Adam i Ewa

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Adam i Ewa

Postautor: assasin » 11 paź 2017, 18:41

danut pisze:Dobrze, a dlaczego z historii o Adamie i Ewie usunięto watek o Lilith?
A wątek miłosny przewija się przez wszystkie te historie także u Jezusa i jest jakoś nieudolnie wciąż zakrywany., choć ja nie widzę powodu takiego zakrywania, chyba ze odpowiedzialni za owe mają jakieś ale i do rodziny i są przeciwni miłości damsko-męskiej.Tak jak wyżej dwie kobiety mściwość i zazdrość o Adama, tak w historii Jezusa mamy Magdalenę mieszkającą w domu Jezusa z Jego Matką, odwiedzającą razem z tą matką grób, oliw-kującą ciało i zostającą do końca pod krzyżem i nikogo to nie dziwi? :) A atak na miłość przez niesprawiedliwe osądy i prawa mamy i w historii Marii i Józefa.

Lilith? Odniesienia w Biblii o niej są? Rzuć jakiś cytat. Ad Fontes!
Bierz z przeszłości nie popioły, tylko ogień!
Anonim.
Awatar użytkownika
assasin

Postautor: danut » 11 paź 2017, 18:53

To historia z rabinicznej księgi żydowskiej będącej pierwowzorem Biblii i Talmudu, w Biblii jest ponoć w jednym zdaniu o niej wspomniane,jako o istocie demonicznej, ale wybacz cytatów nie mam siły szukać, ponieważ mam straszne trudności z oczami. Ogólnie historie o stworzeniu i o praojcach w tym takie z imieniem Adamus pojawiają się w dużo starszych tekstach jak biblijne -- mity mezopotamskie i babilońskie,w księgach islamu także, także Adam i Ewa na pewno jest przerobionym tekstem z tamtych opowieści, bo nie ma innego wyjścia,podobnie jest z potopem i z Noe.
danut

Postautor: assasin » 11 paź 2017, 19:20

Hmm. Na razie ustawiam to w głowie jako teorię spiskową.
Anonim.
Awatar użytkownika
assasin

Postautor: danut » 11 paź 2017, 19:25

assasin pisze:Hmm. Na razie ustawiam to w głowie jako teorię spiskową.

Ustawiaj sobie jak chcesz szukanie informacji i samodzielne czytanie starych tekstów nie boli, gdy masz zdrowe oczy. :D Nie możesz żądać by ktoś Ci je podawał na tacy.
danut

Postautor: assasin » 11 paź 2017, 20:36

Po prostu krytycznie podchodzę do nowości. Taki jestem. Dzięki za twój czas.
Anonim.
Awatar użytkownika
assasin

Postautor: danut » 11 paź 2017, 20:56

assasin pisze:Po prostu krytycznie podchodzę do nowości. Taki jestem. Dzięki za twój czas.

Ale to nie jest żadna nowość w mitologii greckiej mamy Lamię potwora pożerającego dzieci i zwodzącego młodych mężczyzn, przeistoczyła się w potwora po tym jak Hera wykryła jej romans z Zeusem. Lilitu w Babilonii była podobnym p[otworem, w judaizmie jako pierwsza żona Adama po kłótni ucieka od niego i staje się mściwym demonem, w Biblii znalazłam ten cytat w Wikipedii z Księgi izaasza"Zdziczałe psy spotkają się z hienami i kozły się będą przyzywać wzajemnie tam Lilith przycupnie". A w mitologii słowiańskiej mamy strzygę o takim znaczeniu.
danut

Postautor: danut » 11 paź 2017, 21:07

Czy w świetle tego to nie ubarwienie opowieści z przedstawieniem winnego jako węża i ukryciem hańby pod przykrywką tajemniczego grzechu pierworodnego? Ja rozumiem męska duma władcy :lol: ale Zeus zdradzał Herę i Adam też zdradził plus starożytni władcy plemienni mieli po kilkanaście zon i kochanek i prostytutki Matrony uważane za boginie.. Samo "Bądźcie płodni i zaludniajcie Ziemię" brzmi jak kult Fallusa w starożytnej Grecji na cześć Dionizosa boga płodności -gdzie tu jest mowa o miłości, bo ja widzę raczej zwierzęcy rozród. Zobaczcie to https://pl.wikipedia.org/wiki/Lilith#Lilith_w_Biblii i zwróćcie uwagę na zapis z manuskryptu Syracha ten mówiący o tym,że Adam nie może przyjąć pierwszej żony po tym jak spała z kimś innym a on sam spał już z demonem. I co jeszcze- istotne jest to kogo w starożytności otaczano boską czcią,czyż nie władców, czyli wybranych ludzi na owych? I samo to jak z dwojgu boskich ludzi miałyby narodzić się dwie linie potomstwa, czyli tych dobrych i tych złych co podobają się Bogu i nie podobają? To dopiero Jezus mówił o pokonaniu ale zbieżność :lol: węża starodawnego i o miłości.
danut

Postautor: czarnyMag » 12 paź 2017, 13:03

A gdyby Jezus miał żonę i dzieci to czy coś stanęłoby na przeszkodzie by go słuchać? Bo Magdalena mogła być jego żoną a on nie był Bogiem :lol: więc :?:
W sumie dla mnie to jest bez znaczenia i osobiście uważam że miał żonę i miał dzieci - a gdyby ich nie miał to już dla mnie byłby to problem :lol:
zacząłbym się zastanawiać co z nim było nie tak :?:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

Postautor: Nikita » 12 paź 2017, 13:21

Dla mnie tez nie ma znaczenia czy Jezus mial zone czy nie mial...mozna miec wspolmalzonka i byc swietym....O Lilith tez slyszalam...ze to byla pierwsza zona Adama...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: czarnyMag » 12 paź 2017, 13:28

Nikita pisze:Dla mnie tez nie ma znaczenia czy Jezus mial zone czy nie mial...mozna miec wspolmalzonka i byc swietym....O Lilith tez slyszalam...ze to byla pierwsza zona Adama...

Co do "Adama" (nie mamy prawdy bo to odległe czasy ludzkości), ale "Adam" to był pierwszy tzw. człowiek a ich było po nim setki - tzw. niewolników - tak - to byli niewolnicy kopiący prawdopodobnie "paliwo" być może złota na Ziemi dla tych co bezpośrednio stworzyli tu człowieka :!:
Taka jest obecna wykładnia "prawdy" o pierwszym człowieku :!:
Ale projekt nie wypalił i tzw. "panowie" zdecydowali się z DNA tzw. Adama stworzyć samicę - i to już było sukcesem :!:
Obecnie zapiepszamy dla nich uważając się za twory równe Bogu :lol:
"żyj i daj żyć innym"
Awatar użytkownika
czarnyMag

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi