spirytyzm a patriotyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: spirytyzm a patriotyzm

Postautor: Adeptus » 06 maja 2010, 16:20

cthulhu87 pisze:Uwielbiasz wszystko kontestować i wszystko wydaje ci się proste. A jednak takie nie jest. Powiedz, dlaczego masz taką postawę wobec życia?
Bo wszystko jest naprawdę proste. Trzeba patrzyć na wszystko z całą prostotą ducha, a nic nie będzie dla ciebie tajemnicze/niewiadome/skomplikowane.

konrad pisze:Wydaje mi się, że nie znasz jeszcze na tyle filozofii spirytystycznej, by wypowiedzieć się tu tak kategorycznie. O wiele lepiej byłoby napisać "Nie wiem" albo "W książkach spirytystycznych, które przeczytałem, nic na ten temat nie znalazłem"... Spirytyzm jest dość obszerną dziedziną, więc chyba nikt na świecie nie mógłby wypowiedzieć się aż tak kategorycznie.
Ja mogę. Wszystko na czym bazujecie to zbiór poukładanych literek, które nijak (chyba polubię to słowo ;)) mają się do rzeczywistości. Ufacie bezgranicznie istotom, którym w żadnym wypadku nie można zaufać. Otwieracie się na energie i istoty, których nie znacie... dla mnie to strzelanie sobie w kolana. Wszystkie odpowiedzi są wewnątrz was, nie potrzebujecie nikogo i niczego, by je poznać.
Awatar użytkownika
Adeptus

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2010, 16:28

Adeptus pisze:
cthulhu87 pisze:Uwielbiasz wszystko kontestować i wszystko wydaje ci się proste. A jednak takie nie jest. Powiedz, dlaczego masz taką postawę wobec życia?
Bo wszystko jest naprawdę proste. Trzeba patrzyć na wszystko z całą prostotą ducha, a nic nie będzie dla ciebie tajemnicze/niewiadome/skomplikowane.

konrad pisze:Wydaje mi się, że nie znasz jeszcze na tyle filozofii spirytystycznej, by wypowiedzieć się tu tak kategorycznie. O wiele lepiej byłoby napisać "Nie wiem" albo "W książkach spirytystycznych, które przeczytałem, nic na ten temat nie znalazłem"... Spirytyzm jest dość obszerną dziedziną, więc chyba nikt na świecie nie mógłby wypowiedzieć się aż tak kategorycznie.
Ja mogę. Wszystko na czym bazujecie to zbiór poukładanych literek, które nijak (chyba polubię to słowo ;)) mają się do rzeczywistości. Ufacie bezgranicznie istotom, którym w żadnym wypadku nie można zaufać. Otwieracie się na energie i istoty, których nie znacie... dla mnie to strzelanie sobie w kolana. Wszystkie odpowiedzi są wewnątrz was, nie potrzebujecie nikogo i niczego, by je poznać.

Adeptus, skoro nie wiesz o czym mówisz, skąd te kategoryczne, negatywne oceny bez pokrycia? Ignorancja jest to brak wiedzy z jakiejś dziedziny, a wypowiadając się o spirytyzmie bez elemenarnej wiedzy prezentujesz tę właśnie postawę.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Leszek » 06 maja 2010, 18:31

Adeptus pisze:Ja mogę. Wszystko na czym bazujecie to zbiór poukładanych literek, które nijak (chyba polubię to słowo ;)) mają się do rzeczywistości. Ufacie bezgranicznie istotom, którym w żadnym wypadku nie można zaufać. Otwieracie się na energie i istoty, których nie znacie... dla mnie to strzelanie sobie w kolana. Wszystkie odpowiedzi są wewnątrz was, nie potrzebujecie nikogo i niczego, by je poznać.

Czemu tym istotom nie można ufać? Skąd to wiesz, poprzyj swoje słowa argumentami. Pisać można różne rzeczy ale żeby jeszcze za tym szły konkrety. Mówisz że odpowiedzi są wewnątrz nas, a czy wiesz co jest w każdym człowieku? Dusza, a dusza to jest duch wcielony. Dziękuję za uwagę.
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: atalia » 06 maja 2010, 20:45

"Nijak,nikt nikogo,niczego"-co za rozbudowany leksykon i semantyka,że nie wspomne już o bogactwie zastosowanych figur retorycznych tudzież środków stylistycznych.
Klękajcie narody-ani chybi jakiś Nobel w dziedzinie literatury nam się tu szykuje. ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 06 maja 2010, 21:12

Adeptus pisze:Wszystko na czym bazujecie to zbiór poukładanych literek, które nijak mają się do rzeczywistości.

Ale ten "zbiór poukładanych literek" jak to ładnie powiedziałeś, jest zgodny z LOGIKĄ.

atalia pisze:rozbudowany leksykon i semantyka,że nie wspomne już o bogactwie zastosowanych figur retorycznych tudzież środków stylistycznych.

Normalnie zgięło mnie po przeczytaniu tego zdania ;)
Pięknie napisane :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Adeptus » 23 maja 2010, 20:56

Leszek pisze:Czemu tym istotom nie można ufać? Skąd to wiesz, poprzyj swoje słowa argumentami. Pisać można różne rzeczy ale żeby jeszcze za tym szły konkrety. Mówisz że odpowiedzi są wewnątrz nas, a czy wiesz co jest w każdym człowieku? Dusza, a dusza to jest duch wcielony. Dziękuję za uwagę.
Nie jesteś duszą.
Dlaczego nie można ufać? Sprawdź siebie, jakie emocje w tobie panują. Jeżeli widząc katolika/kościół czujesz odrazę czy obrzydzenie to już znaczy, że dałeś się nabrać.

Voldo pisze:Ale ten "zbiór poukładanych literek" jak to ładnie powiedziałeś, jest zgodny z LOGIKĄ.
Co ma logika do świata duchowego?

atalia pisze:rozbudowany leksykon i semantyka,że nie wspomne już o bogactwie zastosowanych figur retorycznych tudzież środków stylistycznych.

Normalnie zgięło mnie po przeczytaniu tego zdania ;)
Pięknie napisane :)
Taa, jak nie ma nic do powiedzenia, jak brakuje argumentów to próbuje się ośmieszyć mówcę. Typowe.
Awatar użytkownika
Adeptus

Postautor: Voldo » 23 maja 2010, 22:57

Adeptus pisze:Taa, jak nie ma nic do powiedzenia, jak brakuje argumentów to próbuje się ośmieszyć mówcę. Typowe.

A któż tu próbuje ośmieszyć mówcę?
I w którym momencie?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 24 maja 2010, 06:50

Adeptus pisze:...Sprawdź siebie, jakie emocje w tobie panują. Jeżeli widząc katolika/kościół czujesz odrazę czy obrzydzenie to już znaczy, że dałeś się nabrać
...

Sprawdziłem gruntownie. Nie czuję odrazy ani obrzydzenia.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: atalia » 24 maja 2010, 07:53

Dziwne,ale ja tez nie.A czasem nawet uczestniczę w mszy! ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Adeptus » 11 cze 2010, 19:24

Obrzydzenie to stadium 'agonalne'. Ostatni sygnał 'jeszcze możesz zawrócić'.

Wcześniejsze sygnały to odrzucanie Pisma, negowanie jego prawdziwości, niszczenie wiary innych ludzi, negowanie boskości Jezusa, nabijanie się z ludzi wierzących, uciekanie do praktyk pogańskich, wiara w zabobony, praktyka okultystyczna...
Awatar użytkownika
Adeptus

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi