Czy po drugiej stronie życia czeka nas sąd ?-Duch Isaias

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy po drugiej stronie życia czeka nas sąd ?-Duch Isaias

Postautor: Pablo diaz » 26 mar 2015, 20:29

W jaki sposób dusza osiąga świadomość,o tym,że podczas życia dokonała wykroczeń w stosunku do innych?

*
W pewnym momencie po odcieleśnieniu,dusza doznaje moralnego przeglądu wydarzeń z życia.
Podczas przeglądu życia nie dostrzega tylko,co czuła,ale także jednoczesnie postrzega uczucia i emocje innych istot,które były skutkiem jej działania,doswiadczając dobra ,lub bólu moralnego.

Co dokładnie jest celem tego przeglądu?
*
To ,aby Duch świadomy był znaczenia podjętych decyzji w życiu,w świetle prawa duchowego,oraz konsekwencji działań w stosunku do innych ,czy to z miłości ,czy z pobudek egoistycznych.Służyć mu to będzie do dalszej ewolucji ,oraz po to ,aby wiedział jakie próby ma już za sobą ,oraz te ,które na niego czekają.Próby w następnych wcieleniach w dużym stopniu zależeć będą od pomyślności przebytych prób w poprzednich życiach.

Wydaje się jak sąd ostateczny?
*
Można tak powiedzieć,ale bez zamiaru poniżania lub karania ducha,to jest- niech się stanie świadom swoich działań w świetle prawa duchowego ,oraz szacunku do innych Boskich istot.

Kto sądzi czyny ducha?
*
On sam z pomocą Duchów wyższych.

Jak Duch może być świadom swojego sprawiedliwego lub niesprawiedliwego postępowania,kiedy podczas życia fizycznego również nie był świadom?
*
Ponieważ otrzymuje pomoc od Duchów Wyższych,które świecą duchową jasnością,której w jego ewolucji wciąż brakuje.

Biorąc pod uwagę ,że Duch sam sobie jest sędzią,czy będzie on w pełni bezstronny-to jest,jak zapobiec,aby Duch nie działał w protekcji wobec siebie?
*
Nie działa na zasadzie wstawiennictwa wobec siebie,ponieważ jak wspomniałem Duch jest w stanie duchowej jasności wywołanej przez Duchy wyzsze.W tym stanie jasności, rzeczywistość wygląda dokładnie na taką jaką jest.

I co następuje póżniej?
*
Duch przygotowywuje się do korekty i przezwyciężenia negatywnego postępowania w następnych wcieleniach.Wybiera według swoich zdolności takie próby,które mogą służyć do ich poprawienia.
Również zależy od drogi,którą Duch chce wybrać.
Z jednej strony może wybrać lżejszy postęp ,ale dłuższy w czasie,z drugiej cięższy,ale służy szybszemu postępowi.

Czy to się dzieje od razu? To znaczy ,czy w następnym życiu Duch może naprawić błędy z poprzedniego życia?
*
Nie zawsze,ponieważ istnieje wiele duchów ,które nie wykazały chęci do żadnej zmiany i dlatego zostały zatrzymane na najniższych poziomach astralu.Powracają do życia bez przejścia przez proces rehabilitacji.
I choć Duch rozpoczął swój nowy proces reinkarnacyjno naprawczy,trzeba uwzględnić,że jest on słaby i może nie wytrzymać najtrudniejszych testów.Dlatego Duch ma możliwość przeżycia inkarnacji,która nie będzie służyć jako naprawa swojego długu,ale będzie ona służyć jako przygotowanie do wzmocnienia jego woli nad poprawą i wytrwałością.
Inkarnacje odkupień win,gdzie Duch mierzy się z najcięższymi próbami,przyjdą kiedy będzie wystarczajaco przygotowany, to znaczy z wolą nieprzerwanej poprawy.

Jakie próby czekają ducha ,,dłużnika,,?

*
Cierpieć będzie we własnym ciele podobne okolicznosci,które stworzył w poprzednim życiu,aby uświadomić sobie,co jest lub nie harmonią praw duchowych,będzie pracować,aby naprawić wyrządzone szkody.

DUCH ISAIAS
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Re: Czy po drugiej stronie życia czeka nas sąd ?-Duch Isaias

Postautor: Obserwator » 26 mar 2015, 23:18

Pablo czy jesteś w kontakcie z tym duchem, czy też cytujesz doświadczenia innych ?

A propos tego co napisałeś - dawno temu kiedy jeszcze byłem dzieciakiem chodzącym do kościoła wymyśliłem sobie (w czasie nudnych mszy) coś takiego, że jedyną sprawiedliwością byłoby to, aby po śmierci człowiek zamiast Sądu Ostatecznego musiał odczuć to wszystko, co inni odczuwali z jego powodu w czasie życia. Dobrzy czuliby dobro, źli bolesne skutki swoich nadużyć. Zaskakujące jest to, że dokładnie o tym piszesz a trzydzieści lat później po tym co sobie wymyśliłem odnalazłem to w spirytyzmie.
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Krzysztoff » 27 mar 2015, 10:14

To samo mówią przeżycia ludzi z tak zwanej śmierci klinicznej (NDE) , poniżej fragment z artykułu który jest przygotowany i mam nadzieję pojawi się w przyszłym tygodniu na portalu .

Jak zaznaczają badacze , taki przegląd życia odbywa się przy obecności Duchów Wyższych które wskazują na błędy i pomagają w interpretacji

"...

Vicki: I wtedy ujrzałam całe swoje życie, no wiesz , całe życie do tego momentu, przed sobą.
Badacz: Ujrzałaś całe swoje życie ?
Vicki: Tak.

Badacz: Musiałaś być bardzo zdziwiona , że możesz widzieć te sceny.
Vicki: Tak, byłam zaskoczona, To wszystko miało bardzo dużo szczegółów ale przepływało bardzo szybko.
Badacz: Czy gdy tego doświadczałaś , było to bardziej oglądanie swojego życia , czy też raczej przeżywanie go ponownie ?
Vicki: Jedno i drugie … To było jakbym widziała to , czuła, smakowała wszystko. Tak jakby wszystko działo się wewnątrz mnie a jednocześnie obok mnie.
Badacz: Czy było to przeżycie które angażowały twoje wszystkie zmysły ?

Vicki: Tak. Było to jakby odtwarzane dla mnie. To jak by oglądać film, jednocześnie w nim grając rolę, jednak byłam od tego oddzielona.
Badacz: Czy gdy to przeżywałaś , czy mogłaś zobaczyć sceny ze swojego życia ?
Vicki: Tak , widziałam wszystko lecz także czułam wszystko a także czułam wszystko co wszyscy inni wtedy czuli.

..."

:)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Obserwator » 27 mar 2015, 10:23

A więc każdy buduje sobie już na ziemi swoje piekło i swój raj - chodzi tylko o proporcje :)
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 27 mar 2015, 13:52

Taka wiedza bardzo do mnie trafia i wiele mi tlumaczy...dzieki pablo :)
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Nikita » 27 mar 2015, 13:53

Pablo...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Arronax » 27 mar 2015, 14:00

Cenna informacja zawsze się przyda :) .
Awatar użytkownika
Arronax

Postautor: Hansel » 27 mar 2015, 20:16

Obserwator pisze:A więc każdy buduje sobie już na ziemi swoje piekło i swój raj - chodzi tylko o proporcje :)

Czyli można przyjać że jak ktoś nikomu nie wyżądzał żadnej krzywdzy to nie ma się czego obawiać niezależnie od tego w co wierzył za życia ?
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Nikita » 27 mar 2015, 21:11

Obojetne w co wierzysz Hansel...wazne jest jakim jestes czlowiekiem.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 27 mar 2015, 21:54

Nikita pisze:Obojetne w co wierzysz Hansel...wazne jest jakim jestes czlowiekiem.

No chyba, że jesteś szatanistą i chcesz rozsmarować mojego kota na nagrobku ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi