Anamneza Platońska rozumiana przez Spirytystów

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Anamneza Platońska rozumiana przez Spirytystów

Postautor: danut » 13 gru 2015, 00:59

1Prawda1 pisze:No według mnie tu chodzi o pamięć, którą odzyskuje się poprzez naukę. A jaka to nauka to Platon pisał, z tego co pamiętam to długotrwała i ciężka. Achill ja od czasów, gdy byłem małym chłopcem mam wspomnienia o świecie idei, później oddałem się Bogu bardzo intensywnie, a później miałem okres tej największej filozofii; doznań duchowych, nieśmiertelności, świata idei, przypomnienia.

I pięknie to ująłeś, ja to rozumiem. Miłości nie można się nauczyć, choćby ci tłukło nauki o niej tysiąc filozofów, ją albo się w sobie ma, albo jej nie ma, a przypomnienie o niej jest reakcją na jakiś bodziec i to już od dziecka. Z tego co ja pamiętam tym bodźcem w dzieciństwie może być zaduma nad najmniejszą istotką, kwiatkiem, konikiem polnym, małym ptaszkiem i pochylenie się nasze nad ich losem, bodźcem może być czyjaś uduchowiona opowieść i także ta o Bogu usłyszana na pierwszych lekcjach religii przed Komunią, czy jeszcze wcześniej od rodziców. Potem przechodzimy w okres szukania prawdziwej miłości do drugiego człowieka. Zawód w tej miłości odwraca nasze ukierunkowanie uczuć i chcąc się przed nim uchronić wracamy do miłości czystej i jej dawniejszego pojmowania. Prawdo Ty masz miłość w sobie, chociaż nie piszesz dużo i nie opierasz się na cudzych cytatach, o niej nie nauczasz. Ja mam coś takiego jak "długi nos" akurat w tej sprawie :D
danut

Postautor: 1Prawda1 » 13 gru 2015, 02:11

W zasadzie to nie nauczam miłości, tylko pilnuje żeby ktoś jej nie stracił z wiekiem, by nie przerodziło się to w brak piękna.

Możesz mi napisać co miałaś na myśli pisząc o tym ''długim nosie''? :D
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: danut » 13 gru 2015, 12:01

Oko intuicji :D
danut

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi