Cele i motywy organizowania seansów

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Cele i motywy organizowania seansów

Postautor: konrad » 22 maja 2011, 23:43

Sebastian pisze:A nie istnieje swego rodzaju zagrożenie, że kiedy rzeczywiście spotkania mediumiczne staną się popularne to niektórzy uzależnią się od tych kontaktów?

Uzależnić się można od wszystkiego. Trzeba zawsze organizować każdą rzecz w rozsądny sposób i w grupie, żeby uniknąć tego typu zagrożeń.

Sebastian pisze:Jakiekolwiek problemy będą konsultowane z Duchem Opiekunem, dyskutowanie o życiowych wyborach albo... po prostu chęć rozmowy. A przecież od tego powinni być żywi ludzie. Chyba?

Zgadza się. Ale inni ludzie wiedzą mniej niż Duch opiekun ;)

Sebastian pisze:Poza tym mnie osobiście zastanawia coś jeszcze - w zasadzie dlaczego osoby w żałobie miałyby mieć swobodny dostęp* do mediów i kontaktować się ze zmarłymi?

Tego nie powiedziałem. Tym bardziej, że rozmowy z osobami, które dopiero co zmarły, są raczej trudne. Myślę, że najrozsądniejsze będzie udzielanie wszelakiej pomocy tym osobom i przekazywanie im wiadomości, które pojawią się na spotkaniach mediumicznych w sposób spontaniczny. Nic na siłę.

Sebastian pisze:Ludzie od tysięcy lat musieli znosić to cierpienie, dlaczego to miałoby się teraz zmienić?

Może ma się to zmienić, bo powoli stajemy się lepsi i nie musimy już tak cierpieć? Podobne pytanie można zadać w przypadku lekarstw. Czy nie jest łamaniem natury ich tworzenie? Przecież ludzie chorowali kiedyś, więc może powinni dalej chorować i cierpieć?

Sebastian pisze:No i czy z czasem nie byłoby tak, że osoby, które straciły kogoś bliskiego zaczną chcieć kontaktu ze zmarłym kilka razy w tygodniu.

Dlatego należy to mądrze zorganizować i żadnych duchów na siłę nie wywoływać. Dana osoba może chcieć kontaktu i co 5 minut, ale pozwólmy, by to duchy zdecydowały, czy on nastąpi.

Sebastian pisze:Szczególnie dla psychiki żyjącego, bo jeśli coś takiego udałoby mu się praktykować we wczesnym okresie żałoby, to później może mieć ogromne problemy, żeby odzyskać stabilność emocjonalną, żebysobie uświadomić,

Myślę, że osoby krótko po śmierci bliskiej im osoby, zwłaszcza roztrzęsione i w depresji nie powinny mieć tego typu kontaktów. Można im pomagać inaczej, udzielać pomocy psychologicznej, a nawet takiej zwykłej, przyjacielskiej. A kontakt z duchami pozostawmy na czas, gdy odzyskają równowagę.

A poza tym zgadzam się też z tym, co napisał tutaj LF :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 23 maja 2011, 08:07

A to nie rodzi zagrożenia, że znajdzie się spora grupa osób, która zacznie cenić sobie kontakty z zaświatami o wiele bardziej niż z ludźmi? Taka swoista alienacja.

Może ma się to zmienić, bo powoli stajemy się lepsi i nie musimy już tak cierpieć? Podobne pytanie można zadać w przypadku lekarstw. Czy nie jest łamaniem natury ich tworzenie? Przecież ludzie chorowali kiedyś, więc może powinni dalej chorować i cierpieć?

No racja, racja ^^

Myślę, że osoby krótko po śmierci bliskiej im osoby, zwłaszcza roztrzęsione i w depresji nie powinny mieć tego typu kontaktów. Można im pomagać inaczej, udzielać pomocy psychologicznej, a nawet takiej zwykłej, przyjacielskiej. A kontakt z duchami pozostawmy na czas, gdy odzyskają równowagę.

Hm... rozumiem. I dziękuję za zrozumienie :)
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 23 maja 2011, 08:18

Dzięki,LF.. :D Wyżej uszu juz mam "swiatłych"opinii i porad w rodzaju"po co ci to?","daj mu już spokój","przecież to grzech","kościół zabrania"etc.etc.Osoby wypowiadajace owe zdania nie mają pojęcia,czym jest strata dziecka i nie zdają sobie sprawy z tego,jak potrafią one zranić...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 23 maja 2011, 10:03

Sebastian pisze:

A to nie rodzi zagrożenia, że znajdzie się spora grupa osób, która zacznie cenić sobie kontakty z zaświatami o wiele bardziej niż z ludźmi? Taka swoista alienacja.

W pełni się zgadzam. Takie zagrożenie się pojawia i często jest oznaką fascynacji, czyli jednego ze stopni opętania. Dlatego też w spotkaniach mediumicznych powinni brać udział wyłącznie ludzie, którzy coś na ten temat już wiedzą (przynajmniej teoretycznie), a także ci, którzy swoim zaangażowaniem wykazują dobre chęci i zdrowe podejście do tematu.

Z tego też powodu myślę, że najzdrowsze jest podejście stosowane w zagranicznych ośrodkach spirytystycznych:

1) Nowe osoby biorą udział na początku w szkoleniach, kursach, wykładach, angażują się w działania charytatywne itp.

2) Ci, którzy przez jakiś czas uczestniczą w zajęciach z punktu 1) po pewnym czasie mogą zostać dopuszczone do szkoleń skierowanych typowo na kształtowanie zdolności medialnych, a także mogą uczestniczyć w spotkaniach mediumicznych na zasadzie obserwatorów.

3) Osoby kierujące spotkaniami będą miały za zadanie identyfikować osoby, które mogą negatywnie wpływać na ich przebieg.

4) Spotkania mediumiczne odbywają się z taką częstotliwością, by nie wpływać negatywnie na życie prywatne uczestników. Na początku będą się odbywały zapewne nie częściej niż raz na miesiąc. To o tyle istotne, że spotkania takie mogą być wyczerpujące. Zbyt częste ich organizowanie także może prowadzić do fascynacji, którą opisał Sebastian.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 23 maja 2011, 10:31

Właśnie po to,by nie popaść w nadmierna fascynacje(a potrafi to zafascynować,oj potrafi!)zaprzestałam "Świadomych podróży w niefizyczne światy" z Brucem Moenem.Na pytanie,jak bardzo prawdziwe były te doswiadczenia,nie potrafię odpowiedzieć.Nasuwa mi sie jednak mysl,że prawdziwość kontaktów za posrednictwem medium nieraz też jest bardzo trudna do zweryfikowania.Banały typu "twój syn miewa się dobrze i teskni"potrafią przekonac chyba tylko najbardziej spragnionych kontaktu.Gdyby zawsze mozna było liczyć na wiadomości jak te przekazywane przez Chico Xaviera,zawierajace datę i przyczynę śmierci,nazwiska krewnych a nawet znany tylko nielicznym pseudonim zmarłego....Z tym moze być trudno...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Ouija-Expert » 28 maja 2011, 11:30

Sebastian pisze:Często podkreśla się, że spotkania mediumiczne nie powinny być organizowane z czystej ciekawości, przekonania się "czy to naprawdę tak jest", chęci doświadczenia czegoś "mrocznego i niezwykłego" etc. Że powinni kierować chętnymi jakieś wyższe intencje.

Tylko jakie? Zdobywanie dalszej wiedzy? Nie to, żebym był leniwy/małostkowy/nieciekawy świata, ale kurczę! Czego jeszcze nowego można się dowiedzieć od Duchów, co już nie zostało opisane i opowiedziane? Ok, świat się zmienia, może jakieś "stare prawdy" mogłyby się uaktualnić. Ale grup spirytystycznych organizujących spotkania mediumiczne jest bardzo dużo! Czy faktycznie muszą to robić każde organizacje/towarzystwa zrzeszające spirytystów?

skoro nie znasz odpowiedzi a te pytania, nie polecam Ci tego typu praktyk. motywów popychających ludzi do kontaktów z duchami, jest tyle samo co ich samych. trzeba pamiętać, o należytym szacunku wobec przywołanego bytu. nigdy nie pytałem ducha np. o takie rzeczy jak "zwielokrotnienie dochodów" bądź "wygrana w totolotku" ponieważ wiem, że dla niego sprawy materialne takie jak bogacenie się (w sensie finansowym) są czystą abstrakcją. poza tym, staram się unikać kontaktów mających na celu dowiedzenia się jakichś rzeczy, które miałyby dla mnie owocować jakimiś korzyściami. jeżeli chodzi o mnie, najczęstszym powodem kontaktu z zaświatami jest sama możliwość obcowania z wyższym bytem i dowiedzenie się, w jaki sposób mogę mu pomóc. często dostaję konkretne polecenia, mające na celu pomoc (takie jak chociażby modlitwa, albo wsparcie w odbywaniu pokuty) jednak, również nie rzadko dostaję odpowiedzi typu "jeżeli chcesz pomagać innym, najpierw musisz pomóc sobie" co wykorzystuje jako wskazówki w moim rozwoju duchowym.

Sebastian pisze:Niemniej jednak w rozmowie z "przeciwnikiem spirytyzmu" nie wiem jakbym miał odpowiedzieć na takie wątpliwości.

Tym się nie przejmuj. Przeciwnik z samej definicji, nie ma Ci nic do zaoferowania poza negowaniem danej tezy wobec której się zadeklarował :) Szkoda czasu. Ja się rozwijam w innym kierunku, anty-spirytyści doskonalą swoje umiejętności "kontry", nie mamy ze sobą do czynienia i dzięki temu każdy jest zadowolony.
Ouija-Expert

Postautor: Voldo » 28 maja 2011, 14:50

Ouija-Expert pisze:możliwość obcowania z wyższym bytem i dowiedzenie się, w jaki sposób mogę mu pomóc

Hm, wg mnie jedno drugie wyklucza.
Duchy wyższe, jeśli to właśnie z nimi się kontaktujesz, są o wieeeeeele wyżej od nas w rozwoju i nie potrzebują naszej pomocy. To my potrzebujemy ich pomocy.
Naszej pomocy mogą potrzebować Duchy niższe, niedoskonałe (innymi słowy takie jak my sami)... One potrzebują modlitwy i wsparcia.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 28 maja 2011, 15:22

Może po prostu kolega źle sformułował zdanie, mało rozwiniętym duchom pomaga a od wyższych sam się uczy.

Branie każdego ducha jako wyższego bytu jest niemądre i groźne, bardzo łatwo można być oszukanym a nawet popaść w fascynację.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 28 maja 2011, 15:31

000Lukas000 pisze:Może po prostu kolega źle sformułował zdanie, mało rozwiniętym duchom pomaga a od wyższych sam się uczy.

Ouija-Expert pisze:możliwość obcowania z wyższym bytem i dowiedzenie się, w jaki sposób mogę mu pomóc

;)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ouija-Expert » 28 maja 2011, 22:55

błąd logiczny z mojej strony - mea culpa. jednak jak widzę doszliście do tego, o co mi chodziło.
Ouija-Expert

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi