BACKMASKING - DZIEŁO SZATANA?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: BACKMASKING - DZIEŁO SZATANA?

Postautor: atalia » 02 sie 2010, 15:41

Dla mnie sprawa jest dość prosta...dlaczego ludzie tak upieraja się przy istnieniu szatana?Ponieważ całe zło tego świata można na niego scedować,ot,co...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: vinitor » 02 sie 2010, 18:59

Nawet w biblii jest napisane, że szatan to zły anioł. Anioł jest duchem.Spirytyzm ma zatem rację, że diabła należy utożsamiać ze złym Duchem i wcale się tutaj nie myli.
Jeżeli człowiek popełnia zło, to należy on do niego i on za nie odpowiada a nie zły Duch.
Gdy kierowca samochodu spowoduje wypadek, to wina jest po stronie kierującego a nie samochodu. Ostateczna decyzja zawsze należy do człowieka, chyba że nie jest przy zdrowych zmysłach. Szatan jest usprawiedliwieniem dla słabych i bezwolnych i mają być tego świadomi. Muszą więc nad sobą pracować a nie zwalać winę na siły diabelskie i zacząć wreszcie dostrzegać swoje słabości i im zapobiegać.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: konrad » 02 sie 2010, 19:20

Istnienie szatana jest w sumie sprytnym wyjaśnieniem dla ludzi i wytłumaczeniem naszych błędów.

Pamiętam, jak w przedszkolu narozrabiałem kiedyś i pani kazała mi wyjaśnić, dlaczego zrobiłem źle. Nie było to łatwe, ale w końcu wymyśliłem wytłumaczenie i powiedziałem: "Narozrabiałem, bo szatan mnie skusił". Proste, prawda? Szatan jest przyczyną całego zła. My jesteśmy niewinni i mu ulegamy... Ale tak naprawdę jest inaczej... Przyczyna zła leży w nas. To my jesteśmy niedoskonali i popełniamy błędy. No ale łatwiej zwalić na szatana i czekać na zbawienie niż ciężko pracować nad swoim rozwojem i nad korygowaniem swoich błędów ;)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: forrest » 02 sie 2010, 20:13

Edit:
Proponuję przenieść wątek do działu "humor".
Ostatnio zmieniony 03 sie 2010, 08:02 przez forrest, łącznie zmieniany 1 raz
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: vinitor » 02 sie 2010, 20:26

konrad pisze:Istnienie szatana jest w sumie sprytnym wyjaśnieniem dla ludzi i wytłumaczeniem naszych błędów.

Przynajmniej w tym całkowicie się zgadzamy.Gdyby Kościół i każdy człowiek tak podchodził do tego zagadnienia, miałoby to większy sens i szansę na sukces w dziele naprawczym w gąszczu słabości pogrążających ludzi w chaosie zła. Można by sądzić, że jest to celowe i przewrotne, bowiem człowiek grzeszny traci energię i chęć zapanowania nad swoimi paskudnymi cechami, ponieważ diabeł, siła nieczysta wszystko zepsuje. Z człowieka robi się niedojdę i słabeusza który żyje po to, żeby ulegał złym mocom. Zbyt mało mówi się o pracy nad sobą, wskazując co i jak należy robić. Jeżeli nawet coś z tego ujrzy światło dzienne, staje się słabiutkim tłem ludzkich poczynań. Wystarczy systematycznie uświadamiać sobie, że mogę i chcę być lepszym, pożytecznym, dającym się lubić sąsiadem, współpracownikiem, kolegą, przechodniem, po prostu starającym upodabniać się do istoty podobającej się swojemu stwórcy.
.......................................................
" Rzeka prawdy płynie korytem błędów."
Rabindranath Tagore
Awatar użytkownika
vinitor

Postautor: forrest » 02 sie 2010, 20:37

Edit:

Mówiąc na poważnie, myślę, że ciekawe przemyślenia na psychologiczną stroną poruszonej tu kwestii - jeżeli wolno mi to tak nazwać - przedstawił Raymond A. Moody w książce zatytułowanej "Kto się śmieje ostatni".

http://www.youtube.com/watch?v=oQKhUOsp ... re=related
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi