PIES

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: PIES

Postautor: dlaczego » 07 lis 2010, 21:53

Allana Kardec wyjaśnia to w ten sposób:

"Prawdziwe życie tak samo człowieka jaki i zwierzęcia nie znajduje się w ciele fizycznym ani nie w jego przebraniach [formach]: znajduje się w inteligentnym zalążku który istnieje przed ciałem i po jego destrukcji. Ten zalążek potrzebuje fizycznego ciała aby rozwijać swą pracę przy wykorzystaniu prymitywnej materii. Ciało zużywa się w miarę wykonywania tej pracy, ale nie duch. Wręcz przeciwnie, za każdym razem duch wyłania się posiadając większą siłę, zdolności i jasność umysłu. Jakie znaczenie ma wówczas to, że duch zmienia fizyczne ciało jeśli nadal pozostaje tym samym duchem!: tak samo jak człowiek zmienia swoje ubrania sto razy w roku i nadal jest tym samym człowiekiem".

"Człowiek przechodzi przez pewien okres czasu w którym bardzo mało różni go od zwierzęcia. W początkowym okresie, zwierzęcy instynkt dominuje i wówczas zabijanie ma na celu zaspokojenie potrzeb materialnych. Następnie, instynkt zwierzęcy i poczucie moralności równoważą się. Wówczas człowiek jeszcze zabija ale już nie dla zdobycia pożywienia, ale aby zaspokoić swoją ambicję, dumę i potrzebę dominacji, które to jeszcze popychają go w kierunku destrukcji. Jednak w miarę jak poczucie moralności zwiększa się, wrażliwość wzrasta i potrzeba destrukcji zmniejsza się, zmierzając do przekształcenia się w coś obrzydliwego i do całkowitego zniknięcia: w tym czasie człowiek zaczyna odczuwać odrazę gdy patrzy na krew".

"Być może, ktoś powiedziałby że Bóg mógłby użyć innych środków, bez konieczności niszczenia się jednych istot przez drugie. Jeśli jednak w Jego dziele [stworzenia] wszystko jest mądrością, musimy przypuszczać że ta mądrość również w tym aspekcie nie może mieć defektów: jeśli czegoś nie rozumiemy, to zapewne z powodu niskiego poziomy naszego rozwoju. Jednak powinniśmy próbować odnaleźć sens, stawiając sobie na celu następujące założenie: Bóg musi być nieskończenie sprawiedliwy i dobry. Wobec tego, szukajmy we wszystkim jego sprawiedliwości i dobroci, i pochylmy głowy przed tym co przekracza możliwość naszego zrozumienia".
dlaczego

Postautor: cthulhu87 » 07 lis 2010, 21:57

Musimy mieć świadomość, że chwila cierpienia a nawet pojedyncze życie ziemskie to mniej niż mrugnięcie okiem wobec wiecznego rozwoju. Wszystko to robi wrażenie, ale gdy patrzymy z bliska, natomiast z pewnego dystansu widać nieskończenie długi łańcuch kolejnych wcieleń, wobec których niknie wszelkie cierpienie.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 07 lis 2010, 22:12

Czesto wydaje mi sie, ze pierwotni ludzie np. Aborygeni czy Indianie z Ameryk sa duzo lepszymi ludzmi od tych tzw cywilizowanych. Szanuja przyrode i maja swoje zasady, ktore odczuwaja sercem nie tylko rozumem. Natomiast najgorsze bestialstwa sa czynione przez rozwinietych cywilizacyjnie ludzi. W XX wielu chrzescijanie stworzyli systemy totalitarne. Rasizm to takze wynalazek tych "cywilizowanych"...

No nie wiem,...niby ludzkosc kroczy naprzod ale w Iranie nadal sie ludzi kamieniuje.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: forrest » 07 lis 2010, 22:43

Luperci Faviani pisze:Skoro według spirytyzmu zwierzęta animowane są przez dusze, które kiedyś staną się ludzkimi,.

Podaj proszę wypowiedzi Duchów, które by tak twierdziły.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: sigma » 07 lis 2010, 22:52

No, ciekawe. Wydawało mi się że w rozdziale XI Księgi Duchów Trzy Królestwa > Zwierzęta i człowiek znajdują się takie wypowiedzi ale nie znalazłem ...
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Luperci Faviani » 07 lis 2010, 23:01

forrest pisze:
Luperci Faviani pisze:Skoro według spirytyzmu zwierzęta animowane są przez dusze, które kiedyś staną się ludzkimi,.

Podaj proszę wypowiedzi Duchów, które by tak twierdziły.

"Księga Duchów" nie porusza tego tematu, ale mówił o tym, między innymi, Divaldo Franco. Dodam, że wielu ezoteryków podziela tę opinię.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Voldo » 07 lis 2010, 23:49

sigma pisze:No, ciekawe. Wydawało mi się że w rozdziale XI Księgi Duchów Trzy Królestwa > Zwierzęta i człowiek znajdują się takie wypowiedzi ale nie znalazłem ...

We wspomnianym rozdziale jest mowa o tym, iż Duch zwierzęcia nie może stać się Duchem człowieka.

597. Skoro zwierzęta mają inteligencję, która daje im okreśœloną wolność działania — to czy istnieje w nich zasada niezależna od materii?
„Tak; i żyje ona nadal po œśmierci ciała”.
— -Czy zasadą tą jest dusza podobna do ludzkiej?
„Jeœli chcecie, to także jest to dusza; zależy to jednak od sensu, który przypisuje się temu słowu; dusza ta jest niższej kategorii niż ludzka. Pomiędzy duszą zwierzęcia i człowieka jest tak wielki dystans, jak pomiędzy człowiekiem a Bogiem”.
598. Czy dusza zwierzęcia zachowuje po œśmierci swą indywidualność i œwiadomoœæ?
„Swą indywidualnoœść — tak, lecz nie œwiadomoœæ własnego ja. Życie umysłowe pozostaje w stanie uœpienia”.
599. Czy dusza ta ma możliwoœść wyboru reinkarnowania się w ciele takiego czy innego zwierzęcia?
„Nie; nie posiada bowiem wolnej woli”.
(...)
605. (...)
— -Czy w związku z tym, poza niedoskonałościami moralnymi, których Duch musi się wyzbyć, ma on jeszcze do zwalczenia wpływ materii?
„Tak; im słabiej jest rozwinięty, tym silniejsze są związki Ducha z materią; czyż tego nie zauważacie? Nie, człowiek nie ma dwóch dusz; dusza jest zawsze jedna w jednej istocie. Dusze zwierząt i ludzi różnią się, dlatego też nie jest możliwe, by dusza człowieka animowała ciało zwierzęcia i odwrotnie.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 08 lis 2010, 01:14

Gdybyśmy podważyli możliwość ewolucji duszy zwierzęcej w ludzką, stanęlibyśmy przed absurdalnymi pytaniami typu: czy homo eructus jest jeszcze zwierzęciem czy już człowiekiem? Czy gdyby przenieść w czasie australopiteka do naszych czasów i zabić go, odpowiadalibyśmy przed prawem jak za zabójstwo człowieka czy zwierzęcia?
Jesteśmy produktem ewolucji w wymiarze materialnym - absurdem jest podważanie jej w wymiarze duchowym.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 08 lis 2010, 01:31

Dla mnie oczywiste jest,ze zwierzeta a nawet rosliny posiadaja dusze, ktora ewoluuje i zdobywa coraz wyzsza swiadomosc. Wszystko co zyje musi miec dusze bo tylko duch ozywa materie.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 08 lis 2010, 17:16

Nikita pisze:Dla mnie oczywiste jest,ze zwierzeta a nawet rosliny posiadaja dusze, ktora ewoluuje i zdobywa coraz wyzsza swiadomosc.

Dusze która w końcu stanie się ludzką?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi