rok 2012. Koniec świata ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

rok 2012. Koniec świata ?

Postautor: Rafał » 18 lip 2012, 07:38

Witam. Być może będzie to śmieszne pytanie, a mianowicie co myślicie na temat końca świata pod koniec 2012 roku :)
Rafał

Re: rok 2012. Koniec świata ?

Postautor: 000Lukas000 » 18 lip 2012, 08:19

Po co Bóg miałby coś tworzyć, przeprowadzać proces ewolucji jak następnie miał by to zniszczyć? To po pierwsze.

Po drugie człowiek jest duchem, a ducha nic nie zniszczy, żadna asteroida ani bomba. Więc koniec świata jest całkowicie nierealny.

Po trzecie wzmianki o końcach świata są spotykane w starych wierzeniach, których pojmowanie w sferze duchowej i w sprawie natury Boga nie jest w najwyższej próbie.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Rafał » 18 lip 2012, 09:09

Na pewno masz racje, ale słyszałem że po końcu świata, świat ma się stać czymś w rodzaju ziemskim rajem.

To znaczy, zero wojen, głogu, egoizmu, puchy, zazdrości itp. Po końcu świata ma nastać nowa era ludzkości.

A jeśli chodzi o kataklizmy, to z tego co sam zauważyłem od początku 2011 roku, to przekroczyło wszelkie normy. Jest dużo więcej trzęsień ziemi, ziemia pęka na całym świecie, i niektóre pęknięcia liczy się w kilkadziesiąt km, wymieranie wszelkiego rodzaju gatunków zwierząt, np: martwe ptaki liczone w setkach w różnych częściach świata, martwe ryby liczone w tonach. martwe delfiny itd.

Wystarczy wejść na stronę http://zmianynaziemi.pl/

Sam nie wiem, być może wszystko to wyolbrzymiam, Ale same warunki pogodowe się tak zmieniły że starsi ludzie takich czasów nie pamiętają.
Rafał

Postautor: Krzysztoff » 18 lip 2012, 09:47

... i taka zmiana miała by się dokonać w jednej chwili ? (jednego roku ?)
Jest to niemożliwe i nielogiczne

Spirytyzm mówi o stopniowym rozwoju Duchów i światów ; rozwój może przyspieszać i spowalniać - jeżeli mówimy o znaczącej zmianie mentalnej i społecznej to myślę że to okres 200 do 1000 lat

Ciekawie temat jest opisany w ostatnim kwartalniku spirytystycznym :)
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Rafał » 18 lip 2012, 10:59

Tego numeru jeszcze nie kupiłem, ale co się odwlecze to nie uciecze :)

Niektórzy mówią że, ma być Przebiegunowanie Ziemi a przyczyną mają być potężne wybuchy na słońcu. Tak czy inaczej mam nadzieje, że tęgie głowy się mylą i żadnego końca świata nie będzie :)

Ps: A tak w ogóle wiadomo kiedy wyjdzie ""Księga Duchów'' Allana Kardeca na http://rivail.pl/ ?
Rafał

Postautor: Nikita » 18 lip 2012, 12:18

Osoby oswiecone mowia nie o koncu swiata ale o tym, ze ludzkosc ma wielka szanse na skok ewolucyjny...bo istnieje ku temu korzystna energia i korzystny uklad, korzystny czas...ale to zalezy od tego czy ludzkosc jest gotowa...byc moze jednostkom sie uda ale czy calosci? jestem sceptyczna patrzac na masowe upodobania wiekszosci...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 18 lip 2012, 15:02

Przebiegunowanie Ziemi ciągle ma miejsce. To nie jest tak, że jednego dnia północ staje się południem i vice versa. Swego czasu słyszałem, że mówili, że przebiegunowanie owszem trwa chwilę - jednak chwilę jeśli patrzymy na czas od powstania tej planety do dnia dzisiejszego ;)

Co do kataklizmów - być może i jest ich więcej, jednakże bardziej prawdopodobne jest to, że po prostu media (te normalne ;) ) ewoluowały. Są większe możliwości "wywiadu" - więc tak, jak w ciągu ostatnich 10 lat media mogły dojść do 100 kataklizmów, tak teraz do 1000 (to tylko przykład).
Tak więc kiedyś 100 na 1000, teraz 1000 na 1000 - ilość się nie zmienia, tylko możliwości dojścia do informacji.

I tak kończąc - tyle końców świata już było, że jeden więcej nie ma znaczenia :)

Co do skoku ewolucyjnego, czy tam moralnego - całości na pewno się nie uda. Ci, którym się nie uda, pójdą na światy mniej rozwinięte od Ziemi (po zmianie), jednak i tak w takich światach będą oni przewyższać poziomem mieszkańców, przez co będą przyczyniać się do ich rozwoju.
Ale wątpię, żeby to nastąpiło w najbliższym czasie (może za 1000, 2000 lat, ale nie w tym roku) - chociaż - kto wie :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 20 lip 2012, 09:20

kto wie...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 30 lip 2012, 22:47

I wszystko jasne 8-)

Z cyklu "najbardziej absurdalne rzeczy znalezione w necie":

"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 30 lis 2012, 17:57

Apropo tematu, fajny filmik mi wpadł w ręce, nakręcony lekkim stylem.

http://www.interia.tv/wideo-koniec-swiata-sciema-czy-realne-zagrozenie,vId,886753
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi