Co według was Stwórca miał na celu w kwestii pozytywnych...

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Co według was Stwórca miał na celu w kwestii pozytywnych

Postautor: Pawełek » 19 gru 2016, 22:42

damianosr3 pisze:Dobrze ze ten temat byl poruszany moim zdaniem bog nie byl idealny,

Gdyby bóg nie był idealny to nie mógłby być bogiem.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: damianosr3 » 19 gru 2016, 22:43

A jednak moze byc :-)

Wysłane z mojego Metal przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
damianosr3

Postautor: 1Prawda1 » 19 gru 2016, 22:50

Zgadzam się damianosr3. Wizja twórcy nieidealnego jest dla niektórych ciężka do pojęcia. To, że siła twórcza potrafi formować materię według Jej upodobań, to nie znaczy, że nie ma Ona ograniczeń.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 19 gru 2016, 23:05

1Prawda1 pisze:Zgadzam się damianosr3. Wizja twórcy nieidealnego jest dla niektórych ciężka do pojęcia. To, że siła twórcza potrafi formować materię według Jej upodobań, to nie znaczy, że nie ma Ona ograniczeń.

Ale piszesz o wyglądzie, a ten nie idzie wcale w parze ze świadomością i z cechami charakteru danej istoty. Zatem to ich wolna wola rozwoju duchowego doprowadza do kwestii pozytywnych, lub negatywnych w tym.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 19 gru 2016, 23:08

Po pierwsze danut, nie do końca rozumiesz mój temat, co nie znaczy, że mam zamiar Cię do niego zniechęcić. Po drugie: Nie, nie pisze w ogóle o wyglądzie.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 19 gru 2016, 23:15

1Prawda1 pisze:Po pierwsze danut, nie do końca rozumiesz mój temat, co nie znaczy, że mam zamiar Cię do niego zniechęcić. Po drugie: Nie, nie pisze w ogóle o wyglądzie.

No cóż "siła twórcza potrafi formować materię według Jej upodobań" uformowana materia to nie jest wygląd według Ciebie- już się wycofuję z Twojego tematu.
danut

Postautor: 1Prawda1 » 19 gru 2016, 23:21

W rozwinięciu tego formowania wygląd ma znaczenie - ja pisząc ''Nie, nie piszę w ogóle o wyglądzie'' miałem na celu pokazanie, że nie włączam w to wyglądu, aby mnie zrozumieć najpierw powinnaś zapytać, a dopiero potem unosić się i wycofywać się z rozmowy. Taka winna być kolejność. Pozdrawiam.. ;)

Musisz nauczyć się zdawać sobie sprawę z bardzo trudnych tematów, które utrudniają ich opis.
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: cthulhu87 » 20 gru 2016, 13:05

Wracając do tematu, myślę, że Pawełek ma dobrą intuicję w tej sprawie. Jeśli o mnie chodzi, uważam, że różnice między ludźmi, tzn. odmienne sfery ich samorealizacji i pozytywnego oddziaływania na innych - wydają się wynikać z samej istoty procesu tworzenia. Trudno wyobrazić sobie rozwój osobowości bez zdobywania doświadczeń, bez "bagażu" wspomnień zdobywanych w toku indywidualnych reakcji na bodźce, odpowiedzi na trudności życiowe itd. Z tego punktu widzenia rozwój jest raczej pogłębianiem indywidualności, a cechy ludzkie owocem w naturalny sposób wynikającym ze doświadczenia. Reasumując: nie można było inaczej.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 20 gru 2016, 16:36

A może to wynika z tego, że wszyscy na poziomie subtelny stanowimy jedną całość?
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: 1Prawda1 » 22 gru 2016, 13:42

Cthulhu i Paweł odpowiedzieli jak dla mnie tak, że intuicyjnie jak oni się z tym zgadzam, Mirek jednak poszedł dalej według mnie i tu dopiero rozwija się głębia tematu. Spróbujmy może napisać coś do pytania, które stawia Mirek?
Awatar użytkownika
1Prawda1

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi