Kiedy wreszcie seans

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Kiedy wreszcie seans

Postautor: konrad » 01 lis 2010, 17:58

Jeśli nie mamy wiedzy teoretycznej, praktyka mija się z celem. To dlatego, że nie będziemy potrafili odróżnić ziarna od plew. Nie rozumiem też dlaczego ludzie myślą, że Duchy im odpowiedzą na każde pytanie...
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: sigma » 01 lis 2010, 20:53

konrad pisze:Jeśli nie mamy wiedzy teoretycznej, praktyka mija się z celem ...

Zgadza się. Dziś skończyłem czytać Pierwszą Księgę z Księgi Duchów i na tej choćby podstawie widzę że mój udział w jakiejkolwiek praktyce byłby bez wiedzy teoretycznej bezcelowy.
Chyba sporo osób niepotrzebnie wychodzi z założenia że znajomość pojęcia (w tym przypadku pojęcia "spirytyzm") to znajomość zagadnienia. Uniemożliwia sobie w ten skądinąd prosty sposób poznanie zagadnienia.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: troll1 » 01 lis 2010, 20:54

http://www.netkobiety.pl/viewtopic.php?id=191&p=3 troche ciekawostek i osób może nie najlepszym ale doświadczeniem
spirytysta jest jak murarz, teoretyk nic nie zbudował i nie zbuduje bo mu nikt domu postawić nie da tylko weźmie doświadczonego specjalistę, a nie "kozaka z książek".
Awatar użytkownika
troll1

Postautor: Luperci Faviani » 01 lis 2010, 21:43

No, jest tam kilka ciekawych historii...
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: troll1 » 02 lis 2010, 10:57

tam są ludzie z doświadczeniem, może da się kogoś tu na forum ściągnąć, sporo jest tam ciekawostek i osób co nie głupio piszą, konkrety a nie tylko teorię,
http://www.netkobiety.pl/viewforum.php?id=64 z kilku tamatów można coś ciekawego wybrać

PS
wpiszcie sobie w google "Maria Simma dusze czyścowe" kobieta którą odwiedzały dusze proszące o pomoc
spirytysta jest jak murarz, teoretyk nic nie zbudował i nie zbuduje bo mu nikt domu postawić nie da tylko weźmie doświadczonego specjalistę, a nie "kozaka z książek".
Awatar użytkownika
troll1

Postautor: sigma » 02 lis 2010, 13:23

troll1 pisze: ... wpiszcie sobie w google "Maria Simma dusze czyścowe" kobieta którą odwiedzały dusze proszące o pomoc

O, ciekawe :). Już całkiem dawno przeczytałem sobie książkę "Moje przeżycia z duszami czyśćcowymi" którą napisała właśnie Maria Simma. A dlaczego polecasz odwołać się właśnie do jej doświadczeń (i porad) ?
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Voldo » 02 lis 2010, 14:39

troll1 pisze:konkrety a nie tylko teorię

Hm, czy mi się tylko zdaje, czy Ty odnosisz się do teorii jako do czegoś, co jest kompletnie niepotrzebne i jest stratą czasu?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 02 lis 2010, 15:07

trollu, mam pytanie... Po co w ogóle chcesz te osoby ściągnąć tutaj na forum? Jeśli szukasz kontaktu z Duchami, czy nie lepiej po prostu się z nimi skontaktować samemu?

Nie wiem, czy dostrzegłeś, ale większość z nas pragnie najpierw dobrze poznać część teoretyczną, zanim zajmie się jakąkolwiek praktyką... Nie neguję, że istnieją media, które działają samodzielnie, ale tak samo jest wiele osób, które jeżdżą samochodem bez prawa jazdy... I co z tego wynika? Że wszyscy powinniśmy usiąść od razu za kółkiem?

Twoje podejście jest właśnie takim, na jakie czekają Duchy niższe, które chcą się naszym kosztem zabawić... Czyhają na ludzi niecierpliwych, żądnych sensacji i szukających kontaktów z Duchami, by zaspokoić swoją ciekawość... Ta droga nigdzie nie prowadzi, więc przynajmniej ja nie zamierzam nią podążać...
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 02 lis 2010, 15:07

troll1 pisze:wpiszcie sobie w google "Maria Simma dusze czyścowe"

No i wpisałem sobie. Ciekawy artykuł ale poglądy tej pani nie przemawiają do mnie, ponieważ nie zgadzamy się w kilku istotnych kwestiach. Pani Simma jest bardzo pochłonięta przez konkretny dogmat religijny (co - podkreślam - wcale nie musi być czymś negatywnym), który silnie wpływa na jej postrzeganie zaświatów, ale i kontakt z zaświatami.

Dla mnie, jako spirytysty, pani Simma, jako medium, nie jest wiarygodna.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: methyl » 02 lis 2010, 15:42

"Czy innowiercy mogą dostać się do czyśćca?
Owszem, nawet tacy, którzy za życia w czyściec nie ‘wierzyli ,nie cierpią jednak tak cięźko jak katolicy, bo nie mieli tych sll1nych możliwości zbawienia. Naturalnie nie osiągną później takiej samej szczęśliwości. "

To ci dopiero sprawiedliwość, no no... :roll:
Trollu, dopóki nie zapoznasz sie choćby z Ksiega Duchów Allana Kardeca spotykać sie tutaj będziesz z mniejszą lub wiekszą dezaprobatą. To nie tak, że jesteśmy złośliwi (no dobra - ja może troszeczkę jestem :twisted: ) i do wszystkiego co niespirytystyczne podchodzimy z negacją.
Poświęć chwilkę na poznanie spirytyzmu i porównaj jakiej klasy wytłumaczenia świata w porównaniu do innych systemów religijnych/filozoficznych ów oferuje.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi