Sztuczna Inteligencja a spirytyzm

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Sztuczna Inteligencja a spirytyzm

Postautor: Pawełek » 20 gru 2015, 19:04

Podejrzewam że nawet jeśli robot odczuwałby uczucia to byłaby to po prostu bardzo skomplikowana sieć neuronowa, która by reagowała odpowiednio na daną sytuację poprzez analizę i inne informacje zewnętrzne.
Awatar użytkownika
Pawełek
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 20 gru 2015, 19:32

Człowiek z jednej strony szczyci się posiadaniem duszy, a z drugiej sam ją sobie czyni sztuczną. W pierwszych postach ktoś tu zadał pytanie, dlaczego odbiera się prawo do duszy zwierzętom i co właściwie wyróżnia w tej sprawie człowieka? Odpowiem Wam, rozum idący w kierunku możliwości sterowania uczuciami i próbujący je przechytrzyć i oszukać przez symulacje organizmem i przez dostarczanie mu odpowiednich środków chemicznych sam pozbawia się naturalnych odruchów serca i uczuć i to my powinniśmy zastanowić się nad tym, czy właśnie w ten sposób sami nie stajemy się sztuczni i czy nadal będziemy posiadać duszę.
danut

Postautor: Obserwator » 20 gru 2015, 22:42

OneNight pisze:Nie znalazłem tu żadnych przekonujących mnie argumentów, więc odświeżam temat.

Teoretyzując:
Jeśli stworzyłbym robota, który posiadałby uczucia, to dlaczego niemógłby mieć duszy? Ktoś po prostu mógłby inkarnować w tego robota w momencie dokręcenia ostatniej śrubki obudowy i włączenia zasilania. Problemem byłby sen, w którym rzekomo dusza odpoczywa.

Dodam jeszcze, że pojawił się pomysł przeniesienia świadomości do komputera i gdyby się to udało, to komputer miałby duszę, ale jednocześnie nie miałby uczuć.

Jak już pisałem, to tylko teoretyzowanie, więc proszę nie pisać, że to się nigdy nie uda. Jeszcze niedawno oglądało się czarno białą telewizję, a dziś można oglądać filmy w wirtualnej rzeczywistości.

W kwestii możliwości istnienia duszy w syntetycznej maszynie trudno się wypowiadać autorytatywnie. Pewnym jest, że naukowcy rozważają ten temat, choć nie mówią o duszy, tylko samoświadomości maszyny. Mnie też wydaje się, że uczucia, są atrybutem duszy, ale nie stanowią jedynego wyznacznika jej istnienia. Stanowią jej sposób postrzegania świata - podobnie jak rozum. To samoświadomość (świadomość własnego istnienia) jest najbardziej charakterystyczną cechą duszy (na pewno tej ludzkiej) - jej najbardziej elementarną cechą. Obecnie naukowcy nie są w stanie zrozumieć czym jest samoświadomość. Istnieje niepotwierdzona teoria, którą wielu naukowców lansuje, że samoświadomość jest "efektem ubocznym" wzrastającego poziomu złożoności działania systemów informatycznych. Dla mnie to mocno naciągana teza bo:
1) nie istnieje żaden test pozwalający na stwierdzenie, czy system informatyczny przekroczył poziom złożoności po którym stał się samoświadomy.
2) nie istnieje nawet zestaw cech, czy charakterystycznych zachowań które pozwoliłyby na opracowanie takiego testu na przykład dla komputera kwantowego (jeśli kiedyś zostanie zbudowany)

Podsumowując - nawet na obecnym poziomie naszej wiedzy (a bardziej niewiedzy) o tym czym fizycznie jest dusza, oraz wiedząc, że komputer kwantowy będzie tylko dużo szybszą, ale jednak zero jedynkową maszyną, która ma nad człowiekiem przewagę gigantycznej szybkości ( co jednak nie powoduje automatycznie jej zdolności do abstrakcyjnego myślenia) wydaje się bardzo mało prawdopodobne połączenie duszy z maszyną. Przepisanie zawartości mózgu ludzkiego do pamięci tak pojemnej maszyny (jeśli ona powstanie) będzie pewnie możliwe, ale to nie zawartość pamięci tworzy duszę ludzką, tylko samoświadomość, a ta raczej nie da się po prostu zgrać na dysk.
"Żeby zdobyć wiedzę, trzeba studiować. Żeby zdobyć mądrość, trzeba obserwować."
 Marilyn vos Savant
Awatar użytkownika
Obserwator
spirytysta
spirytysta

Postautor: Pablo diaz » 20 gru 2015, 23:06

Duchy pewnie pękają ze śmiechu kiedy czytają to forum z politowaniem mówiąc :ach biedni ludzie ile w was nie wiedzy
,co z ciałem mentalnym,ciałem duchowym,dwojnikiem eterycznym przecież te wszystkie elementy wraz z duszą współgrają
,aby dać życie ciału fizycznemu.
Jak zbudujecie coś czego,ludzkie oko ,ani rozum nie ogarnia.Musielibyście być tak doskonali jak Bóg. :lol:
Sercem Ewangelii jest miłość,a duchem spirytyzmu miłosierdzie.
Awatar użytkownika
Pablo diaz
spirytysta
spirytysta

Postautor: OneNight » 20 gru 2015, 23:22

Zapytałem czy dusza mogłaby inkarnować w robota. Aż taki szalony nie jestem, żeby myśleć o tworzeniu dusz.
Awatar użytkownika
OneNight

Postautor: Krzysztoff » 20 gru 2015, 23:30

OneNight pisze:Nie znalazłem tu żadnych przekonujących mnie argumentów, więc odświeżam temat.

Teoretyzując:
Jeśli stworzyłbym robota, który posiadałby uczucia, to dlaczego niemógłby mieć duszy? Ktoś po prostu mógłby inkarnować w tego robota w momencie dokręcenia ostatniej śrubki obudowy i włączenia zasilania. Problemem byłby sen, w którym rzekomo dusza odpoczywa.

Dodam jeszcze, że pojawił się pomysł przeniesienia świadomości do komputera i gdyby się to udało, to komputer miałby duszę, ale jednocześnie nie miałby uczuć.

Jak już pisałem, to tylko teoretyzowanie, więc proszę nie pisać, że to się nigdy nie uda. Jeszcze niedawno oglądało się czarno białą telewizję, a dziś można oglądać filmy w wirtualnej rzeczywistości.

Tylko pytanie po co duszy robot ? Bo to dusza wybiera ciało a nie na odwrót.

Pomysł z przenoszeniem świadomości do komputera to jest oczywiście na dzień dzisiejszy fantastyka naukowa bo nie wiemy jak zdefiniować świadomość , nie wiemy jak działa mózg - jedyne co wiemy , to jak działa komputer :) no ale to za mało

Swoją drogą, komputer jest urządzeniem działającym deterministycznie, więc jeżeli zakładamy istnienie duszy i jej wolnej woli to taka dusza nigdy by się nie "wcieliła" w komputer bo straciła by swoją wolną wolę :D
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: danut » 20 gru 2015, 23:46

OneNight pisze:Zapytałem czy dusza mogłaby inkarnować w robota. Aż taki szalony nie jestem, żeby myśleć o tworzeniu dusz.

Nie ma takiej możliwości. Jak słusznie zauważa Pablo z tworzeniem się życia współgra ze sobą wiele rzeczywistości i w tym przeszłość ich i ich przyszłość, a ta świadomość jest nieograniczona ludzkim rozumem i dzięki temu z naszego punktu odniesienia nieprzewidywalna i rozwojowa. Dusza jest tchnieniem, wyborem, intencją poruszającą się po tych obszarach. Gdyby człowiekowi udało się stworzyć sztuczną inteligencję poruszałaby się ona tylko według ludzkich schematów myślenia i wybierała rozumowe sekwencje według poznanych już przez niego praw. I tak naprawdę to człowiek by tą inteligencją kierował a jej poczynania byłyby przez człowieka przewidywalne.. Nie mogła by ona również przekraczać granic naszej rzeczywistości po zepsuciu się, czy wyłączeniu jej przez człowieka. Drugi model to kierunek naprawy mózgu, poznania wszystkich jego połączeń i sztuczne próby kierowania nim też nie będą przedłużeniem ludzkiego życia, a zamianą jego życia w życie biorobota na tych samych zasadach. Trzeci model ten już najbardziej nieludzki, a słyszałam też takie koncepcje to tworzenie swoich klonów i wgrywanie do nich swojej przed śmiercią świadomości. To zabicie jakby brata bliźniaka, który posiadałby swoje podłączenie do wieczności i wykorzystanie jego ciała dla pozostawienia po sobie pamiątki w postaci zapisu naszych zachowań i doświadczonych scen i on powtarzałby to mechanicznie bez końca.. Duchy pękają ze śmiechu z tych pomysłów! :)
danut

Postautor: lerefant » 25 lis 2024, 16:38

Sztuczna inteligencja póki co okazała się mądrzejsza od niejednego człeka uduchowionego :)
Jeżeli lekarze byliby tak empatyczni i otwarci na problemy ludzi byłoby pięknie:)
lerefant

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi