Pomaganie a karma drugiego człowieka

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Pomaganie a karma drugiego człowieka

Postautor: sigma » 21 sie 2012, 19:44

Nikita pisze: ... Np tyle pomaga sie alkoholikom a oni dalej chleja ...

Istotą pomocy osobie uzależnionej jest umożliwienie jej zrozumienia przyczyny uzależnienia. Bywa np. tak że u źrodeł uzależnienia tkwią lęki z bardzo wczesnego okresu życia, to naprawdę temat delikatny. Ja nie jestem psychologiem, za to jestem alkoholikiem i myślę że wiem co mówię. Np. mój kuzyn zapił się na śmierć, a kierowano go na różne terapie. Ale to niewiele pomogło. Moim zdaniem był bezradny wobec tkwiących w nim emocji, być może nie pamiętał nawet kiedy one (emocje) się pojawiły, przecież nie pamiętamy najwcześniejszego okresu życia w którym byliśmy zupełnie bezbronni.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Luperci Faviani » 21 sie 2012, 21:46

Nikita pisze:pomagac na pewno warto kazdemu...tylko ja osobiscie wole pomoc komus kto tego potrzebuje oraz umie to wykorzystac ku dobremu. Np tyle pomaga sie alkoholikom a oni dalej chleja...

Świata nie zbawimy, więc trzeba pomagać tym, którzy tej pomocy oczekują.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 21 sie 2012, 22:58

Luperci Faviani pisze: ...trzeba pomagać tym, którzy tej pomocy oczekują.

Pomoc może też polegać na uświadomieniu komuś że on tej pomocy potrzebuje i że ona mu się należy.
Piotr

sigma

Postautor: Nikita » 22 sie 2012, 09:50

chm...nie chcialam tu nikogo urazic...Sigma mam nadzieje, ze nie wziales tego do siebie... Chodzilo mi o to, ze pomagac owszem ale najlepiej komus kto te pomoc rzeczywiscie potrzebuje i wykorzysta ku dobremu. Bo np czasami daje sie pieniadze zebrakom a oni za to kupuja piwo...czy papierosy...o to mi chodzilo...

Pomaganie ludziom musi sie takze odbywac w nienachalny sposob bo niektorzy wcale nie chca pomocy lub zaskorupili sie w swoim leku i boja sie innych ludzi. To jest wogole delikatny problem jak pomagac i komu.
Ja pomagam czasami gdy widze, ze jest taka potrzeba lub jak ktos mnie o cos prosi...wtedy nie odmawiam. Choc trzeba tez odroznic ludzi potrzebujacych pompocy od tych, ktorzy chetnie innych wykorzystuja,jak np moja sasiadka, ktora chetnie podrzuca mi swoje dziecko a sama umawia sie i to na cale dnie...nauczyalm sie jej odmawiac bo to juz bylo za wiele.

Nie mam nic do alkoholikow czy palaczy czy uzaleznionych ale dana osoba musi sama chciec sobie pomoc bo pomaganie osobie, ktora tej pomocy nie chce nie ma sensu.

W roznych sytuacjach sie znajdujemy i czasami czlowiek musi przejsc przez rozne lekcje...

Mnie np ostatnio zainteresowala bezdomnosc i to tak bardzo, ze sama poczulam sie zagrozona bezdomnoscia. Przeciez to sie moze zdarzyc kazdemu... Poznalam osoby bezdomne i wiem, ze za tym stoja najprzerozniejsze przyczyny, sytuacje...podobnie jest z piciem alkoholu... ja nie oceniam tego....mnie poprostu interesuja spoleczne socjologiczne i psychologiczne historie....historie zywych ludzi...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: sigma » 22 sie 2012, 13:12

Nikita pisze: ... Sigma mam nadzieje, ze nie wziales tego do siebie ...

Spoko :).
Piotr

sigma

Postautor: Luperci Faviani » 22 sie 2012, 15:36

sigma pisze:
Luperci Faviani pisze: ...trzeba pomagać tym, którzy tej pomocy oczekują.

Pomoc może też polegać na uświadomieniu komuś że on tej pomocy potrzebuje i że ona mu się należy.

Oczywiście :)
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi