Pytanie na (drugie) śniadanie:
Czy dobre jest to co jest miłe Bogu? Czy może dobro jest wartością samą w sobie i dlatego coś jest miłe Bogu bo jest dobre?
Co sądzicie?

Hilary pisze:Prosty przykład- nauka vs opierniczanie się przy przysłowiowych demotach.

Nikita pisze: ... Dobro wedlug Dalaj Lamy to to, co daje dlugoterminowe skutki a zlo to to, co tylko na krotka mete daje radosc ...
Hilary pisze:Dobra, to ja polecę też po innej tematyce i na koniec dojdę do meritum... troszkę "przy okazji" wyjdzie. Minister zdrowia ostrzega, czytanie rozkmin nieprzetrawionych przez noc grozi podjęciem działań mających na celu wyprowadzenie rozkminiającego z błędu! ...
sigma pisze:Nikita pisze: ... Dobro wedlug Dalaj Lamy to to, co daje dlugoterminowe skutki a zlo to to, co tylko na krotka mete daje radosc ...
Dokładnie tak. Trzeba tylko dojrzeć do tego żeby to zrozumieć. Mnie to zajęło wiele lat.
sigma pisze:Hilary pisze:Dobra, to ja polecę też po innej tematyce i na koniec dojdę do meritum... troszkę "przy okazji" wyjdzie. Minister zdrowia ostrzega, czytanie rozkmin nieprzetrawionych przez noc grozi podjęciem działań mających na celu wyprowadzenie rozkminiającego z błędu! ...
Tobie to już chyba [cenzura] całkiem. Masz dobry psychiatryk niedaleko, w Tworkach w Pruszkowie, proponuję skorzystać zamiast podejmować próby projekcji Twoich problemów na nas na tym forum.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości