Wolna dyskusja nacechowana krytyczną oceną spirytyzmu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wolna dyskusja nacechowana krytyczną oceną spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 25 paź 2011, 12:49

artur pisze:
Nikita pisze:I tak sie rodzi fanatyzm...panie Arturze....kiedys przejrzy pan na oczy...

Kochana, jak właśnie rok temu przejrzałem...

Nie powiedział bym Arturze, przejrzeć można jak się coś dogłębnie pozna, jak się zna różne za i przeciw i odrzuci się to na rzecz rozumu.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 25 paź 2011, 12:53

000Lukas000 pisze:
artur pisze:
Nikita pisze:I tak sie rodzi fanatyzm...panie Arturze....kiedys przejrzy pan na oczy...

Kochana, jak właśnie rok temu przejrzałem...

Nie powiedział bym Arturze, przejrzeć można jak się coś dogłębnie pozna, jak się zna różne za i przeciw i odrzuci się to na rzecz rozumu.

ja przejrzałem nie poznawszy, ja przejrzałem nie zrozumiawszy, ja przejrzałem nie zasłużywszy na to.
artur

Postautor: 000Lukas000 » 25 paź 2011, 12:57

ja przejrzałem nie poznawszy, ja przejrzałem nie zrozumiawszy, ja przejrzałem nie zasłużywszy na to.

Otóż to "ja przejrzałem nie poznawszy, ja przejrzałem nie zrozumiawszy" - czyli nie przejrzałeś
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 25 paź 2011, 13:13

artur pisze:Jeżeli Twoi dziadkowie oraz rodzice są czyści jak łza to ciesz się, że żyli i żyją tak pobożnym życiem, że nie grzeszyli. Błogosławieństwa ich pobożnego życia powinny spływać na Ciebie i Twoje dzieci.
Jednakże.... Twoje odejście od wiary nie wydaje się być błogosławieństwem...

Ja nie wiem czy są czy nie są, tak zakładam.
Nie mam w rodzinie żadnych przypadków cięższych chorób czy śmierci w młodym wieku, więc na to mi wygląda...

Jednakże chciałbym się dowiedzieć, skąd możemy mieć pewność co do tego, czy jesteśmy czyści, czy nie.

cthulhu87 pisze:Ale i tak wygląda na to, że załatwił swojej rodzinie (zgodnie ze starotestamentową odpowiedzialnością zbiorową) pomstę na kilka pokoleń : ))

Aj, aj, aj...
No niedobrze... Będą mnie przeklinać na wieki...

Aha. Jeszcze jedno pytanie Arturze - skoro Bóg błogosławi na 1000 pokoleń a każe 3-4... A ja wlazłem w błogosławieństwo... A raczej ani ja, ani moje dzieci nie będą tysięcznym pokoleniem (zakładając, że zaczęło się ono nawet gdzieś tam kiedyś)... To jeśli Bóg ukaże moje dzieci czy wnuki... To czy będą one poddane każe i błogosławieństwu jednocześnie? Matematycznie rzecz biorąc to powinno się skrócić (wyjść na czysto) na te 3-4 pokolenia... Hmm...
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 25 paź 2011, 13:18

A dlaczego 1000 pokoleń, a nie na przykład 1200 albo 2541, albo 756321 pokoleń?
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 25 paź 2011, 15:04

konrad pisze:A dlaczego 1000 pokoleń, a nie na przykład 1200 albo 2541, albo 756321 pokoleń?

spytaj się lukasa. Jest to w Biblii a gdzie to już on będzie wiedział.... :)
artur

Postautor: Voldo » 25 paź 2011, 15:54

konrad pisze:A dlaczego 1000 pokoleń, a nie na przykład 1200 albo 2541, albo 756321 pokoleń?

Aj Konradzie, Bóg lubi okrągłe liczby, mające dużo zer ;) I jedynek... Moment! Mamy jakiegoś informatyka? Może Bóg też jest informatykiem i w tym 1000 jest zapisana informacja za pomocą systemu binarnego?!

A ja nadal czekam na odpowiedź na moje pytanie :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 25 paź 2011, 17:39

Voldo pisze:
artur pisze:Jeżeli Twoi dziadkowie oraz rodzice są czyści jak łza to ciesz się, że żyli i żyją tak pobożnym życiem, że nie grzeszyli. Błogosławieństwa ich pobożnego życia powinny spływać na Ciebie i Twoje dzieci.
Jednakże.... Twoje odejście od wiary nie wydaje się być błogosławieństwem...

Ja nie wiem czy są czy nie są, tak zakładam.
Nie mam w rodzinie żadnych przypadków cięższych chorób czy śmierci w młodym wieku, więc na to mi wygląda...

Jednakże chciałbym się dowiedzieć, skąd możemy mieć pewność co do tego, czy jesteśmy czyści, czy nie.

cthulhu87 pisze:Ale i tak wygląda na to, że załatwił swojej rodzinie (zgodnie ze starotestamentową odpowiedzialnością zbiorową) pomstę na kilka pokoleń : ))

Aj, aj, aj...
No niedobrze... Będą mnie przeklinać na wieki...

Aha. Jeszcze jedno pytanie Arturze - skoro Bóg błogosławi na 1000 pokoleń a każe 3-4... A ja wlazłem w błogosławieństwo... A raczej ani ja, ani moje dzieci nie będą tysięcznym pokoleniem (zakładając, że zaczęło się ono nawet gdzieś tam kiedyś)... To jeśli Bóg ukaże moje dzieci czy wnuki... To czy będą one poddane każe i błogosławieństwu jednocześnie? Matematycznie rzecz biorąc to powinno się skrócić (wyjść na czysto) na te 3-4 pokolenia... Hmm...

błogosławieństwo czy przekleństwo nie powstaje na zasadzie równania matematycznego. Jest to Łaska Boża a więc jej źródłem jest sam Bóg. Swoje obietnice i przestrogi zawarł w objawieniach czy pismach natchnionych. Źródłem takich informacji jest Biblia. Jej analiza przynosi informacje co jest a co nie jest Bogu miłe. Możesz się z tego wyśmiewać ale taka postawa nie przyniesie Ci szczęścia.
artur

Postautor: Voldo » 25 paź 2011, 17:44

4 linijki a odpowiedzi nie widzę.
Moje dzieci są błogosławione ze względu na to, że są 587 pokoleniem na 1000. Jednakże przez moje grzechy są również ukarane. I co? Jednocześnie mają na sobie przekleństwo i błogosławieństwo? Trochę to się nie trzyma czegokolwiek...
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 25 paź 2011, 17:52

artur pisze:

spytaj się lukasa. Jest to w Biblii a gdzie to już on będzie wiedział.... :)

Jest jest, odnośnie 10 przykazań o ile dobrze pamiętam, 20 rozdział księgi wyjścia.

Co zabawniejsze odnosi się to do 2 przykazania, czyli bałwochwalstwa, które kościół katolicki łamie notorycznie

"Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią! 5 Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą. 6 Okazuję zaś łaskę aż do tysiącznego pokolenia tym, którzy Mnie miłują i przestrzegają moich przykazań. "

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi