Spirytyzm a inne nurty ezoteryczne - czy są zgodności?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Spirytyzm a inne nurty ezoteryczne - czy są zgodności?

Postautor: lilo » 16 lis 2008, 14:05

konrad pisze:często słowa w danym języku łączą się z różnymi skojarzeniami

To bardzo istotne spostrzeżenie. Jul przedstawił nam kolejno definicję spirytyzmu, ezoteryki, okultyzmu. Jednak ile definicji poszczególnych pojęć posiada każda nauka. Ile z nich jest nie szczególnie trafnych. A zasady racjonalnego rozumowania niejednokrotnie podpowiadają nam, że wyjęcie z wielu definicji poszczególnych fragmentów stworzy jedną najbardziej przyjętą w społeczeństwie. Sama kiedy wspominam studia, nasuwa mi się na myśl wiele definicji poszczególnych pojęć; winy, normy, kary itp. z których większość mijała (nie do końca oddawała) się z powszechnie przyjętym znaczeniem. Na pewno i Wy macie takie spostrzeżenia. Ktoś tworzy teorię która jest bardziej subiektywna niż obiektywna. Chce zaznaczyć swoje odrębne zdanie w stosunku do dysputanta. Osobiście uważam, że przyjęte zwyczajowo znaczenia pojęć są jakimś filtrem dla sztucznie stworzonych definicji. Chcę więc walczyć z poglądami, definicjami, które określają spirytyzm jako coś więcej niż nauka o nieco niekonwencjonalnych (na obecnym etapie rozwoju cywilizacyjnego) metodach badawczych. Dokąd w mentalności społecznej trwa postrzeganie spirytyzmu jako czegoś więcej niż nauki- nie daj Boże quasi religii czy sekty, nie powiedziałabym o sobie że jestem spirytystą. Dodatkowa przyczyna, dla której nie powiem "jestem spirytystą" - to fakt, iż uważam, że to pojęcie należy się profesjonalistom. To tak jakby powiedzieć "jestem lekarzem, informatykiem, prawnikiem". Puki co wolę mówić o sobie "wierzę w istnienie Boga, duszy, świata duchowego pierwotnego w stosuku do materialnego, reinkarnację gdyż wydaje mi się w pełni uzasadniać Bożą sprawiedliwość itp." - w ten sposób znajduję zrozumienie, gdyż b. wiele osób podziela te poglądy. Mówiąc jestem spirytystą (czego nie czuję patrz jw.) naraziłabym się z góry na traktowanie z przymróżeniem oka, a tak kolejka do czytania mojego egzemplarza KD jest kilkunasoosobowa... Tak naprawdę wszystkich nas to intersuje, jednych bardziej drugich mniej i wewnętrzny głos podpowiada, że po śmierci coś jest :)
"Na poczatku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.(...)
W Nim było życie, a życie było światłością ludzi, a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła."
Awatar użytkownika
lilo

Postautor: Sinsemilla777 » 16 lis 2008, 15:13

Ja się wybieram na wykład w Krakowie :) Nie udało mi się dotrzeć do Warszawy 8 llistopada, jednak już zarezerwowałam sobie czas na 4 grudnia :)
Awatar użytkownika
Sinsemilla777

Postautor: Jul » 18 lis 2008, 09:57

Konrad, masz oczywiście rację, że skojarzenia są nieodłączne od słów i najprecyzyjniejsza definicja nic nie pomoże, jeśli ktoś ma zakodowane w umyśle takie, a nie inne odbieranie danego pojęcia.
Myślę, że zarówno pojęcie spirytyzmu jak i okultyzmu zostało trochę "skrzywdzone" przez jego przeciwników, przede wszystkim apologetów kościelnych. O ile jednak w pierwszym przypadku termin ten wydaje mi się "czystszy moralnie", to w drugim już nie do końca. Istnieli jednak naprawdę okultyści nie zajmujący się swoim rozwojem moralnym, wykorzystujący czarnomagiczne praktyki (chociaż i tu nie warto popadać w stereotypy, część z nich także kładzie nacisk na etykę, szczególnie Ci starsi). Spirytyzm wydaje się mniej uwikłany moralnie, chyba, że mamy na myśli tych spirytystów afrykańskich czy karaibskich, ale wydaje mi się, że to nie jest chyba jednak [i]mainstream["/i] spirytyzmu. Dlatego unikałbym łączenia tych nurtów (w sensie semantycznym). Lepiej jednak brzmi "jestem spirytystą", niż "jestem okultystą", jeśli już szukać jakiejś tożsamości światopoglądowej.
Słowo "ezoteryka" może się istotnie kojarzyć z kiczowatymi wróżkami, po części dlatego chyba, że jest często umieszczane w szyldzie bądź opisie wielu sklepików z książkami i akcesoriami magicznymi. Jest najpojemniejsze, ale też najmniej mówiące. Stwierdzenie "jestem ezoterykiem" może równie dobrze oznaczać, że "jestem ufologiem", "jestem radiestetą" albo "jestem astrologiem". Słowo to więc chyba jednak nie jest przydatne na dłuższą metę.
Bardzo by mnie cieszyło, gdyby kiedyś w Polsce odbiór społeczny spirytyzmu był przynajmniej w połowie tak pozytywny jak w Brazylii.

lilo pisze:Jednak ile definicji poszczególnych pojęć posiada każda nauka. Ile z nich jest nie szczególnie trafnych. A zasady racjonalnego rozumowania niejednokrotnie podpowiadają nam, że wyjęcie z wielu definicji poszczególnych fragmentów stworzy jedną najbardziej przyjętą w społeczeństwie (...) Osobiście uważam, że przyjęte zwyczajowo znaczenia pojęć są jakimś filtrem dla sztucznie stworzonych definicji.

Przyznaję oczywiście częściowo rację. Nauka ma wiele różnych interpretacji pojęć, które nie są zbyt nośnie społecznie. Zresztą taka etymologia, pokazuje jak często zmienia się znaczenie jakiegoś słowa, im dalej jest od jego powstania. Na przykład greckie słowo theoria oglądało pierwotnie "oglądanie". Dziś z tym słowem kojarzy się raczej coś właśnie abstrakcyjnego, czego się nie ogląda, a tworzy w umyśle. Pomimo to jestem jednak za tym, żeby próbować tworzyć takie mniej lub bardziej udane definicje pojęć, także będących w użyciu w środowisku ezoterycznym. Dlatego, że czym innym jest wiedza potoczna (gdzie jest większa dowolność i plastyczność interpretacji danego pojęcia, ale mniejsza głębia), a czym innym wiedza naukowa (gdzie jest mniejsza dowolność tych interpretacji, ale większa głębia). Ta dwa rodzaje wiedzy nie muszą ze sobą stać w konflikcie. W istocie wiedza potoczna jest przecież inspiracją dla nauki, a przecież za naukę chce takze uchodzić spirytyzm.
Stwierdzenie, że przyjęte zwyczajowo znaczenie pojęć ma być filtrem dla bardziej teoretycznych pojęć wydaje mi się do przyjęcia, ale właśnie jako inspiracja, a nie ograniczenie. Dlatego, że często większość nie ma racji, czasami przyjęte zwyczajowo postrzeganie jakiegoś słowa jest steretypowe i nieprawdziwe. Przecież tak jest właśnie w przypadku słowa "spirytyzm". Tak jak pisałaś, nie postrzega się w Polsce tego zjawiska nadal, tak jak się powinno postrzegać. Nie można więc całkowicie przyjmować tego co się myśli potocznie, trzeba czasami spróbować stworzyć jakąś precyzyjniejszą i wolną od wartościowania definicję, nawet jeśli próby takie są niekiedy karkołomne.

lilo pisze:Tak naprawdę wszystkich nas to intersuje, jednych bardziej drugich mniej i wewnętrzny głos podpowiada, że po śmierci coś jest

Tak, rzeczywiście każdy ma mniej lub bardziej zainteresowanie tymi rzeczami. Chyba dlatego, że każdy intuicyjnie wie, że tego nie uniknie, nauka jak dotąd nie wynalazła "genu nieśmiertelności". Śmierć jest nieunikniona - jest doświadczeniem czekającym na kazdego, a więc także perspektywa przekonania się jak to jest na tamtym świecie.
Jul

Postautor: Hansel » 26 lip 2015, 18:18

konrad pisze:Co ciekawe, wiele zjawisk, o których mówili 150 lat temu spirytyści, odnajduje potwierdzenie w obecnej nauce.
Np które konkretnie ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 26 lip 2015, 19:10

Hansel pisze:
konrad pisze:Co ciekawe, wiele zjawisk, o których mówili 150 lat temu spirytyści, odnajduje potwierdzenie w obecnej nauce.
Np które konkretnie ?

Wydaje mi się, że byłyby to np.:

1. Ewolucja życia na ziemi (w latach 50. XIX wieku panowało jeszcze powszechne przekonanie, że gatunki zwierząt zostały stworzone gotowe na Ziemi i choć pojawiały się tu i ówdzie pierwsze poważne idee ewolucyjne, dopiero prace Darwina i Wallace'a przyniosły szerszą akceptację tych poglądów)

2. Nieistnienie próżni absolutnej - o czym mówi współczesna nauka, a co było uznawane za nieprawdziwe w XIX wieku (patrz odpowiedź na pyt. 36 w KD)

3. Istnienie materii w stanach bardziej subtelnych niż znane ówczesnej nauce - zob. pytanie i odpowiedź nr 22 w KD.
W czasach Kardeca oczywiście wiedza o najmniejszych strukturach świata materii była znikoma w porównaniu do tego, co znamy obecnie.

4. Istnienie planet innych niż te okrążające Słońce - istnienie pierwszych planet pozasłonecznych potwierdzono dopiero pod koniec XX wieku

Wydaje mi się, że coś się jeszcze może znaleźć, ale tyle na razie pamiętam. Trzeba mieć jednak na uwadze, że w kodyfikacji Kardeca są też błędy, które wynikały prawdopodobnie z niemożliwości pełnej oceny otrzymywanych komunikatów, co wynikało z ograniczeń w wiedzy przyrodniczej.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 26 lip 2015, 22:10

cthulhu87 pisze:Trzeba mieć jednak na uwadze, że w kodyfikacji Kardeca są też błędy
Jakie konkretnie ?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2015, 22:13 przez Hansel, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 26 lip 2015, 22:13

Hansel pisze:Jakie konkretnie ?

A to akurat było wielokrotnie wałkowane na forum. Miłego szukania :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 26 lip 2015, 22:14

cthulhu87 pisze:A to akurat było wielokrotnie wałkowane na forum. Miłego szukania :)
Nie bądz taki żuć linka...
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi