Prawo karmy czyli przyczyny i skutku

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Prawo karmy czyli przyczyny i skutku

Postautor: Nikita » 29 sty 2015, 21:59

Bardzo ciekawy opis tego prawa: http://ewolucja.net/karma.html
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Re: Prawo karmy czyli przyczyny i skutku

Postautor: cthulhu87 » 29 sty 2015, 23:56

Ciekawa jest ta strona. I jest tam interesujący rys historyczny idei reinkarnacji.

Zaciekawił mnie też dział, w którym autorka przedstawia swoje poprzednie wcielenia:

Wierzę w reinkarnację, ponieważ doświadczyłam cofnięcia do poprzednich swoich wcieleń. Chociaż dotyczą bardzo odległej przeszłości, rezonują w obecnym wcieleniu. Dowiedziałam się, że najczęściej byłam mężczyzną i wtedy zwykle robiłam sobie złą karmę. Kiedy byłam kobietą, przeważnie byłam ofiarą. Nigdy wcześniej w tym życiu nie przypuszczałam, że mogłam mieć kiedyś jakikolwiek udział w najstraszniejszych wydarzeniach. Identyfikacja podczas sesji była dość oczywista w odczuciach, aby uwierzyć w wewnętrzne wizje. Oglądałam siebie ze zdziwieniem w różnych wcieleniach:

Wojownik grecki p.n.e.;

Rycerz w średniowiecznej Francji;

Handlarz ryb w Indiach;

Żeglarz na morzu Śródziemnym;

Turecki właściciel dużego gospodarstwa;

Dziewczyna na wydaniu w Rosji;
Ubogi drwal w Rosji;

Cygan w Europie środkowej;

Córka włoskich osiedleńców w Ameryce;

Zakonnica w Austrii;

Jedyna córka włoskiego arystokraty;

Rudy Anglik, urzędnik miejski;

Chłopiec, sierota w Skandynawii;
Pracownik tartaku w Ameryce;

Hodowca koni we Włoszech;

Szwajcarski biznesmen w Ameryce;
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Obserwator » 30 sty 2015, 07:44

Zastanawia mnie, czy poznanie takich szczegółów na temat swoich poprzednich wcieleń jest faktycznie tak proste.

Chętnie poznałbym swoją przeszłość z poprzednich wcieleń... chociaż z drugiej strony... na pewno jest w niej wiele rzeczy których powinienem się wstydzić, a może nawet znienawidzić siebie za to co zrobiłem. :?
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 30 sty 2015, 09:41

Obserwator pisze: na pewno jest w niej wiele rzeczy których powinienem się wstydzić, a może nawet znienawidzić siebie za to co zrobiłem. :?

Jest takie japońskie powiedzenie, że jeśli nie masz się czego wstydzić, to znczy że nie dokonałeś w życiu niczego sistotnego.
Pięknie sie to wpisuje w filozofię spirytystyczną, która wskazuje, że czasem nasze błędy są droga ku zrozumieniu i dokonaniu dalszego rozwoju.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 31 sty 2015, 13:14

Rozwoj wlasnie na tym polega, ze sie potykamy ale podnosimy i idziemy dalej.
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Achill » 31 sty 2015, 13:18

Nikita pisze:Rozwoj wlasnie na tym polega, ze sie potykamy ale podnosimy i idziemy dalej.

idziemy dalej bym wykreślił a wstawił - nie potykamy sie więcej.
sam fakt ze sie podnieslismy jeszcze nas nie nauczył jak nie upadać. ;)
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Achill » 31 sty 2015, 14:18

Nawet, gdy obecna ideologia usprawiedliwia jakieś czyny, czy wręcz je uprawomacnia, to prawo karmiczne pozostaje nadrzędne.

Dokąłdnie. nazywajmy to jak chcemy. prawo "boskie", karmiczne, duchowe zawsze stoi poza naszym ziemskim prawem bez wzgledu na rasę, kulture czy religie.
mówi się o cierpieniu i niewiedzy oraz wskazuje się na stan umysłu i oczyszczanie umysłu z ignorancji.

zwłaszcza ta niewiedza... to jest to o czym pisze w innym watku (o tym czy mozna sie rozwijac w strone zła). To nie jest tak ze nie potrafimy wyrzadzic krzywdy, jednka nasza niewiedza lub/i ignoracncja sprawia ze nie postrzegamy naszych czynow w kategoriach czynienia krzywdy. :)

Lubię buddyzm, niestety jak kazda religia ma swoje rady.
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: Mirek » 31 sty 2015, 14:34

Nie zapominajcie o jednym. To co jest dobre w oczach ludzkich, nie musi być dobre w oczach Boga. Tak również nie wszystkie zło w oczach ludzkich jest złem w oczach Boga.
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Postautor: Nikita » 31 sty 2015, 17:59

Zlo jest zlem i kazdy wie jak smakuje...i kazdy wie jak smakuje dobro....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Mirek » 31 sty 2015, 18:03

Czytałaś "Niebo i piekło według spirytyzmu"? Jeżeli nie, to przeczytaj koniecznie ;)
„Osądzanie, obrazy i jakakolwiek wewnętrzna agresja wobec siebie jest ukrytym życzeniem sobie śmireci."
Awatar użytkownika
Mirek

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi