Hansel pisze:Zastanawia mnie ta sprawa za co właściwe teozofowie krytykowali Spirytystów ? Z tego co dowiedziałem się na razie to że oni tak naprawdę zamiast duchów zmarłych wywoływali na seansach byty gnomiczne ale na jakiej podstawie oni tak twierdzili ?

cthulhu87 pisze:Hansel pisze:,,Zwolennicy istnienia bytów gnomicznych,, ? To znaczy kto konkretnie ?
Teozofowie
Hansel pisze:cthulhu87 pisze:Hansel pisze:,,Zwolennicy istnienia bytów gnomicznych,, ? To znaczy kto konkretnie ?
Teozofowie

Na jakiej podstawie oni tak twierdzą ?cthulhu87 pisze:zdaniem teozofów spirytyści porozumiewają się nie z duchami, ale jedynie z powłoką duchową (ciałem astralnym?), która jest siedliskiem myśli i emocji, a po pewnym czasie od śmierci ulega rozkładowi.
A istnieją ? Ja pytałem raczej o to czym one miały by być...cthulhu87 pisze: Tak, ale pytasz o to, z kim ich zdaniem spirytyści się kontaktują, a nie czy byty gnomiczne istnieją. To inna kwestia

Przepraszam ...cthulhu87 pisze:no, Hansel zmusiłeś mnie, abym zadał sobie trud i poszukał...
Hansel pisze:Przepraszam ...

A Spirytyści nie ?Flavius pisze:Co do teozofii to za bardzo za nimi nie przepadam, bo oni chyba wierzą w to, że byliśmy najpierw bakterią, rośliną, zwierzęciem, a dopiero później staliśmy się inteligentnym człowiekiem tzn. nie chodzi mi o ewolucję jako taką, tylko o to, że każdy musi przejść taką drogę... oni chyba w to wierzą... Osobiście wydaje mi się to jakieś nielogiczne i niespójne.
Czemu ?cthulhu87 pisze:Hansel pisze:Przepraszam ...
Nie wybaczę
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości