tobą nie zgodzę. Najbardziej roszczeniowe osoby, to te, które w nic nie wierzą, a siebie traktują jak pępek świata. Również takie osoby są bardzo nerwowe i łatwo je wyprowadzić z równowagi.
Awatar użytkownika
Mirek

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi