Czy zło zawsze rodzi zło?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Czy zło zawsze rodzi zło?

Postautor: Ryszard » 02 sie 2017, 20:50

Pawełek pisze:Sam zatem widzisz, że nie zawsze matka kocha swoje dziecko nawet gdy je urodzi.

Ryszard pisze:Bóg wybacza każdemu, tak tutaj wyczytałem, więc nic im nie grozi, mogą czynić zło do woli.

To, że Bóg wybacza, nie znaczy, że obejdzie się bez konsekwencji za złe czyny ;)

Pawle.
Jak napisałem , to nie matki, nie wiem jak określić takie coś.
Konsekwencje , przekonałby mnie piorun który, wymierza "sprawiedliwość"
Grzeszę pychą porównując się z tymi złymi , podłymi ludźmi .
Nawet gwiazdy płaczą z tym, kto płacze w nocy.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: OneNight » 02 sie 2017, 20:53

matka jest wstępną krewną pierwszego stopnia w linii prostej, od którego dziecko pochodzi bezpośrednio.

I tyle w temacie nazewnictwa.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 02 sie 2017, 20:56

Ryszard pisze:Pawle.
Jak napisałem , to nie matki, nie wiem jak określić takie coś.

Miałem na myśli, że każda kobieta która urodzi dziecko jest teoretycznie matką. W praktyce to jak sam widzisz, różnie wygląda.

Ryszard pisze:Konsekwencje , przekonałby mnie piorun który, wymierza "sprawiedliwość"

Każdy otrzyma takie konsekwencje, na jakie zasłużył. O to bać się nie musisz.

Ryszard pisze:Grzeszę pychą porównując się z tymi złymi , podłymi ludźmi .

Co masz na myśli?
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Ryszard » 02 sie 2017, 21:07

.[/quote]
Co masz na myśli?[/quote]

To że nie jestem złym człowiekiem, porównując sie z tymi których "przypadki" zacytowałem.
Czyż nie jest pychą przekonanie, ze jest się kimś dobrymi prawym oraz wytykanie innym, że takimi nie są ?
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: Pawełek » 02 sie 2017, 21:24

Ryszard pisze:Czyż nie jest pychą przekonanie, ze jest się kimś dobrymi prawym oraz wytykanie innym, że takimi nie są ?

Myślę, że jeśli jest to fałszywe przekonanie - to tak, jest pyszne. Wytykanie natomiast palcami ludzi którzy czynią zło jest niegrzeczne niezależnie od tego, czy jesteśmy dobrymi ludźmi czy nie. Powinniśmy chociaż próbować nieść takim ludziom wsparcie.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Ryszard » 02 sie 2017, 21:33

Pawełek pisze:
Ryszard pisze:Czyż nie jest pychą przekonanie, ze jest się kimś dobrymi prawym oraz wytykanie innym, że takimi nie są ?

Myślę, że jeśli jest to fałszywe przekonanie - to tak, jest pyszne. Wytykanie natomiast palcami ludzi którzy czynią zło jest niegrzeczne niezależnie od tego, czy jesteśmy dobrymi ludźmi czy nie. Powinniśmy chociaż próbować nieść takim ludziom wsparcie.

Wsparcie wyrodnym matkom, wparcie okrutnym dzieciom ?
Jestem grzesznikiem, nie potrafię. :(
Umiem tłumic złość, wściekły zawodnik z reguły ze mną przegrywał.
Awatar użytkownika
Ryszard

Postautor: Pawełek » 02 sie 2017, 23:14

Ryszard pisze:Wsparcie wyrodnym matkom, wparcie okrutnym dzieciom ?

Tak. Powinniśmy nieść im pomoc i wsparcie, pokazać że to nie tędy droga. Każdy z nas popełnia błędy, jednak każdy powinien mieć szansę na naprawienie szkód, jakie by one wielkie nie były. Na tym polega boska sprawiedliwość. Powinniśmy takim ludziom pokazać drogę, by mogli stać się lepszymi ludźmi. Nie powinniśmy nimi gardzić i się nimi brzydzić, bo to jedynie zbłąkane dusze, które szukają drogi do domu. Nam również nie raz się to zdarza - czy chcielibyśmy by się wtedy od nas inni odwrócili?

Ryszard pisze:Jestem grzesznikiem, nie potrafię. :(

To jest bardzo trudne do osiągnięcia, mało kto ma w sobie tyle miłości i miłosierdzia by mieć siły coś takiego uczynić. Jeśli nie jesteśmy w stanie pomóc takiej osobie, to spróbujmy chociaż ignorować taką osobę, aby nie dolewać oliwy do ognia.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: fruwla » 03 sie 2017, 09:16

Pawełek pisze:Wytykanie natomiast palcami ludzi którzy czynią zło jest niegrzeczne
Powinniśmy chociaż próbować nieść takim ludziom wsparcie.

Taaaa, z ludzmi czyniacymi zlo powinnismy sie w ogole obchodzic bardzo delikatnie, zeby ich przypadkiem nie urazic :!:
Niesc wsparcie..... a moze w postaci paczek zywnosciowych do wiezienia ;)
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

Postautor: Pawełek » 03 sie 2017, 09:33

fruwla pisze:Taaaa, z ludzmi czyniacymi zlo powinnismy sie w ogole obchodzic bardzo delikatnie, zeby ich przypadkiem nie urazic :!:

Mhm, myślę że to zależy od wielkości zła. Powinniśmy zwrócić uwagę komuś kto źle czyni - z tym się zgadzam - tylko napisałem o wytykaniu, czyli ciągłym mu to wypominaniu. Gdyby nam ktoś wytykał błąd popełniony sprzed kilkunastu lat, który zdołaliśmy już naprawić to raczej by to nas trochę uraziło (tak podejrzewam). A Ty co o tym myślisz?

fruwla pisze:Niesc wsparcie..... a moze w postaci paczek zywnosciowych do wiezienia ;)

Jeśli trafili słusznie do więzienia - to się w pełni zgadzam :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: fruwla » 03 sie 2017, 09:35

Jestes wrazliwa Dusza Pawelek :)
" Punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia "
fruwla

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi