Złe dobro

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Złe dobro

Postautor: OneNight » 02 paź 2015, 19:30

Chodzi Ci o to, że twoją bezinteresowność mogą wykorzystać inni, dla swoich korzyści?
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: 1Prawda1 » 02 paź 2015, 19:35

Wykorzystać to przyznaj, oni sami mają Twe dobro, ale zapewne chodzi Ci o sens taki, że ktoś wykorzysta to w zły sposób - odpowiedź moja jest oczywista - tak.
Byłeś dobry a ich zgorszyłeś

- cóż to za dobro?

- Żadne przecież

- A czy mniejszym złem nawet nazwiemy takie coś?

- Nazwiemy, bo się godzi.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Xsenia » 02 paź 2015, 22:01

OneNight pisze:Ale kto jest bardziej moralny: Ten, który czyni dobro bezinteresownie, czy ten który robi to tylko, bo oczekuje wzamian braku cierpienia?

Obaj tak samo. Skąd wiesz czy ktoś chcąc bezinteresownie zrobić dobrze, tak naprawdę innej osobie nie szkodzi? Już były tutaj rozmowy na ten temat.
Ktoś cię prosi o 5zł na bułkę. Dajesz bezinteresownie, a ta osoba kupi za to dwa sikacze. Zrobiłeś dobrze? Liczy ci się dobry uczynek? W końcu zrobiłeś to bezinteresownie.

A teraz inna sytuacja. Członek najbliższej rodziny prosi cię o wsparcie. Wiesz, że jak nie pomożesz, to odbije sie to też na tobie. Pomagasz. Zarobiłeś dobry uczynek czy nie?

Nie można pisać o większej czy mniejszej moralności pomagania bezinteresownego czy interesownego w celu zmniejszenia swojego cierpienia. I to, i to jest czynieniem dobra, więc oceniane powinno być tak samo.

1Prawda1 pisze:Bezinteresowność to jest to co ludzie uważają za dobro na świecie, niestety to nie jest właściwe dobro, ale lepiej czynić takie niż czynić źle czy nic nie robić, chociaż nic nie robienie również jest złem (ale też nie zawsze),

Zgadzam się. Bezinteresowność jest przereklamowana. Tak naprawdę każdym z nas powodują jakieś motywy. Człowiek uchodzący za bezinteresownego, też ma jakiś cel, tylko nie zawsze go wyjawia, albo nie zawsze go sobie uświadamia.

1Prawda1 pisze:człowiek który samym natchnieniem jest dobry, a nie wiedzą o tym czy dobrze robi - może po prostu rozpieścić kogoś a potem bum, zdziwienie, rozpacz, bo on taki szybki jak strzała i taki dobry był,

Przetłumaczę, bo chyba nie wszyscy załapali. Znacie powiedzenie "zagłaskać na śmierć"? O to właśnie chodzi. Jak się dziecko wyręcza we wszystkim, chroni przed wszystkim i daje się mu wszystko, to wyrośnie z dziecka psychopata. Jeszcze jedno powiedzonko mi sie nasuwa: "jak sie nie przewrócisz to się nie nauczysz". I czasem trzeba pozwolić by dziecko sie przewróciło. By członek najbliższej rodziny upadł na same dno, by zrozumiał i się nauczył. Czasem nie pomaganie, jest prawdziwą pomocą.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Achill » 02 paź 2015, 23:42

myle ze skupiamy sie na czyms zupelnie zbednym w tej dyskusji zreszta nawet przyklady pokazuja ze myslenie skupia sie na jednotkach - Ja-KTOŚ
religie nie bez powodu ucza nas milowania wszystkich.
bezinsteresownosc nie jest przereklamowana tylko źle rozumiana. bezinteresownosc jest wtedy gdy robimy cos co nam nie przynosi korzysci, lub nawet na tym tracimy. czasem nasz dobry uczynek wymaga od nas wniesienia zaplaty - narazenia sie na cierpienie juz tu i teraz. bezinteresownosc to takie coś gdy [podejmujemy dzialania bez wzgledu na nasze racjonalne obiekcje, bo stawiamy czyjes dobro ponad wlasne agumenty. i nie oczekujemy niczego w zamian.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 02 paź 2015, 23:48

Achill, nie zgodzę się. To co napisałem ja i Xsenia jest głębsze niż to co Ty przedstawiasz.

podejmujemy dzialania bez wzgledu na nasze racjonalne obiekcje, bo stawiamy czyjes dobro ponad wlasne agumenty.

Czyli jesteśmy ślepi, a dobro jak pisałem to wiedza o nim, a nie natchnienie.

Mała uwaga do Ciebie: Twój post świadczy o tym, że jesteś na swój sposób zakochany w dobru a to jest piękne, ale pamiętaj, mylne. Pozdrawiam.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Achill » 03 paź 2015, 05:58

1Prawda1 pisze:Achill, nie zgodzę się. To co napisałem ja i Xsenia jest głębsze niż to co Ty przedstawiasz.

podejmujemy dzialania bez wzgledu na nasze racjonalne obiekcje, bo stawiamy czyjes dobro ponad wlasne agumenty.

Czyli jesteśmy ślepi,

??? w ktorym miejscu napisalem cokowliek o ślepocie??? nie lubie kiedy ludzie przypisuja moim slowom inne znaczenia niż te o ktorych pisze a staram sie pisac w sposób jasny i czytelny.
a dobro jak pisałem to wiedza o nim, a nie natchnienie.

i gdzie moja wypowiedz jest sprzeczna z Twoją
Mała uwaga do Ciebie: Twój post świadczy o tym, że jesteś na swój sposób zakochany w dobru a to jest piękne, ale pamiętaj, mylne. Pozdrawiam.

ehh...
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 03 paź 2015, 06:34

ujme to tak.
nie ma dobra prawdziwego i falszywego bo falszywe/zludne to zlo.
złe dobro to tez jakis dziwny wytwor. ktory przeczy sam sobie.
bo nie mozna czynic dobra ze zlych pobudek. rownie dobrze moglibysmy uznawac za dobre uczynki wszystko co uczynilismy przypadkiem lub nieswiadomie. np nie wyjechales na ulice wiec nie potrąciłeś nikogo na pasach. ale nie zrobiles tego dlatego zeby nikog nie potracic tylko poniewaz nie miales potrzey wyjezdzac gdzeikolwiek samochodem. Czy ma takie koincydencje maja być zaliczone jako dobry uczynek?

Tak samo nie da sie czynic zła aby uzyskac dobro. zabije seryjnego mordercę na pierwszy rzut oka wygla to na dobry uczynek ale prawda jest taka ze sam sie skazalem na katusze (zabilem czlowieka i to swiadomie i celowo) a dodatkowo uniemozliwilem owemu moredrcy zrrozumienie swoich bledow i próbe ich odkupienia, a w spirytysta powiedzialby ze nie uniemozliwiłem mu odebranie nauki po jaką się wcielił.

Prawdo sugerujesz ze jestem zakoachany w dobru
ciekaw jestem:
1) na jakiej podstawie
2) na czym to rzekome zakochanie ma polegac
3) i co widzisz niby mylnego w moim mysleniu
prosilbym o wyczerpujące i szczególowe odpowiedzi - nie lubie dyskutowac o ogolnikach do ktorych mozna przypiac wszystko.

ps pomijam fakt ze sie mylisz, cenie dobro bo znam jego wartosc. to bardzo racjonalne podejscie, emocji w tym tyle co kot naplakal.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: OneNight » 03 paź 2015, 08:28

A dlaczego ktoś, kto pomaga bezinteresownie miałby swoją pomocą zrobić źle a ten, który robi to, żeby uniknąc cierpienia już nie.

Mi nie chodzi o głupote i rozpoznawanie czy ktoś potrzebuje pomocy. Bezinteresowność nie czyni z człowieka ślepca, a ślepota nie czyni z człowieka bezinteresownego.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Pawełek » 03 paź 2015, 10:01

OneNight pisze:A dlaczego ktoś, kto pomaga bezinteresownie miałby swoją pomocą zrobić źle a ten, który robi to, żeby uniknąc cierpienia już nie.

Bo nie każdy człowiek wie co jest dobre dla drugiego człowieka.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: OneNight » 03 paź 2015, 10:33

Pytanie nie dotyczy rozpoznawania dobra, ale tego czy taki motyw nie jest egoizmem.
Awatar użytkownika
OneNight

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi