Marksizm i Komunizm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Marksizm i Komunizm

Postautor: Hansel » 12 kwie 2015, 03:31

Jak powstanie i trijumf Komunizmu tłumaczy Spirytyzm ? Czemu do tego musiało dojść ? To znaczy w świetle wiedzy Spirytystycznej wiem już że pomysły komunistów nigdy nie miały szansy się udać i musiały się skończyc katastrofą bo opierały się na zupełnie błędnych załozeniach. Ale one zaowocowały powstaniem pierwszych w historii państw które za podstawę idową miały zupełnie materialistyczne założenia. Skutki tego eksperymentu możemy ogdać do dziś choćby we wsiach gdzie kiedyś istniały kiedyś PGR-y...
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Re: Marksizm i Komunizm

Postautor: cthulhu87 » 12 kwie 2015, 17:00

Leon Denis w dziele pt. "Wielka Zagadka" następująco odnosi się do tego problemu:

"Trzeba przyznać, że demokracja socjalistyczna naszych dni znajduje się w niezgodzie z samą zasadą Rewolucji. Ta była bowiem wybitnie indywidualistyczna; chciała każdemu zapewnić wolną inicjatywę w jego czynach osobistych. Obecny porządek idzie w kierunku wprost przeciwnym, dąży do zniwelowania wszystkich silnych indywidualności i do logicznego przejścia od zrównania praw do zrównania czynów; dochodzi do kolektywizmu, to jest do zaprzeczenia osobowości ludzkiej i wchłonięcia jej przez ogół społeczny. Etatyzm nie uwolniłby nas od miernoty; przeciwnie byłby z natury jej protektorem. Niemniej uregulowanie pracy przez zbiorowość nie da proletariatowi tego szczęścia, którego miraże stawiają mu utopiści przed oczy".

"Chciano widzieć w istocie ludzkiej jedynie ciało, przeznaczone do żywienia i eksploatowania, a wychodząc z tego punktu, zajmowano się tylko jego potrzebami materialnymi. Walka o byt stała się tak brutalna, jak za czasów barbarzyńskich.
Choroba jest wielka i systemami doświadczalnymi się jej nie wyleczy. Nie znajdzie się lekarstwa ani w socjalizmie pod jego obecną postacią, ani w kolektywizmie.
Trzeba najpierw szukać przyczyn i zabrać się do walki z nimi. Otóż te wynikają z wewnętrznej budowy człowieka. Trzeba poprawić jego błędy, trzeba pokonać jego namiętności, działając mniej na masę, a raczej na jednostkę. Ją to trzeba oświecić, polepszyć; trzeba kształcić i rozwijać człowieka wewnętrznego w każdej żyjącej osobowości, jeśli się chce przejść z królestwa materii do królestwa ducha".
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 12 kwie 2015, 17:15

cthulhu87 pisze:Leon Denis w dziele pt. "Wielka Zagadka" następująco odnosi się do tego problemu:

"Trzeba przyznać, że demokracja socjalistyczna naszych dni znajduje się w niezgodzie z samą zasadą Rewolucji. Ta była bowiem wybitnie indywidualistyczna; chciała każdemu zapewnić wolną inicjatywę w jego czynach osobistych. Obecny porządek idzie w kierunku wprost przeciwnym, dąży do zniwelowania wszystkich silnych indywidualności i do logicznego przejścia od zrównania praw do zrównania czynów; dochodzi do kolektywizmu, to jest do zaprzeczenia osobowości ludzkiej i wchłonięcia jej przez ogół społeczny. Etatyzm nie uwolniłby nas od miernoty; przeciwnie byłby z natury jej protektorem. Niemniej uregulowanie pracy przez zbiorowość nie da proletariatowi tego szczęścia, którego miraże stawiają mu utopiści przed oczy".

"Chciano widzieć w istocie ludzkiej jedynie ciało, przeznaczone do żywienia i eksploatowania, a wychodząc z tego punktu, zajmowano się tylko jego potrzebami materialnymi. Walka o byt stała się tak brutalna, jak za czasów barbarzyńskich.
Choroba jest wielka i systemami doświadczalnymi się jej nie wyleczy. Nie znajdzie się lekarstwa ani w socjalizmie pod jego obecną postacią, ani w kolektywizmie.
Trzeba najpierw szukać przyczyn i zabrać się do walki z nimi. Otóż te wynikają z wewnętrznej budowy człowieka. Trzeba poprawić jego błędy, trzeba pokonać jego namiętności, działając mniej na masę, a raczej na jednostkę. Ją to trzeba oświecić, polepszyć; trzeba kształcić i rozwijać człowieka wewnętrznego w każdej żyjącej osobowości, jeśli się chce przejść z królestwa materii do królestwa ducha".

W którym roku on pisał te słowa ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 12 kwie 2015, 17:26

1919/1920, a więc w dość w specyficznej sytuacji: krótko po zakończeniu I wojny światowej (1918) i w czasie wojny domowej w Rosji, która wybuchła po Rewolucji Październikowej w 1917.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 12 kwie 2015, 17:33

A więc jeszcze przed wprowadzeniem NEP-u po tym jak próba ich realizacja w praktyce obnażyła wszystkie błędy założen Marksistowskiej ekonomii...
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: cthulhu87 » 12 kwie 2015, 17:39

Hansel pisze:A więc jeszcze przed wprowadzeniem NEP-u ?

Tak, ale to akurat rzecz drugorzędna, bo NEP był tylko krótkim epizodem w całej historii ZSRR.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 05 wrz 2015, 00:20

Ja spotkałem się z tezą że Dawkins to taki współczesna wersja Marksa. Tak jak ten wszystko sprowadził do wszystko do walki klas tak Dawkins sprowadza wszystko do walki Genów.
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 05 wrz 2015, 15:51

Hansel a przeczytałeś może "Manifest komunistyczny" Marksa? Jeśli nie, to to zrób.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Postautor: Hansel » 06 wrz 2015, 05:44

Czemu ?
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Xsenia » 06 wrz 2015, 09:49

Bo napisałeś to:
Hansel pisze:Jak powstanie i trijumf Komunizmu tłumaczy Spirytyzm ? Czemu do tego musiało dojść ? To znaczy w świetle wiedzy Spirytystycznej wiem już że pomysły komunistów nigdy nie miały szansy się udać i musiały się skończyc katastrofą bo opierały się na zupełnie błędnych załozeniach. Ale one zaowocowały powstaniem pierwszych w historii państw które za podstawę idową miały zupełnie materialistyczne założenia. Skutki tego eksperymentu możemy ogdać do dziś choćby we wsiach gdzie kiedyś istniały kiedyś PGR-y...

Marks napisał "Manifest komunistyczny" w 1847 roku. I miał na celu całkiem, ale to całkiem co innego niż opisujesz. Im nie chodziło o materializm, ale o to by burżuazja traktowała pracowników po ludzku. By w fabrykach nie umierały dzieci. Czy wiesz, że w Lille, przemysłowym ośrodku w północnej Francji, połowa dzieci umierała nie dożywszy 5 lat? Czy wiesz, że robotnik w tamtych czasach pracujący w hucie nie dożywał 45 lat? Czy wiesz, że pracownikom płaciło się tak mało, że gdy przyszedł głód w latach 1845-1846, to zmarło z głodu setki tysięcy ludzi?
Marks pisząc manifest nie miał na myśli PGR-ów. Chciał po prostu poprawić nieludzkie warunki pracowników i wyzysk burżuazji. Tysiące umierało by garstka mogła się złocić. Przypomnij sobie, to samo działo się w Polsce. Cały przemysł w Łodzi, czy na Śląsku. Całe te pałace ociekające złotem i krwią pracowników.

Przeczytaj "Manifest komunistyczny" polecam.
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi