Determinizm, wolna wola i statystyka :)

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Determinizm, wolna wola i statystyka :)

Postautor: cthulhu87 » 14 maja 2014, 10:30

Np.
Studenci są wolnymi ludźmi. Jako wolni ludzie decydują czy wypiją alkohol czy go nie wypiją.
Niezależnie od decyzji picia czy niepicia poszczególnych ludzi na podstawie statystyk mogę mieć niemal stuprocentową pewność, że liczba pijanych studentów w następnym roku wyniesie circa 40-44 procent.
Mówiąc szerzej: studenci nie są naprawdę wolni bo jest niemożliwe, aby w danym roku wszyscy byli trzeźwi. Mówiąc ściślej: skala podejmowanych wyborów jest możliwa do przewidzenia na podstawie posiadanych danych. Według wszelkiego prawdopodobieństwa 2/5 studentów i tak pójdzie na wódkę

Inna konsekwencja następnych obserwacji

http://statystyka.policja.pl/st/ogolne- ... -2013.html

Patrząc na statystykę dot. zgwałceń można z dużą dozą prawdopodobieństwa przewidzieć, że w 2014 roku liczba stwierdzonych przestępstw tego rodzaju wyniesie ok. 1300 na terenie całej Polski. A więc podejmujemy wolną decyzję, ale i tak musi znaleźć się konkretna liczba osób, które dokonają gwałtu, muszą znaleźć się ludzie do wypełnienia tego "liczbowego" fatalizmu.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 14 maja 2014, 10:37

Jeszcze ciekawa rzecz: na 100 samobójców 75 się powiesi, a zaledwie 3 rzucą się pod pociąg albo pod samochód.
Spójrzmy na to z perspektywy wolnej woli: ktoś podejmuje decyzje o popełnieniu samobójstwa (a więc opada na niego wielka łapa statystyki i znajduje się w gronie ok. 4000 wybrańców hehe). Dalej: podejmuje niby wolną decyzję, że się powiesi. W sumie rzucenie się pod tira albo pod pociąg jest równie proste, a może i prostsze, a jednak tę metodę wybierze zaledwie garstka. Większość wybierze powieszenie (i znów opada na nich wielka łapa statystyki, aby zapełnić te 75% samobójców.)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 14 maja 2014, 10:50

Marcin , nie wiem czy żarty sobie robisz , czy mówisz poważnie

Jeżeli to 2-gie to jest to typowy przykład myślenia magicznego - mylisz skutek z przyczyną - przypisując statystykom jakąś siłę sprawczą , czyli ja nie wypiję - to na pewno przez to wypije ktoś inny.

po pierwsze - statystyki TYLKO obrazują stan (tutaj społeczeństwa) z perspektywy dużej zbiorowości (duże liczby) gdzie pojedynczej decyzji nie widać

Czy chciałbyś powiedzieć , że jak przekonasz tysiąc osób do niepicia - to automatycznie kolejnych tysiąc zacznie pić ? (bo tak chce wielki statystyk ? :))

Marcinie - jako racjonalista nie idź tą drogą , wniknij - jakie są przyczyny występowania danego zjawiska , czy te przyczyny są stałe czy zmienne - i wszystko się wyjaśni.

Co te statystyki tak naprawdę pokazują ? Że jest stała liczba pijących studentów - KTÓRZY NIE CHCĄ podejmować decyzji o nie piciu - po prostu te zwyczaje są stałe.

Spirytystycznie - można by powiedzieć że te wykresy udowadniają to co mówią Duchy , że moralność ludzkości i jej kondycja zmienia się bardzo, bardzo wolno, to że nie widzisz rok do roku spadku np. zabójstw, samobójstw - to właśnie oznacza , jednak przy obserwacji trendów 20, 50 , 100 letnich można by pewnie zobaczyć że w pewnych obszarach dokonuje się powolny postęp (tak mniemam)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 14 maja 2014, 12:55

Nie jest to myślenie magiczne. Myślenie magiczne polega na nieuzasadnionym przekonaniu, że z jednej rzeczy wyniknie druga, mimo że nie ma żadnego powodu, aby tak uważać.
Tutaj widzimy pewne stałe tendencje zwyżkowe lub spadkowe i pewne proporcje między badanymi. Są to dane, które w przeciwieństwie do myślenia magicznego, pozwalają na dokonywanie uprawnionych przewidywań co do przyszłości. I to przewidywań, które nakładają się na ludzkie wybory.
Można powiedzieć w skrócie na podstawie niektórych tabel: przyszłość zawarta jest już w przeszłości (jeśli trzymać się tezy o determinizmie).
Krzysztoff pisze:Czy chciałbyś powiedzieć , że jak przekonasz tysiąc osób do niepicia - to automatycznie kolejnych tysiąc zacznie pić ? (bo tak chce wielki statystyk ? :))

Właśnie w świetle tych statystyk można domniemywać, że przekonać można by kogoś tylko pozornie - jego wybór musi dopasować się do pewnej ilości... chociaż... trudne pytanie

Krzysztoff pisze:Co te statystyki tak naprawdę pokazują ? Że jest stała liczba pijących studentów - KTÓRZY NIE CHCĄ podejmować decyzji o nie piciu - po prostu te zwyczaje są stałe.

Otóż nie do końca, bo to nie są ci sami studenci. Zauważ, że dane nie dotyczą dwóch - trzech lat, ale dłuższego okresu (chyba, że założyć, iż badani byli wyłącznie tzw. wieczni studenci, co roku ci sami - absurd).
To samo dotyczy gwałtów - chyba nie zakładasz, że statystyka policyjna co roku obejmuje tych samych gwałcicieli, którzy podejmują decyzję, że kogoś zgwałcą. Myślę, że to byłoby niemożliwe nawet w kraju, w którym policja prawie nic nie robi. Tu ewidentnie widać, że co roku wymieniają się ludzie, którzy mają wypełnić daną miarkę.

Krzysztoff pisze:Spirytystycznie - można by powiedzieć że te wykresy udowadniają to co mówią Duchy , że moralność ludzkości i jej kondycja zmienia się bardzo, bardzo wolno, to że nie widzisz rok do roku spadku np. zabójstw, samobójstw - to właśnie oznacza , jednak przy obserwacji trendów 20, 50 , 100 letnich można by pewnie zobaczyć że w pewnych obszarach dokonuje się powolny postęp (tak mniemam)

Tak, rzeczywiście widzimy pewien progres (chociaż w przypadku kryzysu ekonomicznego może czasowo pojawić się regres, np. w odniesieniu do samobójstw czy alkoholizmu) w dłuższej skali. I to jest pocieszające.

No a co z tymi proporcjami dot. samobójców? Czy wielki statystyk nie macza tu swoich paluchów? :)

Przypomniało mi się takie powiedzonko, zdaje się, że pojawiało się kiedyś w kontekście Stanu Wojennego :) :
"- Czy musiało do tego dojść?
- Skoro doszło, to znaczy, że musiało :D"
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Krzysztoff » 14 maja 2014, 16:31

cthulhu87 pisze:Można powiedzieć w skrócie na podstawie niektórych tabel: przyszłość zawarta jest już w przeszłości (jeśli trzymać się tezy o determinizmie).

Właśnie w świetle tych statystyk można domniemywać, że przekonać można by kogoś tylko pozornie - jego wybór musi dopasować się do pewnej ilości... chociaż... trudne pytanie

No i to jest to nieuprawnione przekonanie (myślenie magiczne) . Statystyki pokazują dokładnie to co zmierzono , że w danej populacji , w danym obserwowanym okresie czasu wystąpiło X zdarzeń. Możesz zauważyć że w każdym punkcie pomiarowym liczby są inne , czyli istnieje pewna fluktuacja , obserwując różne przedziały czasu - zobaczysz różne trendy . Oczywiście możesz tworzyć prognozy i twierdzić że za rok będzie to liczba Y ale to tylko prognoza która się spełni z prawdopodobieństwem Z. - podkreślam tutaj słowo Z PRAWDOPODOBIEŃSTWEM , więc pewności nie masz. Istnieje też prawdopodobieństwo (niskie) , że np. w przyszłym roku nie będzie żadnego samobójstwa. Jeżeli istnieje prawdopodobieństwo - jest tu miejsce na WOLNĄ WOLĘ.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 14 maja 2014, 16:54

W prawdopodobieństwie nasza nadzieja.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: cthulhu87 » 24 lip 2014, 16:04

Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Mirek » 24 lip 2014, 20:46

Krzysztofie, mój sąsiad bije żonę codziennie.
Ja nie biję żony wcale. Statystycznie obaj bijemy żony co drugi dzień.
Statystyki klamią.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Krzysztoff » 25 lip 2014, 10:55

Mirek pisze:Krzysztofie, mój sąsiad bije żonę codziennie.
Ja nie biję żony wcale. Statystycznie obaj bijemy żony co drugi dzień.
Statystyki klamią.

Nie tyle kłamią co nie potrafisz ich zinterpretować
W tym przypadku statystyka mówi że co 2 gi osobnik bije żonę.
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: stefan12 » 04 sie 2014, 12:21

Chyba, że zapytasz, jak często statystycznie żona dostaje lanie.

I wyjdzie Ci, że za 3 tygodnie twoja też powinna dostać. :D
Awatar użytkownika
stefan12

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi