Spirytyzm prześladowany ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Spirytyzm prześladowany ?

Postautor: Hansel » 14 sie 2015, 15:17

Zadam teraz pytanie z historii czy zadrżało się kiedyś że Spirytyści byli w jakiś sposób prześladowani za swoją przekonania ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Spirytyzm prześladowany ?

Postautor: cthulhu87 » 15 sie 2015, 03:58

W książce "Spirytyzm współczesny" Ludwika Szczepańskiego, jest następująca informacja o spirytyzmie w III Rzeszy:

"W Niemczech spirytyzm posiadał do roku 1933* kilka związków i kilka czasopism, ale przewrót hitlerowski wpłynął hamująco na dalszą propagandę, a przedstawiciel spiryt. niemieckich Bruns (prezes związku "Wahrer Weg" w Hanowerze) usunął się z Fed. Spir. Internationale - i Niemcy nie biorą odtąd udziału w międzynarodowych kongresach spirytystycznych, które akcentują dążności humanitarystyczne i pacyfistyczne, wyklęte przez ideologię III Rzeszy".

* tj. do dojścia nazistów do władzy

Duże problemy mieli też spirytyści w komunistycznej Czechosłowacji. Przed II wojną światową ruch spirytystyczny był tam bardzo rozbudowany i aktywny, potem jednak zabraniano im działać i prowadzić działalność wydawniczą.

--
Z kolei w czasach Kardeca zdarzały się przypadki np. palenia książek spirytystycznych albo utrudniania działalności wydawniczej, ale fizycznych prześladowań raczej nie było - to już na szczęście nie były te czasy, w których fizycznie tępiono "herezje".
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 15 sie 2015, 09:43

cthulhu87 pisze:Z kolei w czasach Kardeca zdarzały się przypadki np. palenia książek spirytystycznych albo utrudniania działalności wydawniczej
Przez kogo ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 15 sie 2015, 10:00

Hansel pisze:Przez kogo ?

W 1861 roku biskup Barcelony nakazał spalenie książek spirytystycznych; mniej więcej w tym czasie wpisano książki spirytystyczne na indeks ksiąg zakazanych.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 15 sie 2015, 10:09

cthulhu87 pisze:
W 1861 roku biskup Barcelony nakazał spalenie książek spirytystycznych
Jak on to uzasadnił ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 15 sie 2015, 10:16

Hansel pisze:Jak on to uzasadnił ?

Nie wiem, nie pytałem :lol:
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 15 sie 2015, 10:24

A w gule jak to możliwe że Biskup miał włądzę żeby coś takiego nakazać ?
Ostatnio zmieniony 15 sie 2015, 10:31 przez Hansel, łącznie zmieniany 2 razy
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Darel » 15 sie 2015, 10:30

Hansel pisze:A w gule jak to możliwe że Biskup miał włądzę żeby coś takiego nakazać ?

Nie takich rzeczy już zakazywali :) Twórczość Kardeca, która nie była w zgodzie z główną linią Kościoła, została potępiona. Myślę, że problemem spirytystów nie są prześladowania, ale ogromne nieporozumienia i skojarzenia z hasłem "spirytyzm" gdzie od razu przed oczami wielu spirytyści jawią się jako szarlataneria wywołująca duchy
Darel

Postautor: Hansel » 15 sie 2015, 10:31

cthulhu87 pisze:Duże problemy mieli też spirytyści w komunistycznej Czechosłowacji. Przed II wojną światową ruch spirytystyczny był tam bardzo rozbudowany i aktywny, potem jednak zabraniano im działać i prowadzić działalność wydawniczą.
A w innych krajach komunistycznych takich problemów nie mieli ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 15 sie 2015, 11:30

Przekopiuję ci posta, którego niedawno napisałam:
"Księga Duchów" została wydana 18 kwietnia 1857 roku. A 8 grudnia 1864 (czyli tylko 7 lat później) zostaje ogłoszony "Syllabus błędów" Piusa IX. Jest to zestawienie w 80 zdaniach najważniejszych doktryn i kierunków myślowych, niezgodnych z katolicką doktryną społeczną i nauczaniem Magisterium Kościoła. Papież potępia surowo liberalizm, rozdział Kościoła od państwa, relatywizm moralny, naturalizm i skrajny racjonalizm.

Polecam lekturę poniżej:
http://www.mwlubelskie.pl/index.php?fun ... all&no=245

Poniższy "Syllabus błędów" świetnie się czyta. Zgadzam się prawie z każdym punktem :D
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi