Bog

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Bog

Postautor: juniperus » 08 mar 2013, 14:07

oran pisze:Myślę,że słowo Bóg to tylko nazwa,wymyślona przez stworzenie,zaś Ten Absolut- to- Coś prze myślą przed nazwaniem-więc każda próba opisu może być nie trafiona i specjalnie nie ma sensu............

No Oran, zgadzam się z Tobą w 100% :D
Izabela
GG: 42074662

Ulecieć do góry na skrzydłach...
Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 08 mar 2013, 15:11

10.Gdzie znaleźć Boga?

- francuski spirytysta, kontynuator myśli spirytystycznej po śmierci Allana Kardeca, Leon Denis, teraz duchowy przewodnik ruchu spirytystycznego, napisał książkę pt. „Życie po śmierci”

- napisał on w niej, że „Boga znajdujemy w naturze i w samych sobie”
- dlatego właśnie nowoczesne ruchy starają się przywrócić człowieka do natury
- jednak gdzie możemy znaleźć naturę? - czy jest ona tutaj i wszędzie? - tak naprawdę gdy mówimy o naturze, mówimy o nas samych, o naszym fizycznym ciele, o naszym Duchu

- więc gdy oddychamy, jesteśmy razem z Bogiem – ponieważ ruch powietrza przy oddychaniu jest ruchem życia

- możemy podziwiać harmonię panującą w naszym ciele, wszystkie procesy ze sobą tak doskonale współpracujące
- nawet gdy jesteśmy chorzy, mamy jakieś fizyczne dolegliwości, w naszym ciele zachodzi wiele procesów, bez naszego nakazu – nie musimy mówić „ej, ciało, zacznij pracować” - to nie zależy od nas, zależy to od najwyżej siły, pierwotnej przyczyny wszechrzeczy
- a gdy podziwiamy tą naturę, fizyczną naturę naszego ciała, gdy opiekujemy się naszym ciałem, wtedy możemy znaleźć Boga, w naszej świadomości, świadomości tego, co jest dobre a co złe, co jest zdrowe, a co nie

To tak w temacie z wykładu związanego z drugą lekcją kursu spirytystycznego - temat "Istnienie Boga".
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: juniperus » 08 mar 2013, 16:34

Tomek zawarł wszystko, co chciałam, byście dostrzegli odpowiadając na zadane przeze mnie pytanie. Trochę Was wyręczył :lol:

Voldo pisze:„Boga znajdujemy w naturze i w samych sobie”
Treść ta zawarta była w pierwszym przekazie, jaki otrzymałam 10 lat temu. Przytoczę go Wam, byście nie musieli szukać po moim poście:

„Łaska moja roztacza cały świat, każdego z osobna i wszystkich razem. Owce swe karmię i prowadzę, czuwam nad każdą z nich. Światłość niech moją zobaczy każdy, dobroć i miłość ogarnie każdego. Ja czuwam nad Wami, choćby ciemność nastała. Podążajcie za mną, a się nie zgubicie. Okryjcie mą dobroć, która jest wszędzie, w Tobie i wokół Ciebie mój Kościół nastanie. Przygarnę Was wszystkich. Niech każda zbłąkana owca przyjdzie do mnie, a ja ją przygarnę, bo miłość moja jest nie zjednana, jest wielka i wszechstronna, bo tak kocham ja. Nie szukaj mnie w świątyniach, nie szukaj w obrazach, figurach, nie szukaj w krucyfiksach. Ja jestem wszędzie i tylko od Ciebie zależy, czy mnie znajdziesz. Podnosząc kawałek drewna, zobaczysz mnie i pod kamieniem też jestem. Jestem w Tobie i Tobą kieruję, bo miłuję każdą z mych owiec ogromnie . Światłość moja niech prowadzi każdego do mnie, niech prowadzi wszystkie owce do Ojca, którego miłość nie ma granic.”

A tak na marginesie: ślicznie Tomku swoją wypowiedź ująłeś.
Izabela

Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 08 mar 2013, 17:40

To nie jest mojego autorstwa :)
To jest tylko wyciągnięta treść z wykładu wygłoszonego przez Vanessę Anseloni podczas wstępu (wykładu) do drugiej lekcji kursu.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: juniperus » 08 mar 2013, 17:41

Ale podtrzymuję swoje zdanie - ładnie ujęte :)
Izabela

Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 08 mar 2013, 17:43

Ano ogólnie rzecz biorąc jak słucham Vanessy to bardzo fajne wykłady są - a ja podczas kursu będę próbował zawrzeć w "swoich" taką samą treść jak ona.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: juniperus » 08 mar 2013, 17:45

Jednym słowem stała się dla Ciebie natchnieniem. To dobrze. Każdy z nas potrzebuje kogoś takiego.
Izabela

Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 08 mar 2013, 17:51

Moim natchnieniem to jest Chico Xavier ;)
Jednak tak naprawdę zawsze dobrze posłuchać wykładów ludzi, którzy wiedzą więcej ode mnie (czyli większości :lol: ). Czy będzie to Divaldo czy ona, czy Konrad, czy ktokolwiek inny. Ważne, żeby się człowiek czegoś nauczył. A nie powiem - podczas ledwie 4 lecji z 81 się już dużo nauczyłem.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: juniperus » 08 mar 2013, 18:18

Och nie bądź taki skromny, że tak mało wiesz :D Ja przy Tobie to dopiero mały Pikuś. Wiedza na poziomie zerowym :lol: Jeśli mowa o Chico, muszę w końcu obejrzeć ten film. Ostatnio widziałam Nasz Dom. Nie mogę powiedzieć, by mnie jakoś szczególnie zaskoczył. Było jednak w nim coś, co mi przypomniało sen o moim zmarłym wujku. A mianowicie sceny cierpień dusz po śmierci. Choć sceny w porównaniu z tym, co widziałam we śnie były łagodne. Wujek tak potwornie cierpiał i krzyczał, wyglądał przy tym jakby rozkładał się żywcem. Minęło już 13 lat a ja pamiętam wszystko z takimi szczegółami, że gdy sobie przypominam słabo mi się robi.
Izabela

Awatar użytkownika
juniperus
spirytystka
spirytystka

Postautor: goska82 » 09 mar 2013, 22:44

Nawiązując do filmów i Chico Xawiera ponawiam swoją prośbę sprzed kilkunastu dni. Chodzi o film Matki Chico Xawiera.
goska82

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi