Pytanie za 100 pkt

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Pytanie za 100 pkt

Postautor: UggaE » 07 kwie 2016, 22:26

Z pewnych źródeł wiem, ze w Polsce i prawdopodobnie nie tylko istnieje cos w rodzaju sekty/bractwa/czy czegos podobnego ktorzy wierza, że kazdy czlowiek posiada pewne zdolnosci nazwijmy je nadprzyrodzone tylko nie moze ich wykorzystac dopoki nie dowie sie co to za umiejetnosc. Nie pytajcie skad wiem czy gdzie cos takiego slyszalem bo osoba najblizsza tego tematu zmarla wiec nie odpowie na zadne nurtujace mnie pytania, tak czy inaczej czy slyszeliscie o czyms takim?
UggaE

Re: Pytanie za 100 pkt

Postautor: cthulhu87 » 07 kwie 2016, 22:28

Może chodzi o gnostyków?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 07 kwie 2016, 22:29

W Polsce jest mnóstwo takich sekt, podałeś za mało szczegółów.
danut

Postautor: UggaE » 07 kwie 2016, 22:38

Podalem malo szczegolow bo sam wiem niewiele ale osoba ta zajmowala sie medytowaniem, rozdzkarstwem zajmowala sie oobe i lewitacja ale w jakis dziwny sposob bo mowila cos o ustawianiu wagi kolo lozka a ze mialem wtedy kilkanascie lat to za wiele nie pamietam
UggaE

Postautor: danut » 07 kwie 2016, 22:43

Tu są takie tematy o sektach w Polsce. https://gloria.tv/video/SJVhz22AMhu - Ta twórczyni też używa różdżki i wahadełka. :D
danut

Postautor: Nikita » 08 kwie 2016, 07:54

nic nie slyszalam o takim zgrupowaniu...ale nie przejmuj sie...duchowowsc mozna znalesc we wszelkich wyznaniach i duchowych organizacjach...trzeba sie tylko w to wglebic.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: UggaE » 08 kwie 2016, 13:23

Nie wiem czym mialbym sie przejmowac, zwazywszy na to ze i tak nie liczylem na to ze ktos cos bedzie wiedzial na ten temat ja sam draze go od kilku lat i nic nie umiem znalezc w koncu jezeli jest to stowarzyszenie tajne to nigdzie o tym nie wyczytam a czlonkowie i tak nic nie powiedza no chyba ze sami beda chcieli kogos wtajemniczyc. Niestety taka moja natura ze podazam za wiedza ktora nieraz nie jest przeznaczona dla wszystkich :D
UggaE

Postautor: Mirek » 08 kwie 2016, 14:08

Nie musi to być oparte na wierze. To jeat peawda, a te umiejętności są normalne dla człowieka. Człowiek za bardzo odszedł od natury i za bardzo ufa technice. Dlatego o tych umiejętnościach zapomnieliśmy i przestalismy w nie wierzyć, że je mamy. :)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: UggaE » 08 kwie 2016, 14:15

Czy istnieje wiec sposob ktory pozwala czlowiekowi wrocic do jego prawdziwej natury czy moze jest to wykluczone przez panujace obecnie prawa i wierzenia, jak wyglada prawdziwa natura czlowieka i czy nie zostala ona wymazana przez dziedziczona wiedze przodkow?
UggaE

Postautor: danut » 08 kwie 2016, 16:53

Dziedziczna wiedza przodków i przypuszczam, ze właśnie taka o którą pytasz wywodzi się z prymitywnych wierzeń i nie jest żadną wiedzą dla współczesnego człowieka. Uczepię się tej wagi przy łóżku "wiedzącej" :) choćby, bo tylko tyle podajesz. W starożytnym Egipcie wyjmowano serce z ciała nieboszczykowi i sprawdzano ciężar jego grzechów a miarą do tego miało być strusie pióro, którego nie powinno ono przeciążyć. To taka "wiedza" zachowała się i niestety nawet do dzisiejszych czasów i kultywują ją niektórzy pyszniący się "posiadaniem starej tajemnej wiedzy, choć jest tylko o taką mądrość oparta. Znalazłam taki link :) Zwróć uwagę na zdanie - "Kandydatkę waży się tam bowiem dwukrotnie: najpierw ją samą, a później z miotłą. Jeżeli w obu wypadkach waga jest taka sama, oznacza to, że nie ma konszachtów z diabłem."

To dlatego przy jej łóżku zawsze stała waga?
danut

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi