Homoseksualność

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Homoseksualność

Postautor: cthulhu87 » 21 maja 2015, 09:17

Mirek pisze:Tyle tu na tym forum osób psioczących na KK, bo taki, bo owaki, a tak zależy tym osobą na sakramentalnym związku dwojga ludzi tej samej płci. To jakiś paradoks dla mnie.

Od kościoła katolickiego odszedłem, kiedy miałem ok. 17 lat i od tego czasu ani razu nie przystępowałem do żadnego "sakramentu". Nie mam też zamiaru zmienić tego do końca życia - nie jestem hipokrytą. Szczególnie potępiam praktykę chrztu niemowląt. Co do faktu, że jest wiele takich osób - zgadzam się, to jest pewien paradoks. Myślę jednak, że są pod presją rodzin i bliskich. Sam jeszcze przez jakiś czas po odejściu od kościoła musiałem wykazać trochę silnej woli, aby oprzeć się próbom ponownego wciągnięcia mnie do praktyk i obrzędów katolickich. Dlatego jestem wyczulony na punkcie prawa do wolności sumienia i wolności myślenia.

Mirek pisze:Można, ponieważ wszystkiego można odmawiać, to wynika z wolnej woli ;)

Jasne. Można odmawiać czarnoskórym, pryszczatym, osobom z włosami w uszach itd. Tylko, że nie w polskim systemie prawnym i tego się trzymajmy.

Mirek pisze:A co powiesz Marcinie aby Twojego syna wychowania seksualnego w szkole uczył gej? Na pewno nic przeciwko temu mieć nie będziesz, prawda?

Orientacja seksualna jest tu drugorzędna, bo przecież nauczyciel nie idzie do łóżka z uczniami (chyba że w seminariach :lol: ). Ważne jest, czego by uczono, jaka jest podstawa programowa, treść zajęć. To chyba logiczne, prawda?

stefan12 pisze:Zatajenie bezpłodności przez jednego z małżonków jest przesłanką do unieważnienia małżeństwa.

Nie ma to nic do rzeczy, bo zgodnie z Twoją argumentacją nawet osoby wiedzące o swojej bezpłodności nie mogłyby zawierać małżeństw, bo - jak to genialnie ująłeś - niewidomy nie może być kierowcą :D

stefan12 pisze:Ale w obecnym "nowoczesnym" świecie, to normą będą homoseksualiści, transwestyci, ateiści, a wierzący ciemnogród ma być zepchnięty na margines.

Na pewno trzeba rozwiązać pod względem prawnym różne trudności, z którymi się spotykają tacy ludzie. Nad tymi rozwiązaniami powinni jednak debatować eksperci, prawnicy, etycy, psychologowie i stosownie do tego przedkładać propozycje rozwiązań prawnych. "Mądrości" kleru kształconego w seminariach pozostawmy na ambonach, gdzie ich miejsce.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 21 maja 2015, 09:30

Orientacja seksualna jest tu drugorzędna, bo przecież nauczyciel nie idzie do łóżka z uczniami (chyba że w seminariach :lol: ). Ważne jest, czego by uczono, jaka jest podstawa programowa, treść zajęć. To chyba logiczne, prawda?

Chyba że geje będą podstawę programową układać, bo przecież nie wolno nam ich dyskryminować i zabraniać tego, nieprawdaż?
A skoro mają prawo taką podstawę programową układać, to dlaczego mieliby promować niewłaściwe zachowania heteroseksualne?

Na pewno trzeba rozwiązać pod względem prawnym różne trudności, z którymi się spotykają tacy ludzie. Nad tymi rozwiązaniami powinni jednak debatować eksperci, prawnicy, etycy, psychologowie i stosownie do tego przedkładać propozycje rozwiązań prawnych. "Mądrości" kleru kształconego w seminariach pozostawmy na ambonach, gdzie ich miejsce.

Nie ma problemu, mądrości kleru pozostawmy na ambonach, a orientację seksualną gejów w ich sypialniach. Jakież to trudności natury prawnej tak trapią homoseksualistów, które musimy usuwać?
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Mirek » 21 maja 2015, 09:32

cthulhu87 pisze:Orientacja seksualna jest tu drugorzędna, bo przecież nauczyciel nie idzie do łóżka z uczniami (chyba że w seminariach :lol: ). Ważne jest, czego by uczono, jaka jest podstawa programowa, treść zajęć. To chyba logiczne, prawda?

To czego uczą jest ważne tylko dla uczącego. Myślałem, że wiesz iż teraz rodzice nie maja żadnego wpływu na to czego uczy się nasze dzieci. Załatwiono to jedną ustawą bez sprzeciwów. Hipokrytą jesteś myśląc, że nie jest ważne kto uczy, bo uczeń nie idzie do łóżka z nauczycielem. Przypuszczam, że nie masz jeszcze dzieci.
Jeżeli dziecku wpoi się, że seks z osobą tej samej płci nie jest niczym złym, a nawet należy wszystkiego spróbować, to zapewne będziesz szczęśliwym ojcem, jak Twój syn kiedyś Ci powie: "Tato przedstawiam Ci mojego chłopaka." Bo przecież nie spał z nauczycielem ;)

A tak na marginesie, nie tylko w seminariach nauczyciele sypiają z uczniami. Myślałem, że takie rzeczy wiesz.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 21 maja 2015, 12:25

stefan12 pisze:

Chyba że geje będą podstawę programową układać, bo przecież nie wolno nam ich dyskryminować i zabraniać tego, nieprawdaż?
A skoro mają prawo taką podstawę programową układać, to dlaczego mieliby promować niewłaściwe zachowania heteroseksualne?

Stefan skąd ten pomysł , żeby geje chcieli innych przerabiać na gejów ? Dlaczego mieli by promować swoje zachowania seksualne ? To jest jakaś idea z kosmosu z bardzo dalekiej galaktyki .
Z tego co mi wiadomo środowiska homoseksualne domagają się równego traktowania i walczą z homofobią.

Jakież to trudności natury prawnej tak trapią homoseksualistów, które musimy usuwać?

Prawo spadkowe, dostęp do danych medycznych , opodatkowanie
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 21 maja 2015, 13:20

Czy gejom odmawia się spadków?
Czy geje płacą wyższe podatki ode mnie?
Czy gejom odmawia się dokumentacji medycznej bardziej niż heteroseksualnym?

Z tego co mi wiadomo środowiska homoseksualne domagają się równego traktowania i walczą z homofobią

Nie, oni walczą o przywileje i więcej praw niż mają heteroseksualni.
Awatar użytkownika
stefan12

Postautor: Krzysztoff » 21 maja 2015, 14:57

stefan12 pisze:Czy gejom odmawia się spadków?
Czy geje płacą wyższe podatki ode mnie?
Czy gejom odmawia się dokumentacji medycznej bardziej niż heteroseksualnym?

Z tego co mi wiadomo środowiska homoseksualne domagają się równego traktowania i walczą z homofobią

Nie, oni walczą o przywileje i więcej praw niż mają heteroseksualni.

Odpowiedź na każde pytanie brzmi TAK . Dotyczy to wszystkich nieformalnych par. Małżeństwo daje prawo do wspólnego rozliczania się (podatki), do informacji medycznej partnera (obca osoba nie dostanie takiej informacji) , prawo spadkowe - ma konkretne zapisy dla małżeństw - nie musisz po sądach walczyć o spadek

to są realne problemy
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 21 maja 2015, 17:04

Krzysztofie, czy naprawdę nie widzisz co środowiska gejowe robią? Do czego dążą? Stefan ma rację, za niedlugo nie bedziemy wiedzieć czy mamy syna czy córkę.
Gdy chcesz być normalny i temu się sprzeciwiasz, to od razu jesteś nazwany homofobem. Coś mi to przypomina.
Pod płaszczykiem tolerancji przemycają swoją ideologię.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Hansel » 21 maja 2015, 18:01

Mirek pisze:Krzysztofie, czy naprawdę nie widzisz co środowiska gejowe robią? Do czego dążą? Stefan ma rację, za niedlugo nie bedziemy wiedzieć czy mamy syna czy córkę.
Ulegasz lewackiej propagandzie według Spirytyzmu to jakiej człowiek jest orientacji jest tylko rzeczą wtórną wobec stanu w którym zajmuje się jego dusza i nie da się jej zmienić.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2015, 19:55 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Mirek » 21 maja 2015, 19:19

A Ty ulega spirytystycznej propagandzie, że zmuszanie innych do robienia czegoś wbrew ich woli jest czymś normalnym.
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: stefan12 » 21 maja 2015, 20:26

Nie, gej ma obecnie takie same prawa jak każdy obywatel. Nikt nie pozbawia go prawa do testamentu, może otrzymać pełnomocnictwo od partnera do otrzymywania informacji medycznej.
A to, że instytucja małżeństwa podlega konstytucyjnej ochronie i posiada pewne przywileje, nie oznacza to dyskryminacji ze względu na orientację seksualną.

Szanowni spirytyści, może podeprzecie się Księgą Duchów:

695. Małżeństwo jest dowodem postępu w marszu ludzkości ku doskonałości.
696. Skutkiem rezygnacji z małżeństwa byłby powrót do życia w stylu zwierząt.
Awatar użytkownika
stefan12

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi