Sokrates i Eutyfron

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sokrates i Eutyfron

Postautor: OneNight » 14 maja 2017, 11:15

Wydaje mi się, że nie można patrzeć zero- jedynkowo

Komputery kwantowe mają możliwość wykorzystywania superpozycji kwantów - mogą one jednocześnie przyjmować wiele pozycji. Klasyczne komputery przyjmują albo 0 albo 1, natomiast kwantowe komputery mogą przyjąć zarówno 0 jak i 1. Nazywa się to chyba kubitem, ale nie jestem pewien. Czyli można patrzeć zero-jedynkowo. Po prostu coś może być np. zarówno złe jak i dobre ;)
Awatar użytkownika
OneNight

Re: Sokrates i Eutyfron

Postautor: Marzyciel » 15 maja 2017, 16:29

Zabijaj- nie zabijaj, to dla mnie zupełnie zero-jedynkowe. Nie widzę miejsca na rozmycie.
To w co kto wierzy i jakie wyznaje wartości jest bardzo ważne, ja jednak za najwazniejsze
uznaję działanie według woli i w taki tez sposób funkcjonuję. Staram się nie działać na
niekorzyść innych, słowem, myślą i czynem, ponieważ uznaję że skoro życie ma wspólną podstawę
to takie działanie, byłoby działaniem na własną niekorzyść. Nie chciałbym również, by ktoś
działał na moja niekorzyść, jednak nie oczekuję tego od innych. To podejście nie ma nic
wspólnego z moim podejściem do Boga.
Jeśli chodzi o przykład który podałem, to specjalnie sprecyzowałem wybory, żeby uniknąć rozmycia,
w stylu "w życiu różnie bywa". O tym wiem i jeśli dałoby się uratować niewinnych przed przemoca
bez krzywdzenia kogokolwiek, to gdzie tu dylemat? Zgadzam się również że w każdej sytuacji
trzeba dążyć do minimalizacji strat. Jednakże tu wybór był prosty, a właściwie go nie było,
ponieważ decyzja o śmierci którejś z osób w przykładzie już nie należy do nas. Wybór bezczynności
jest moralnie wątpliwy, więc podkreślająć że śmierć to jedyny wybór, decyzja jest oczywista,
zresztą tak samo jak odpowiedzialność.
Sed fugit interea, fugit irreparabile tempus.
Awatar użytkownika
Marzyciel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi