Syn wiedźmy

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Syn wiedźmy

Postautor: mesjasz » 03 lis 2015, 17:07

Dlatego teraz najważniejsze jest to, czy ta kobieta która jest uznawana za wiedźmę w temacie jest osobą dobrą, czy rozsiewa zło.[/quote]

Rozsiewa zło i leczy się psychiatrycznie. Tylko nie wiadomo czy leczy się bo jest chora, czy leczy się bo w ten sposób uniknie konsekwencji swoich czynów.
Awatar użytkownika
mesjasz

Postautor: Xsenia » 03 lis 2015, 18:08

Bardzo proszę nie mieszać pojęć. Wiedźma to nie czarownica! Byłabym przeszczęśliwa gdyby ktoś nazwał mnie wiedźmą, lub widmą, a obraziłabym się chyba za czarownicę.

A teraz odpowiedź: pewne predyspozycje mogą przechodzić na dzieci. Tak samo jak dziedziczy się kod DNA, tak samo można odziedziczyć zamiłowanie do majsterkowania, czy matematyki. Z drugiej strony dziecko jest wychowywane przez rodziców, co powoduje, że to dziecko styka sie od najmłodszych lat z danym tematem. W tym przypadku, nie dość że może odziedziczyć cechy spirytystyczne (mediumizm), to jeszcze od dziecka jest oswajany z tematem.

I jeszcze jedno na koniec: dziecko, które ma tylko matkę NIE JEST GORSZYM DZIECKIEM, ma po prostu trudniej niż inne dzieci. Słowo bękart jest bardzo negatywne i tak szczerze mówiąc bardzo rani takie dziecko. Ponieważ staramy sie na tym forum nie ranić ludzi, proszę nie używaj więcej tego słowa.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: OneNight » 03 lis 2015, 18:32

Xsenia pisze:Byłabym przeszczęśliwa gdyby ktoś nazwał mnie wiedźmą

Ty wiedźmo!
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Nikita » 03 lis 2015, 18:34

:lol:
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: mesjasz » 03 lis 2015, 18:43

Xsenia pisze:I jeszcze jedno na koniec: dziecko, które ma tylko matkę NIE JEST GORSZYM DZIECKIEM, ma po prostu trudniej niż inne dzieci. Słowo bękart jest bardzo negatywne i tak szczerze mówiąc bardzo rani takie dziecko. Ponieważ staramy sie na tym forum nie ranić ludzi, proszę nie używaj więcej tego słowa.

Nie podałem danych osobowych nieślubnego dziecka. Przykro mi że cię to słowo uraziło, ja mam normalne skojarzenia z nim : nieślubne dziecko lub miecz wykuty przez nieznanego kowala. Nauczycielom w szkołach zdarza się tak do uczniów mówić. Aż musiałem sprawdzić i rzeczywiście aktualnie to słowo ma charakter pejoratywny. Przepraszam
Awatar użytkownika
mesjasz

Postautor: Xsenia » 03 lis 2015, 18:49

OneNight pisze:Ty wiedźmo!

Oj jakbym chciała :D :D ale obawiam się, że wiedzy to mi jeszcze brakuje i to wiele.... ale nadrabiam, nadrabiam :D

mesjasz pisze:Nie podałem danych osobowych nieślubnego dziecka. Przykro mi że cię to słowo uraziło, ja mam normalne skojarzenia z nim : nieślubne dziecko lub miecz wykuty przez nieznanego kowala. Nauczycielom w szkołach zdarza się tak do uczniów mówić. Aż musiałem sprawdzić i rzeczywiście aktualnie to słowo ma charakter pejoratywny. Przepraszam

Nie uraziło mnie Mesjaszu, bo akurat mnie ono nie dotyczy :) ale to nie znaczy, że nie mogło urazić kogoś innego. To chyba podobne słowo to tej wiedźmy, bo jednak nie każda kobieta chciałaby je usłyszeć we własnym kierunku :lol: Cieszę się, że potrafisz przeprosić. Bardzo to cenię, bo wiem, że wielu ludziom wypowiedzenie tego prostego słowa sprawia ogromny problem.
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: atalia » 03 lis 2015, 19:09

A ja myślałam, że słowo "bękart" jest już archaizmem! :?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: mesjasz » 03 lis 2015, 19:16

Xsenia pisze:Nie uraziło mnie Mesjaszu, bo akurat mnie ono nie dotyczy :) ale to nie znaczy, że nie mogło urazić kogoś innego. To chyba podobne słowo to tej wiedźmy, bo jednak nie każda kobieta chciałaby je usłyszeć we własnym kierunku :lol: Cieszę się, że potrafisz przeprosić. Bardzo to cenię, bo wiem, że wielu ludziom wypowiedzenie tego prostego słowa sprawia ogromny problem.

Dzięki tobie poznałem nowe słowo 8-) PEJORATYWNY :kardec:
Awatar użytkownika
mesjasz

Postautor: OneNight » 03 lis 2015, 19:17

Xseniu, a co chciałabyś jeszcze wiedzieć? Tylko proszę nie mów o stworzeniu i końcu świata :D
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Xsenia » 03 lis 2015, 19:55

OneNight pisze:Xseniu, a co chciałabyś jeszcze wiedzieć? Tylko proszę nie mów o stworzeniu i końcu świata

OneNight Wszystko o wszystkim :) Jak wiedźma PlePle. :) Nie wiem czy kiedykolwiek zakończy się moje dążenie do gromadzenia wiedzy...
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi