Przykład człowieka nie rozwijającego się

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Przykład człowieka nie rozwijającego się

Postautor: Achill » 15 gru 2015, 01:54

Danut pisze:Nauczanie ( wbijanie wiedzy do głów)

nie Ciebie pytałem to po pierwsze
po drugie piszesz bzdury. dobry nauczyciel potrafi być mentorem. to oni kszałtuja nasz sposób myślenia.
takim nauczycielem / autorytetem jest bez watpienia Platon dla Prawdy.
nie ma nic wspólnego z budowaniem autorytetu, powiem nawet że im bardziej oschły i wymagający nauczyciel tym uzyskuje on lepsze wyniki w takim nauczaniu.

w jakim nauczaniu? testowym? oschłej wiedzy?
Mnie uczono myśleć. wiedza podlegala mojemu osądowi.
nauczyciel mógł się nie zgadzać z moją opinią ale stawiał 5 labo nawet 6 jeśli potrafiłem swoje stanowisko uzasadnić.
Natomiast pozytywny wynik duchowości danej grupy przez społeczne uznanie jednostki i cel wychowawczy przez naśladowanie jej uzyskuje się przez kredyt zaufania do niej,

kolejna bzdura w moim przekonaniu. nie ma tu żadnego kredytu a faktyczne efekty.
Raczej nigdy przez wywyższenie się, budzenie grozy i nakazy.
kulą w płot.
Tłumić potrzeby pospolite (...) materialne; stwarzać potrzeby intelektualne i podniosłe. Zmagać się, walczyć (...) za postęp ludzi i światów.(...) Kochać prawdę i sprawiedliwość (...) miłosierdzie, życzliwość, oto tajemnica szczęścia (...) oto obowiązek
Awatar użytkownika
Achill
spirytysta
spirytysta

Postautor: 1Prawda1 » 15 gru 2015, 02:48

Troche sie Achill rozpędziłeś, aż się zakurzyło. Platon nie jest moim mentorem, Platon doszedł do tego samego co ja i stąd to podobne czy nawet może takie samo myślenie. Jak widzisz Ty też się mylisz, a to wszystko przez zbędną szybkość.
Bogiem jest niebo, fachowo: Świat Idei
Oto rzecz, która przez nasze ograniczenia potrafi szkodzić, czy będzie, czy nie będzie w określonej chwili używana: wiarygodność
https://www.youtube.com/watch?v=AYPcf2pbrYo
Awatar użytkownika
1Prawda1

Postautor: Pawełek » 15 gru 2015, 07:12

1Prawda1 pisze:Troche sie Achill rozpędziłeś, aż się zakurzyło. Platon nie jest moim mentorem, Platon doszedł do tego samego co ja i stąd to podobne czy nawet może takie samo myślenie. Jak widzisz Ty też się mylisz, a to wszystko przez zbędną szybkość.

Raczej Ty Prawdo doszedłeś do tego samego co Platon, bo jesteś w sumie młodszy od niego :P
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 15 gru 2015, 12:43

Tak, rozpędziłeś się Achill i w tym nie ma logiki co napisałeś, nawet nie odnosisz się do meritum tego co ja ujęłam w swoim poście, rzucasz słowami na wiatr.

Pisałeś o fizyce a tam szczególnie potrzeba było przyjąć twierdzenia naukowe( odkryte zasady, prawa i definicje) i nie mogłeś się z nimi zgodzić, czy nie zgodzić w szkole i przedstawiać swojego stanowiska, bo musiałbyś wymyślić swoje prawa i je udowodnić. Miałeś je przyjąć do wiadomości i według nich rozwiązywać zadania i do nich się odnosić.

Efekty bez kredytu zaufania to chyba tylko w wojsku- dowódca da rozkaz - żołnierz wykona.
danut

Postautor: Hansel » 19 gru 2015, 20:10

Znam jak najbardziej przykład takiego człowieka:

Obrazek
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: 9Prawda9 » 13 lip 2024, 05:30

Achill:
Ignorujcie to dalej a selekcja naturalna zrobi swoje - zresztą robi od dawna - nie bez powodu miażdżaca większość dzieci rodzi się ze związków nieplatonicznych.

Platon był arcymistrzem idei tworzenia nowych ciał na planecie. W Polsce kobiety nie chcą rodzić. Tak to jest przyjacielu jak chce się kraść wiedzę bogom.

Związki platoniczne Achillu są najtrwalsze i najlepsze dla potomstwa. Kiedyś wszyscy tutaj wy, tak zwani forumowicze zrozumiecie. Zbanowaliście mnie lata temu bezpodstawnie, ale wybaczam. Oczywiście nie wiem co soldado znowu wymyśli, dlatego jego też trzeba ostrzec przed rozpędzaniem się. Bóg ma prawo mnie banować nie ty soldado, wszedłem tu chyba na chwilę z pewnego powodu. Jeśli usuniesz moją osobę z tego forum, nie licz na to, że w innym wymiarze dostaniesz pochwałę, moje forum nie jest z tego świata. Przez takich ludzi jak ty wyższa dusza zaczyna się nudzić. Nikt nie jest mądry jak Bóg, ale skoro nie czujesz skrupułów, że zbanowałeś kogoś takiego jak ja, to w odłamie o nazwie "sprawiedliwość" jesteś w tył z lekcjami z rozwoju.

Traktowałem ciebie, Achilla, Mirka po równo, czekałem na waszą przyjaźń. Mistrz nauki o przyjaźni doczekał się braku przyjaciół bo miał swoje zdanie. Gdy go nie miałem, też ich traciłem, wierzcie mi.

To czego wam brakuje to umiejętności szanowania ludzi, którzy przekazują coś ważnego bo dostali to od Boga. Ludzie tacy jak ja się nie chwalą, oni przyjaciół bardziej niż słuchaczy szukają. Była tu jedna osoba która chciała się ze mną zapoznać, co bardzo szanuję. Nie szukam nikogo na siłę, mam bratnią duszę. Jednak zastanawia mnie ile osób z tego forum pozostało z wami w kontakcie i ilu z nich go straciło przez pogoń za forsą i innymi rzeczami niezwiązanymi z duchowością.
9Prawda9

Postautor: Xsenia » 04 gru 2025, 21:56

Każdy ma własną prawdę Prawdo. :) A na ludzi nie czekaj i nie licz na przyjaźń, tylko się rozczarujesz. Tak to już niestety jest....
Wyznaję zasadę Sokratesa - "wiem, że nic nie wiem". :)
Awatar użytkownika
Xsenia
Moderator forum.

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi