Duch wyższy (Pytanie)

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Duch wyższy (Pytanie)

Postautor: Pawełek » 17 sie 2015, 22:11

To nie mam pojęcia :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 17 sie 2015, 22:13

Może ktoś wie to napisze, chętnie przeczytam. Dzięki Pawle i Achillu
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Achill » 17 sie 2015, 22:33

Pawełek pisze:To prawda. Szczególnie w tych czasach, gdzie jest era internetu, gwiazd i mediów. Wyobraźcie sobie, że pojawia się kolejny Jezus, reakcja świata? Śmiech, bluźnierstwo, Watykan nie uznający go za proroka i tak dalej. Skończyłby pewnie w psychiatryku a gdyby zaczął czynić cuda to kościół oskarżyłby go o użycie demonów. .

czyli powtórka z rozrywki, ale powinien tym razem sobie z tym lepiej poradzic w końcu juz raz to przerabial
O ile w ogóle byśmy się dowiedzieli o takiej osobie przy potędze manipulacyjnej mediów i internetu

bez przesady... ta potega zauważ objawia isę tylko wobec tych ktorzy wierzą we wszystko co czytaja, widza, slysza... takie przekonywanie przekonywanych. Wolnomysliciele ma w dzisijszych mediach ogormneg sprzymierzenca bo nikt nie jest w stanie nad nimi zapanowac.
A to, że się w XIX w. manifestacje objawiały w różnych krajach jednocześnie przekazując tą samą wiedzę, gdzie nie było internetu jest jednym z argumentów za, że to co głosiły duchy jest prawdziwe, a nie jest wymysłem jednego człowieka.
[/quote]
niestety ale to błedny wniosek co do samej prawdziwosci. to ze nie byo internetu i ze mimo to przekazywano te samą wiedzę nie dowodzi jeszcze prawdziwosci.
Duchy porozumiewają się myslami a myśli są neizmiernie szybkie... czyli to coś na ksztalt naszego internetu tyle ze duchowego ;)
po drugie skąd pewość że to co mówią to prawda obiektywna. czy może to tylko prawda którą dane im było poznac za życia wcielonego
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pawełek » 17 sie 2015, 22:35

Chodziło mi bardziej o to, że wiedza przekazywana przez duchy była spójna w różnych częściach świata, przez co wpływało to na jej wiarygodność :)
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Pablo diaz » 17 sie 2015, 22:45

Duchy opiekunowie to duchy o wyższej pozycji od nas -każdy człowiek ma z nimi kontakt ,natomiast duchy wyższe czyste ?
Osobiście z Jezusem nie nawiązałem kontaktu głosowego ,ale widziałem Go i byłem przy Nim (kiedyś pisałem o tym na forum)
Wiem,że jedna osoba ,które nie udziela się za często na forum rozmawiała z Jezusem ( niestety nie mogę nic napisać,bez jej zgody :) )
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 17 sie 2015, 22:46

Pawełek pisze:Chodziło mi bardziej o to, że wiedza przekazywana przez duchy była spójna w różnych częściach świata, przez co wpływało to na jej wiarygodność :)

That's right.

czyli powtórka z rozrywki, ale powinien tym razem sobie z tym lepiej poradzic w końcu juz raz to przerabial

Pff. Internet i brak myślenia o moralności by Go najpierw ostro wykończył, a potem szukałby gdzieś (może i na tym forum) ludzi chętnych na Jego naukę.
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 17 sie 2015, 22:53

1Prawda1 pisze:Pff. Internet i brak myślenia o moralności by Go najpierw ostro wykończył, a potem szukałby gdzieś (może i na tym forum) ludzi chętnych na Jego naukę.

Ja mam takie przeczucie że by chyba wpadł do każdego z buta i nas po kolei pozbierał... :D
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 1Prawda1 » 17 sie 2015, 23:03

Ja mam takie przeczucie że by chyba wpadł do każdego z buta i nas po kolei pozbierał... :D

A ja mam jeszcze mocniejsze przeczucie żeś jest duszą filozofa.

Pablo a pamiętasz jak mniej więcej nazywał się temat w którym to opisywałeś?
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Achill » 18 sie 2015, 07:10

Pawełek pisze:Chodziło mi bardziej o to, że wiedza przekazywana przez duchy była spójna w różnych częściach świata, przez co wpływało to na jej wiarygodność :)

i tu niestety można polemizować. gdyby nałożyć a siebie rozprzesterzeniania sie pewnych idei religijnych z przemieszczaniem sie grup etnicznych czy kulturowych to szybko dojdziemy do wniosku że to co tu podnosimy do rangi plaszczyzny wspólnej sprowadza się do jednego wspólnego początku.
I tak Pentateuch był spiaany w Babilonie stąd mit o Edenie, potopie i inne sa widoczne i w mezopotomaskich religiach politeistycznych jak i henoteistycznym judaizmie.
Hellenizm zapożyczył baaardzo duzo z Anatolii, poprzez Anatolię z Mezopotamii.
Chrześcijaństwo z Judaizmu
Islam z obu powyzszych.

to co wyróżnia poszczególne religie to elemnt loalny który zamazuje się na skutek dyfuzji róznych nurtow.
to tak jak z plasteliną. mamy okreslony zestaw kolorów (symbolizujacych prapierwsze wierzenia - indywidualne dla poszczegolnych regionow) ale potem nastepuja ruchy etniczne, wymiana kulturowa itp itd. zatem mieszamy w roznych wariantach nasza plasteline. i co dostajemy w ostatecznym rozrachunku? szara masę ;) która jest mieszanką wszystkich kolorów. ?nie odroznisz juz czy ten elemnt był rdzennie czerowny czy zielony, on jest dzis szary bo sie wymieszal. Stąd przede wszystkim wynika ta jednomyslność.

To co mnie jedak zastanawia w kontekście tej jedno myślności to coś zupełnie innego i sięgającego o wiele dalej poza pierwsze religie i pierwsze cywilizacje a nawet poza nasz gatunek. ;)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 19 sie 2015, 18:36

Pablo naprawde widziales Jezusa? To niesamowite...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi