spirytyzm złe duchy egzorcyzmy

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: spirytyzm złe duchy egzorcyzmy

Postautor: Voldo » 05 maja 2010, 14:31

Adeptus pisze:Opętani ludzie reagują na krucyfiksy, wodę święconą etc

Wiara "egzorcysty" w to, że owe rzeczy działają, tylko pogarsza sprawę.
Bo Duch nieczysty widząc, że dana osoba w to wierzy, tylko bardziej się bawi i cieszy. A więc tym bardziej chce "trzymać" wolę tej osoby, nad którą zawładnęła.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 05 maja 2010, 14:34

Do opętań dochodzi w każdym miejscu na świecie, w kazdej religii. Ciekawe czy Hindusi, Arabowie i Chińczycy wypędzają duchy katolickimi egzorcyzmami. Naprawdę ciekawe.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Adeptus » 05 maja 2010, 15:19

Voldo pisze:Wiara "egzorcysty" w to, że owe rzeczy działają, tylko pogarsza sprawę.
Bo Duch nieczysty widząc, że dana osoba w to wierzy, tylko bardziej się bawi i cieszy. A więc tym bardziej chce "trzymać" wolę tej osoby, nad którą zawładnęła.
To nie wiara egzorcysty to czyni. Opętany nie wejdzie do kościoła, bez względu na wiarę, którą wcześniej wyznawał. Będzie bluźnił gdy zobaczy krzyż, nawet jak to będzie opętany hinduista, który nigdy nie poznał chrześcijaństwa.

cthulhu87 pisze:Do opętań dochodzi w każdym miejscu na świecie, w kazdej religii. Ciekawe czy Hindusi, Arabowie i Chińczycy wypędzają duchy katolickimi egzorcyzmami. Naprawdę ciekawe.
W imię czego duch nieczysty miałby cię posłuchać? W imię innego demona? W imię twojej woli? W imię kwiatków i słońca?
Awatar użytkownika
Adeptus

Postautor: Nikita » 05 maja 2010, 18:06

Slyszalam o wypedzaniach duchow takze w hinduizmie. Religia nie ma znaczenia. To sa tylko zewnetrzne symbole.

Ale zastanawia mnie inna rzecz: kto jest najbardziej predysponowany na opetanie? Dlaczego akurat ten ktos? Przypadek czy cos innego?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Melys » 05 maja 2010, 18:12

no to ciekawie sie robi Konrad - ratunku
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: Grupa I » 05 maja 2010, 20:21

To ja dodam słówko od siebie. Temat jest rozległy. Zależy, co i jaki "element" istoty ludzkiej został "zajęty".
Jeśli zaś chodzi o działanie świeckich a duchownych egzorcystów to:
Najczęściej (i wcale nie zawsze) jest tak, że zajęte jest któreś z "ciał" człowieka. Każde ma jakąś pojemność. Za osobami duchownymi (oraz symbolami) stoi cały i egregor (zbiorowy byt wielu istot). Człowiek może mieć samodzielne elementy, zajęte przez tzw. ducha, lub egregor. Jeśli osoba duchowna "podłączy" nas pod egregor, to tym samym tracimy "miejsce" na ducha, tylko że nasza autonomia jest dyskusyjna.
Osoby świeckie także mogą "przepędzić" ducha, lecz już innymi metodami. No i niestety pozostaje problem, że ktoś z kogo zostanie coś wypędzone nadal może być podatny...
Najlepsza droga, aby osiągnąć kolejny poziom, to dojść do swych granic i zrobić krok dalej:)
Awatar użytkownika
Grupa I

Postautor: Przepol » 05 maja 2010, 20:45

Grupa I - co znaczy element ... ręka,noga,dziurki w nosie :)

Adeptus - czyżby duchy w innych religiach nie zasługiwały na twoje zdanie ??:)

Chrześcijaństwo jest tylko jedną z wielu religii a Katolicyzm jednym z wielu odłamów Chrześcijaństwa ale według Ciebie to właśnie pozostała reszta ludzi się myli - taka dygresja przemawia do mnie z twoich postów.
Przepol

Postautor: Adeptus » 05 maja 2010, 20:57

Nikita pisze:Slyszalam o wypedzaniach duchow takze w hinduizmie. Religia nie ma znaczenia. To sa tylko zewnetrzne symbole.
Przydałby się konkretny przypadek.

Ale zastanawia mnie inna rzecz: kto jest najbardziej predysponowany na opetanie? Dlaczego akurat ten ktos? Przypadek czy cos innego?
Otwarcie się na inne istoty, inne energie etc.

Przepol, po prostu religię chrześcijańską najlepiej poznałem. Przelotnie inne religie, ale nie spotkałem się w nich nigdy z rytuałem egzorcyzmów.

Podczas egzorcyzmów ducha trzeba zmusić do odejścia. A nie zrobisz tego gadając o sile kwiatków i słońca.

Jeżeli ktoś ma konkretny przypadek + konkretny rytuał pochodzący z innych religii, to zachęcam do publikacji.
Awatar użytkownika
Adeptus

Postautor: Melys » 05 maja 2010, 20:58

tylko że nasza autonomia jest dyskusyjna. - a ja myslałam ze to juz mamy za soba. to czego tych studentow medycyny sie uczy?
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 05 maja 2010, 21:02

Adeptus. Jeśli masz taką możliwość, zajrzyj do książki Przemysława Grzybowskiego pt. "Opowieści spirytystyczne". W jednym z końcowych rozdziałów jest przykład ducha niższego, Gejlena, którego skutecznie pozbyto się bez żadnych ceremoniałów o ograniczonej skuteczności. Naprawdę polecam.

Musimy pamiętać dwie rzeczy, kiedy mówimy o Duchach:

1) Nie są to nadnaturalne, cudowne istoty
2) To ludzie, którzy żyli kiedys na Ziemi. Różnią się od nas tym, że nie mają ciała materialnego. Mają wolną wolę, tak jak i my ją mamy. Kiedy kontaktujemy się z duchami za pomocą różnych rekwizytów i magicznych formułek, jesteśmy narażeni na śmieszność, bo poważny Duch nie przychodzi na tego typu spotkania.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi