oran pisze:Wojownicza Xsenia przekręca sens tego co napisałem,ale.....
Tak często mnie oskarżano, że przekręcam czyjeś słowa, że zaczęłam standardowo wklejać cytaty, które chcę skomentować. Tym razem zrobiłam to samo. Oran, nie przekręciłam twoich słów, napisałam tylko to co z nich zrozumiałam.
Dla mnie pisanie
oran pisze:bo to wszystko jest totalną bzdurą,nikt na świece nie jest wstanie odpowiedzieć jak to jest
i jeszcze, że ktoś z powodu swoich przekonań jest "pusty" jest trochę zbyt krytyczne. Zwłaszcza na takim forum jak spirytystyczne, gdzie praktycznie mówi się TYLKO I WYŁĄCZNIE o czyichś wierzeniach i przekonaniach.
oran pisze:...tak można wierzyć,że jest tak czy tak ale nie wiedzieć....
Nasuwa mi się tu określenie "samospełniającej się myśli". Czasem można tak bardzo wierzyć, że jest to już pewność i wiedza, a nie tylko wiara. Ja np. WIEM, że Bóg mi zawsze pomoże, a nie tylko wierzę.

Nikita pisze:dlaczego mozliwe jest, ze ludzie moga znecac sie nad zwierzetami? np bijac psa, glodzac, zabijac je dla rozrywki czy z sadyzmu ?
Ponieważ świat realny nie jest urządzony jako sprawiedliwy. Po za tym, to że istnieje wybór, że jest możliwość krzywdzenia zwierząt czy też ludzi, ten wybór powoduje rozwój duszy. To, że ktoś ma przewagę nad czymś lub kimś i nie wykorzystuje tego by zaspokoić swoje chore rządze, to powoduje, że panujemy nad nami samymi.
Nikita pisze:Co zawinilo zwierze, ktore musialo urodzic sie jako zwierze doswiadczalne?
Zwierzę nic nie zawiniło. Ludzie dążą do rozwoju nauki, jest wiele niewiadomych, które można rozwiązać tylko w ten sposób. Czy jeśli miałabyś tylko wybór przetestowania działania nowego leku albo na zwierzętach, albo na ludziach, to co byś wybrała? Innym wyborem jest nie testowanie w ogóle, ale wtedy wiele ludzi z daną chorobą by umarło wcześniej, więc co jest "mniejszym złem"?
Nikita pisze:dlaczego Bog na to pozwala?
Może dlatego byśmy się uczyli? rozwijali? a może doprowadzili do takich mutacji naszego kodu genetycznego żebyśmy nie musieli jeść zwierząt? W końcu mutacje roślin już są, jeszcze chwila i będą mutacje zwierząt, a na końcu ludzi...
Nikita pisze:Poprostu wolna wola? Czyli generalnie nie ma zadnych regul i zadna dobra karma nie pomoze bo jak natrafisz na swojej drodze bandyte to Cie zabije i tyle....
Tak, to po prostu wolna wola.

I oczywiście, że są reguły i zasady. Część z nich znamy, część poznamy w przyszłości, a część poznamy pewnie tylko po śmierci.
A jeśli bandyta cię zabije, to miej świadomość, że on swojego testu nie zdał, będzie się z niego tłumaczył i będzie musiał go odpokutować.