Wszystkich Swietych i Zaduszki..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Wszystkich Swietych i Zaduszki..

Postautor: Nikita » 01 lis 2013, 21:12

Takie duchowe swieta wlasnie trwaja....idac dzis wsrod grobow na cmentarzu zastanawialam sie na tym calym zyciem....ogladajac nagrobki myslalam, ze rodzina stara sie o piekny pomnik i kwiatki i swiece...czy rzeczywiscie duchowi zalezy na tym aby miec okazaly pomnik?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Re: Wszystkich Swietych i Zaduszki..

Postautor: Voldo » 01 lis 2013, 21:24

Jest to gdzieś napisane, nie wiem, być może w KD, być może gdzie indziej...
Nagrobki głównie potrzebne są wcielonym, ponieważ zachęcają one ich do przemyśleń - jeśli natomiast chodzi o Duchy odcieleśnione to są one ważne w dwóch... przypadkach.
Pierwszym są Duchy bardzo mocno przywiązane do materii - nie mówię tutaj o tym przywiązaniu jak w przypadku samobójców, jednak przywiązaniu Duchów mało rozwiniętych - dla nich ich ciało materialne jest bardzo ważne nawet po śmierci - więc boli ich, jeśli nie szanuje się ich ciała (np. pochowa w trumnie z desek (w sensie prostych desek zbitych na szybko gwoździami) czy w ogóle jak w starożytnym Egipcie zakopuje w piachu) - i one chcą, żeby ich ciało zostało pochowane w pięknej trumnie pod pięknym kamieniem.
Drugi przypadek jest taki, że jak wcześniej wpominałem - bliskich zachęca to do refleksji i pomyślenia o danym Duchu - i to właśnie z tego względu jest to dla nich ważne - że się o nich myśli. Jednak oczywiście nie różni się to niczym od myślenia w domu - jednak wiele osób ma tendencję do myślenia jeden dzień za cały rok.
W przypadku Duchów bardziej rozwiniętych ich ciało ich przestaje obchodzić w momencie śmierci owego - tak samo, jak nas często nie interesują porwane koszulki czy dziurawe skarpetki.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: kakofonia myśli » 01 lis 2013, 21:30

Myślę, że dla Ducha ważniejsze jest to, co mamy w sercu, nasza pamięć, rozmowa z nim, przywoływanie wspomnień niż to, jak bardzo rodzina się postarała, i jak wystawny nagrobek mu postawiła. Co mu z opływającego złotem grobu jeśli nikt o nim szczerze nie myśli? Nie wiem, mnie się zawsze wydawało, że to pycha i chęć pokazania się (bo co ludzie powiedzą) tych, którzy pozostają pcha ich do stawiania grobów "na bogato".
Z drugiej strony może są też i tacy, dla których to przejaw miłości i szacunku do osoby, która odeszła.
Mnie wystarczy mogiła i brzozowy krzyż.. I miłość w sercach bliskich :)
Pelo Amor ou Pela Dor... (By love or by pain)

„What is mind? No matter. What is matter. Never mind.” Thomas Hewitt Key

sbitara77@gmail.com
Awatar użytkownika
kakofonia myśli
spirytystka
spirytystka

Postautor: megan6 » 01 lis 2013, 21:36

A dla mnie to nie ma znaczenia co zrobią z moim ciałem gdy się już odcieleśnię, ale podoba mi się pomysł by oddać je do celów medycznych bądź do galerii ciał w Guben ;)
In the arms of the angel fly away from here ...
you're in the arms of the angel, may you find some comfort here
Awatar użytkownika
megan6
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 01 lis 2013, 23:10

a czy duchy mowia cos na temat tych swiat? czy duchy w jakis sposob takze swietuja swieto zmarlych?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 02 lis 2013, 10:42

Wątpię - Duchy zapewne doskonale wiedzą, ze życie nigdy się nie konczy. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: kalatala » 02 lis 2013, 11:37

1 listopada Duchy obchodzą Święto Żywych :-) Wspominają sobie wtedy tych, którzy zostali w tym trochę nierealnym, materialnym wymiarze i ich odwiedzają.
Awatar użytkownika
kalatala
spirytystka
spirytystka

Postautor: Andrew1969 » 02 lis 2013, 13:24

Witam serdecznie. Tak troszkę wrócę do tematu nagrobków.....Pytanie , czy duchowi może podobać się nagrobek czy nie , pozostanie pytaniem otwartym, jednak podzielę się z WAMI moim doświadczeniem . Rok po śmierci synka zaczęliśmy z żonką chodzić na cmentarz by również "zwiedzać" , oglądać . Nie mieliśmy wizji jak ma wyglądać nagrobek naszego synka , wiedzieliśmy natomiast , że musi tak wyglądać byśmy nie "wstydzili się " patrzeć na niego , a wręcz mogli powiedzieć od A do Z tak miał wyglądać.
Chodząc po cmentarzu a była sobota na wiosnę br. przed wielkanocą , żonka pokazywała nagrobki , ja komentowałem , i na odwrót .Nic nie przychodziło nam do głowy. Mieliśmy jakiś tam projekt naprędce sporządzony przez mamę chrzestną , wiedzieliśmy , że chcemy jak najjaśniejszy kamień , może piaskowiec??
W niedziele przedpołudniem zadzwoniła do nas znajoma z Niemiec , której przyśnił się nasz Kubuś ( nasze dzieci czasem bawiły się razem ) , zadzwoniła więc , puki pamiętała sen....Kubuś mówił : tylko nie salceson ! Ona pyta nas co to może znaczyć, a my wiedzieliśmy : To właśnie w "stylu Kubusia..." Tak nazwał kamień w ciapki , plamki a la lastryko czy niby granit , takie kamienie dzień wcześniej oglądaliśmy.....Miał pewne nazwy ktoś powie czasem neologizmy , ale po tym wiedzieliśmy że ON to on.
We wrześniu przyśnił się pierwszy raz po swej śmierci mojej żonce. Leżał sobie na nagrobku , poduszeczkę miał pod głową , przytulił moją żonkę , czuła , ze mu wszystko odpowiada i że to takie pożegnanie , powiedział jej coś do ucha ...ale nie pamięta co.
Pewnie w naszym przypadku nagrobek się podoba Duchowi.......
Pozdrawiam WAS .
Andrew1969

Postautor: Nikita » 02 lis 2013, 13:55

czyli w jakis sposob jednak grob jest wazny dla ducha...moze jako miejsce spotkan z rodzina? jako taki symbol pamieci? ja w kazdym razie bardzo lubie cmentarze...i spacerowac wsrod grobow...panuje tam taka cisza i spokoj oraz taki specyficzny nastroj....

Dzis zapalilam swiece dla duchow bo dzis dzien Zaduszny..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 02 lis 2013, 13:59

.Swięto Żywych? Podoba mi się takie stwierdzenie, Kalatala :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi